Volledig scherm
© BSR Agency

Den Bosch viert vier treffers in met vuurwerk ontsierde derby tegen TOP Oss

FC Den Bosch en TOP Oss ontmoetten elkaar vrijdagavond in Stadion De Vliert voor de wedstrijd die in Noordoost-Brabant simpelweg ‘de derby’ heet. Een wedstrijd die ontsierd werd met herhaalde vuurwerk-incidenten en door Den Bosch met 4-0 gewonnen werd.

De Bossche spits Trotman kwam in de zevende minuut al direct in kansrijke positie, maar TOP Oss-keeper Koeman tikte de bal behendig over. In de daaropvolgende corner was de Osse verdediging echter niet scherp genoeg om te voorkomen dat Vaisanen van dichtbij de bal achter hem tikte, en de zo score voor de thuisploeg opende.

Na een vurig kwartier leek de wedstrijd onder de koude regen ernstig te bekoelen. Philippe Rommens had nog een mooie vrije trap in petto voor Bossche keeper Van der Steen, maar de bal zeilde uiteindelijk ruim over. Kort daarop was het Piqué die de grootste kans voor de bezoeker noteerde in de eerste helft, en uit een corner op de paal kopte. Nog geen minuut later was hij alweer aan de overzijde, om een Bossche aanval op te ruimen.

Met vliegensvlug voetenwerk wist Abdullahi het nog even spannend te maken, door zich kappend en draaiend een weg door de Osse verdediging te banen. Uiteindelijk vond hij echter niet de ruimte om lekker uit te halen, en werd zijn schot gesmoord. Veel meer spektakel viel er niet te noteren, waarmee de derby voor de neutrale kijkers een even grauwe aanblik gaf als de weersomstandigheden waarin deze gespeeld werd.

Noodklok

Enkele minuten na rust luidde de noodklok hard en ongenadig voor de bezoekers. Olivier Rommens ving in de eerste helft al een gele kaart voor commentaar op de arbitrage, en kreeg er vier minuten na de thee nog één voor een overtreding. Dat betekende het einde van de wedstrijd voor de Belg in Osse dienst. De daaropvolgende vrije trap werd vakkundig benut door Vaisanen: 2-0. Dat het enkele minuten later niet al 3-0 stond voor Den Bosch, mocht op het conto van Trotman komen. Alleen voor de keeper liet het na te schieten, en opteerde in plaats daarvan voor een gemankeerd hakballetje dat bij niemand aankwam.

Volledig scherm
Olivier Rommens krijgt rood. © BSR Agency

TOP-trainer Wels wilde in de 59ste minuut Çelik wisselen ten faveure van Asmelash, maar die moest enkele minuten wachten aan de zijlijn, tot het door de Osse aanhang op veld gesmeten vuurwerk was opgebrand. De stadionspeaker reageerde gedecideerd: ,,De rekening ervoor gaat naar Oss, en het is onsportief. Kappen.”

Tien minuten later bracht Wels nieuwkomer Denzell Gravenberch in, bij een TOP dat inmiddels niets meer te verliezen had en inmiddels speelde in een daarbij passende alles-of-niets stijl. In de 75ste minuut gooide de thuisploeg de wedstrijd alsnog in het slot, doordat Koeman een corner recht voor de voeten van Van Moorsel sloeg, die beheerst binnen tikte: 3-0.

Vuurwerk

De Osse aanhang besloot daarop de wedstrijd te verstieren, door tot driemaal toe vuurwerk op het veld te werpen. Zelfs toen scheidsrechter Van de Graaf de wedstrijd officieel stilgelegd had en de spelers van het veld waren, ging er nog een vierde worp richting het kunstgras. Daarmee vergooide men in het uitvak direct ook de kans dat deze derby binnenkort nog eens met uitpubliek gespeeld zal kunnen worden, en gaven het duel zo voor alle liefhebbers een zwartgeblakerde rand.

Na een oproep van TOP Oss-directeur Peter Bijvelds aan de Osse aanhang om de club niet verder te beschadigen, werden de resterende twaalf minuten alsnog gespeeld. In de laatste minuut kwam Laukart vervolgens alleen voor Koeman, waarop de keeper zijn schot over de goal leek te tikken. Het boogje was echter een fractie te kort daarvoor, en daalde achter hem het doel in. Een vierde treffer in een ontsierde derby.

FC Den Bosch: Van der Steen; Deijl, Väisänen, Velkov; Brouwers, Felida, Laukart, Abdullahi (82. Rodrigues); Verbeek (75. Van Son), Trotman (70. Dkidak), Van Moorsel

TOP Oss: Koeman; Opdam, Piqué, Stuy van den Herik, Fleuren; O. Rommens, Kaak, P. Rommens, Çelik (59. Asmelash); Hutten (70. Gravenberch), Peters