Volledig scherm
Jordy van de Corput kon er ook niets anders van maken, die bal van Boerrigter was houdbaar. De Rotterdammer hield zich verder staande in het duel. Jan van Grinsven: "We verwijten hem niets." Foto Bram de Mooij/Pics United

'Farce' KNVB kost een punt

ZWOLLE - FC Den Bosch wilde de afgelopen week niet te veel aandacht schenken aan de keeperskwestie. De club hekelde de beslissing van de KNVB om de wedstrijd tegen Zwolle niet te verplaatsen, dat zeker.

Maar als het daar iedere dag over zou gaan, zou dat geen blijk van vertrouwen zijn tegenover Jordy van de Corput. De derde keeper van de club, die bij afwezigheid van Brahim Zaari (Marokko) en Niki Mäenpää (Finland) het doel moest verdedigen.

Die zei zelf geen zenuwen te verwachten voor zijn debuut in het betaalde voetbal, maar een kapitale fout van hem kostte FC Den Bosch gisteren een punt: 1-0. "We verwijten hem absoluut niets", zei Jan van Grinsven na de wedstrijd. "Als ik het zo inschat, houdt hij bij het schot zijn handen te ver achter zich. Met je handen verder voor je lichaam hou je zo'n bal eruit. Ik denk niet dat het spanning is."


Misschien niet, maar Van de Corput had nog niet één bal gekregen om vertrouwen te tanken, of hij moest al vissen. Na vijf minuten kreeg Derk Boerrigter de bal op de rand van het strafschopgebied. Zijn schot was niet hard en niet bijzonder goed geplaatst, maar Van de Corput zat finaal mis. Niet lekker om je carrière in het betaalde voetbal mee te starten. Maar de rest van de wedstrijd was hij niet meer op echte fouten te betrappen.

FC Zwolle kreeg voor rust nog wel twee andere mogelijkheden. Eén keer ving Van de Corput, de tweede bal werd door Boerrigter voor open doel naast gekopt. Qua kansen stelde FC Den Bosch daar bar weinig tegenover, maar voetballend deed de ploeg niet eens zo veel voor de Zwollenaren onder. Het tempo lag alleen te laag en er werd steeds een beroep gedaan op de lange bal, waar spitsen Matusiwa en El Idrissi zich totaal geen raad mee wisten. Maar omdat de ruststand 1-0 was, lonkte (minimaal) een punt voor FC Den Bosch.

Dat bleef ook in de tweede helft 45 minuten lang zo. FC Den Bosch had opnieuw meer balbezit, viel aan en bracht de jeugd in. "Maar nog creëren we te weinig. Die jongens hebben hun best gedaan, maar we hebben gewoon geen of weinig grote kansen gehad. Dat is zuur, zeker tegen een concurrent", vond Van Grinsven.


Een 'farce van de KNVB', keek trainer Fred van der Hoorn nog even naar het verhaal over de doelmannen. "Als we nou in de middenmoot hadden gestaan of als het om een rechts- en een linksback was gegaan, á la. Maar twee keepers! Dat komt nooit meer voor in de eerste divisie. Wij vinden dat de KNVB een uitzondering had moeten maken. Ze maken overal regeltjes voor, maar hier had het gezonde verstand moeten winnen."

Waar het bij Den Bosch over de keepers ging, had het Zwolse publiek andere zorgen. Winst of niet, na afloop ging het buiten het stadion helemaal mis. Hun wens: het bestuur zo snel mogelijk uit de weg en de ontslagen Jan Everse nog deze week weer terug. Al voor de wedstrijd had het bestuur laten weten het na dit seizoen voor gezien te houden. Niet genoeg voor de fans. En zo had iedereen wat te klagen in en rond het Oosterenk-stadion.