Volledig scherm
De huidige manager Voetbalzaken Bert Ruijsch van FC Den Bosch in zijn tijd als hoofdtrainer van Gemert. © Kees Martens

FC Den Bosch: geen paniek over verkoop spelers

Er is geen reden om in paniek te raken over de verkoop van spelers in deze transferperiode. Dat zegt manager Voetbalzaken Bert Ruijsch van FC Den Bosch. ,,Dat jongens als Sam Kersten en Sven Blummel de club verlaten is normaal, gezond beleid.”

Dat ook Stefan Velkov en Leo Väisänen mogelijk nog vertrekken heeft volgens Ruijsch een andere achtergrond. ,,Die jongens hadden hier nooit gespeeld als Kakhi Jordania vorig jaar geen extern financier was geweest. Nu de club en Jordania uit elkaar gaan, kunnen wij Velkov en Väisänen alleen houden als er andere sponsors of financiële partners opstaan die hen willen betalen.”

Lijstje

Ruijsch heeft de hoop zeker niet opgegeven dat dit nog gaat gebeuren. Maar zelfs als Velkov en Väisänen vertrekken is er volgens hem geen man over boord. ,,Natuurlijk hebben wij een lijstje met spelers die we dan willen halen om hen te vervangen. Nee, dat zijn geen internationals zoals die twee. Maar wel prima spelers voor FC Den Bosch.”

Met de opbrengst van de eventuele verkoop van Velkov en Väisänen hoopt FC Den Bosch het huidige gat op de eigen begroting te dichten. De club moet uiterlijk 26 augustus een sluitende begroting indienen bij de KNVB in Zeist.

Rechtszaak

Intussen dreigt er nog altijd een nieuwe rechtszaak van Jordania tegen FC Den Bosch. De voormalige extern financier heeft het voorstel van afgelopen week waarmee de club de onderlinge band wilde beëindigen inmiddels afgewezen. In plaats daarvan wil Jordania nog steeds geld zien van FC Den Bosch.

Ruijsch wil daar als manager Voetbalzaken niet op ingaan. ,,Dat is niet aan mij. Voor mij geldt simpelweg dat Jordania en FC Den Bosch uit elkaar gaan. En zodra er een oplossing gevonden wordt voor Velkov en Väisänen kunnen wij onze eigen broek ophouden. En ja, als het goed is belanden we dan in een situatie waarin we misschien wel elk jaar twee van onze beste spelers verkopen, zoals nu met Kersten en Blummel. Laten we er maar aan wennen.”

Ajax

Met een dergelijk beleid is volgens Ruijsch niets mis. ,,Ajax doet dat met De Jong en De Ligt toch ook? Kersten en Blummel lopen hier niet voor een appel en een ei de deur uit, maar wij gaan ze ook niet tegenhouden in hun ontwikkeling. Met een goede jeugdopleiding en een goede scouting proberen wij steeds een goede selectie samen te stellen waarbij het kapitaal op het veld staat. Stel dat Jizz Hornkamp hier de komende twee seizoenen topscorer wordt van de eerste divisie, ga er dan maar rustig vanuit dat die daarna ook verkocht wordt.”

Ruijsch zegt blij te zijn met het elftal dat hij vorige week aan het werk zag in de laatste oefenwedstrijd tegen Excelsior (4-1-winst). ,,Fris en dynamisch. Ik heb ervan genoten. Met deze groep kunnen wij het nieuwe seizoen in. Ik geef geen garanties over een eindklassering of voor het halen van de play-offs, maar dit is zeker een elftal waar onze supporters achter kunnen staan.”

FC Den Bosch begint het nieuwe seizoen maandagavond met een uitwedstrijd tegen Jong PSV.