Volledig scherm
© Erik Pasman

Eindejaarsrapport FC Den Bosch: een knappe voldoende

AnalyseFC Den Bosch is de winterstop ingegaan als nummer acht van de eerste divisie. Dat is boven verwachting voor de ploeg die de voorbije jaren steeds onderin het rechterrijtje stond. Ook het voetbal is onder Wil Boessen veel aantrekkelijker geworden, wat resulteert in een gemiddeld cijfer van 6,3.

Volledig scherm
Muhammed Mert. © Toin Damen

Muhammed Mert: 6,6 
Muhammed Mert kwam deze zomer letterlijk aanwaaien. De aanvallende middenvelder had het niet meer naar zijn zin bij Vinkingur Rejkjavik op IJsland en belde Wil Boessen of die nog plaats voor hem had bij FC Den Bosch. De Belgische Turk kende Boessen nog uit zijn tijd bij Fortuna Sittard. Mert kwam op amateurbasis, ontwikkelde zich tot de revelatie en heeft inmiddels een contract tot 2020. In vorm is hij de beste speler van het elftal.

Kees Heemskerk: 6,5
Kees Heemskerk geldt al voor het vierde opeenvolgende seizoen als een overwegend betrouwbare doelman voor FC Den Bosch. De geboren Noord-Hollander is een prima keeper voor de eerste divisie, maar zo nu en dan wil hij zich nog wel eens verslikken. Dat overkwam hem recent nog tegen Fortuna Sittard. Tegen Jong Ajax was hij dan weer wel prima op dreef. Al met al scoort Heemskerk een verdiende 6,5.

Niek Vossebelt: 6,5
Niek Vossebelt is bezig aan zijn derde seizoen bij FC Den Bosch. Waar de aanvoerder in zijn eerste twee jaren in Bossche dienst nooit zijn stempel wist te drukken, is hij nu als ‘schakelende middenvelder’ van groot belang. In de met 1-0 verloren wedstrijd bij Jong Ajax bleek hoezeer FC Den Bosch de geschorste Vossebelt toen miste. Bovendien scoorde hij dit seizoen al negen keer, terwijl zijn topseizoen er tot dusver een met vijf goals was.

Bart Biemans: 6,4
De routinier in de Bossche defensie werd eind vorig seizoen geopereerd aan zijn knie en begon daarom met een achterstand aan dit voetbaljaar. Sam Kersten had zich toen de plek rechts in het centrum van de defensie al toegeëigend, waardoor Biemans sindsdien de linkercentrale verdediger is. Sinds zijn terugkeer bracht de 29-jarige Belg veel rust in de Bossche defensie. Veel meer dan Ben Santermans die voor hem op die plaats stond.

Sam Kersten: 6,4 
Sam Kersten is een verdediger met veel potentie. De 19-jarige uit Ravenstein werd vorig seizoen overgeheveld van Jong FC Den Bosch. Door de blessure van Bart Biemans begon hij aan het seizoen als rechtercentrale verdediger en hij is nooit meer van die plaats weg geweest. Vooral in het begin van het seizoen speelde Kersten als een ware revelatie. Daarna was het soms wat minder, maar nog steeds dik voldoende.

Volledig scherm
Oussama Bouyaghlafen in het duel met Jong PSV. © Marcel van Dorst

Oussama Bouyaghlafen: 6,4
Oussama Bouyaghlafen had voorafgaand aan dit seizoen drie invalbeurten in het eerste elftal van FC Den Bosch achter zijn naam staan. Door de blessure van Danny Verbeek kreeg hij vroeg in dit seizoen zijn kans op de linkervleugel en daar liet ‘Ous’ meteen zien wat hij kan. Als een heerlijke ouderwetse linksbuiten speelt de Rotterdamse Marokkaan puur op intuïtie. Niet al zijn acties lukken, maar een ‘Bouya’ in vorm kun je er maar bij hebben.

Luuk Brouwers: 6,4
Arme Luuk Brouwers. Vorig seizoen basisspeler en dit seizoen in de wedstrijden die hij mocht spelen gemiddeld goed voor een 6,4. Maar hij heeft nu een middenveld voor zich met Van Son, Vossebelt en Mert en dat staat heel stevig. Het pleit voor Brouwers dat hij blijft strijden voor zijn plek en dat hij in de duels waarin hij meedoet steeds indruk maakt. Met zijn 19 jaar blijft hij een prima speler voor de toekomst.

Jordy van der winden: 6,3
Jordy van der Winden speelde vorig seizoen Jonas Heymans uit de basis en was ook deze eerste seizoenshelft de eerste keus op de linksbackpositie. Met zijn snelheid zorgt hij opkomend regelmatig voor gevaar. Verdedigend kan het soms nog wel wat beter. Ander puntje van kritiek is dat de geboren Hagenaar soms nog te druistig is en te makkelijk gele kaarten pakt.

Jort van der Sande: 6,3
Jort van der Sande begon dit seizoen als tweede keus voor de spitspositie achter de van De Dijk overgekomen Dennis Kaars. Toen die een aantal mindere wedstrijden speelde, kreeg de rossige aanvaller uit Oisterwijk zijn kans en die greep hij met beide handen. Van der Sande scoorde tegen FC Volendam en hij prikte er twee in tijdens de galavoorstelling tegen Go Ahead Eagles. Wat ongepolijst soms, maar een stuk beter dan vorig seizoen.

Mats Deyl: 6,2
Mats Deijl stroomde halverwege vorig seizoen van Jong FC Den Bosch door naar de hoofdmacht. Toen nog als middenvelder. Dit seizoen werd hij al rap eerste keus op de rechtsbackpositie en daar heeft hij het in zich om uit te groeien tot een prima verdediger voor de eerste divisie. De uit Vlaardingen afkomstige Deijl tekende al bij tot 2020, wat aangeeft dat Den Bosch het zeker ziet zitten in de nog altijd maar 20-jarige speler.

Volledig scherm
Jens van Son. © Toin Damen

Jens van Son: 6,2
Jens van Son (30) is de routinier die Wil Boessen zo graag erbij wilde op het middenveld. Eerst had de coach zijn oog laten vallen op zijn oude bekende Tom Daemen, maar toen dat niet rond kwam, kwam hij uit bij Van Son. De man die bij FC Eindhoven 183 competitieduels speelde, maar het bij Roda JC - deels door blessureleed - nooit wist te maken, heeft zich bij Den Bosch als verdedigende middenvelder ontwikkeld tot vaste waarde.

Sven Blummel: 6,1
Bij Jong PSV dachten ze vorig jaar dat het goed was om rechtsbuiten Sven Blummel te laten spelen als linksback. Het werd niks, niet voor Blummel en niet voor PSV dat de 21-jarige speler uit Schijndel toen maar liet gaan. Den Bosch pikte hem op, gaf hem een contract tot 2019 en een plaats in de aanval terug. Blummel beloonde dat vertrouwen inmiddels met zeven goals. Gezien alle kansen had Blummel er eigenlijk wel wat meer moeten zijn.

Danny Verbeek: 5,8
Danny Verbeek was afgelopen zomer de meest sensationele aankoop van FC Den Bosch. ‘Het kind van de club’ is terug, jubelde de club zelf toen de geboren Bosschenaar overkwam van NAC Breda. Het kind van de club raakte in het tweede competitieduel echter geblesseerd en stond daardoor lange tijd langs de kant. De voorbije weken moest Verbeek het vooral doen met invalbeurten, waarin hij zijn faam nog niet volledig waar maakte.

Jonas Heymans: 5,8
Jonas Heymans verloor vorig seizoen zijn basisplaats aan Jordy van der Winden en was ook deze eerste seizoenshelft tweede keus als linksback. Toch kwam hij al tot acht optredens en daarmee hoort hij tot de vijftien spelers die het meest in actie kwamen. Heymans heeft de verre ingooi als wapen, maar legt het opkomend nog af tegen Van der Winden. Verdedigend is hij vaak wel wat beter, zoals hij in de laatste duels liet zien.

Dennis Kaars: 5,7
Dennis Kaars was vorig jaar een fenomeen in de derde divisie. De spits scoorde voor de amateurs van De Dijk uit Amsterdam 41 keer en benaderde daarmee het legendarische record van Coen Dillen (43). Het leverde hem op zijn 29ste een profcontract op bij FC Den Bosch. Twee divisies hoger dan vorig jaar is de aanvaller uit Monnickendam nog niet altijd even gelukkig. Hij scoorde vijf keer, maar is zijn basisplek inmiddels kwijt.

Volledig scherm
Wil Boessen. © Paul Roling

Trainer Wil Boessen: 7,0
De naam van Wil Boessen als nieuwe hoofdtrainer kwam dit voorjaar als een verrassing uit de hoge hoed bij FC Den Bosch. De 53- jarige Limburger blijkt evenwel een prima keus. Hij haalde in het verleden met kleine clubs als Fortuna Sittard en FC Oss de play-offs en presteert nu ook bij FC Den Bosch boven verwachting. Boessen laat zijn spelers zichtbaar beter voetballen en staat met een elftal zonder hele grote namen knap achtste.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement