Volledig scherm
Stadion de Vliert. © Kay int Veen

Donkere wolken boven De Vliert: FC Den Bosch blijft zorgenkindje KNVB

AnalyseArm FC Den Bosch. Juist nu de club sportief de weg omhoog gevonden lijkt te hebben, pakken op andere fronten donkere wolken zich samen boven stadion De Vliert. 

De voortdurende heibel met de eigen supporters over de verhuizing van de M-Side was er al bij FC Den Bosch, nu komt daar ook nog een financiële degradatie bij. Het besluit van de KNVB om de Bosschenaren in te delen in categorie 1 van het licentiesysteem – de financiële zorgenkindjes in voetballand – brengt de club op dat gebied terug bij af. FC Den Bosch moet nu bij de voetbalbond een plan van aanpak indienen waarin staat hoe de club zijn financiële positie weer op orde denkt te krijgen.

Dat is een stevige klus voor Paul van der Kraan, die pas afgelopen najaar terugkeerde als directeur. Hij volgde Bert Wernke op, die slechts een half jaar de scepter zwaaide, nadat hij op zijn beurt de eveneens vroegtijdig vertrokken Edward van Wonderen was opgevolgd. De directiewisselingen, in combinatie met de tegenvallende bezoekersaantallen én de dalende sponsorinkomsten van de laatste drie seizoenen, voert de club zelf als de reden aan voor de nieuwe financiële problemen.

Nu het voetbal weer hoopgevend is, zouden de bezoekersaantallen en de sponsorinkomsten ook weer toe kunnen nemen, maar de ellende over de verhuizing van de M-Side vormt daarbij een forse sta-in-de-weg.

Op slot

Op last van de gemeente en omwille van de veiligheid ging afgelopen zomer de oosttribune op slot en werd het supportershome gesloopt. De harde kern van de aanhang verhuisde naar de eretribune, maar moet daar nu ook weer verkassen richting de zuidtribune van De Vliert. De problemen met een deel van de fans, na de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard, zijn daar debet aan.

Een groep supporters, die niets met die ongeregeldheden te maken zegt te hebben, maar wel gedwongen moet verhuizen is het gesol meer dan zat. Een aantal van hen zegde zijn seizoenkaart al op, waardoor het op korte termijn eerder minder druk dan drukker dreigt te worden in De Vliert. En dat terwijl er dringend meer geld nodig is.

Groeien

Daarom is voor FC Den Bosch te hopen dat het dit seizoen onder trainer Wil Boessen ingezette sportieve herstel zich voortzet. Het zou de zo gewenste toename van de bezoekersaantallen en sponsorgelden tot gevolg kunnen hebben.

Maar echt groeien kan FC Den  Bosch natuurlijk niet, zolang de club nog met een gesloten oosttribune zit. Dat kan pas zodra de club beschikt over een fatsoenlijk stadion met de juiste uitstraling. De plannen daarvoor zijn in de maak, maar de uitvoering laat nog wel een paar jaar op zich wachten. Tot die tijd blijft het behelpen voor FC Den Bosch en zullen de eindjes aan elkaar geknoopt moeten worden om te voldoen aan de voorwaarden van de KNVB én om het hoofd financieel boven water te houden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement