Volledig scherm
Niek Vossebelt (wit) voor FC Den Bosch in actie

FC Den Bosch klopt De Graafschap in tactisch oefenduel met twee gezichten

HELVOIRT - In een oefenwedstrijd met twee gezichten heeft FC Den Bosch woensdagavond in Helvoirt De Graafschap met 1-0 verslagen. De winnende treffer kwam vlak na rust op naam van Danny Verbeek. Nadat eerst Dennis Kaars dicht bij de openingstreffer was, rondde de Bosschenaar het karwei af in de rebound.

Met potentiële basisspelers als Ben Santermans, Jens van Son, Niek Vossebelt, Dennis Kaars, Muhammed Mert, Danny Verbeek en Zija Azizov op de bank, kwam FC Den Bosch bepaald niet met zijn sterkste opstelling aan de aftrap. ,,Natuurlijk wil ik graag winnen, maar dit is ook pas de voorbereiding”, zo lichtte trainer Wil Boesen de keuze toe om bovengenoemde spelers pas na rust in te brengen. ,,We zitten nog in de fase van periodisering en moeten waken voor overbelasting. Na de wedstrijd tegen Feyenoord en de trainingen kan ik niet weer dezelfde spelers een volle wedstrijd laten spelen. Doe je dat wel, dan krijg je geheid blessure en die voorkom ik in deze fase liever dan dat we ook nog eens aan het herstel van spelers moeten gaan werken.”

Het gevolg was wel dat het jeugdige FC Den Bosch in het eerste half uur grote moeite had om zijn eigen spel te spelen tegen een ‘hoog’ voetballend De Graafschap. ,,Ik had ze voorbereid op de varianten die De Graafschap speelt. Dan is het een kwestie van ervaring om je daar in de wedstrijd op aan te passen", zegt Boesen. Veel van zijn spelers hadden dat tactisch nog niet. Het gevolg was dat FC den Bosch in balbezit de bal te snel steeds weer kwijt was en daardoor maar moeilijk onder de druk van De Graafschap vandaan kwam

De Graafschap kreeg kansen, maar een sterke keepende Kees Heemskerk hield zijn  doel schoon. Op slag van rust kreeg Den Bosch de grootste kans van allemaal. Abena ging op het natte veld in de fout en Don Bolsius tikte Sven Blummel vrij voor de doelman. Oog in oog met elkaar bleef de doelman Agil Etemadi de situatie meester.

Versterkingen

Volledig scherm
Vriend Mark Diemers van De Graafschap feliciteert match-winner Danny Verbeek met de 1-0-zege van FC Den Bosch. © Ad Pertijs

Na de pauze bracht Boesen de nodige versterkingen in het veld: Jens van Son, Danny Verbeek, Dennis Kaars, Sam Kersten en Ben Santermans. Het resulteerde direct in een ander spelbeeld. De Graafschap moest terug en binnen acht minuten lag de 1-0 achter Etemadi. ,,Het heeft vooral te maken met de ervaring die de jongens die erin kwam wel hebben", zegt Boesen over de ommekeer. 

FC Den Bosch bleef De Graafschap lange tijd onder druk zetten, maar vergat een tweede treffer te maken. Het laatste half uur was weer de ploeg uit Doetinchem. ,,Laten we het toch weer lopen", verzuchtte Boesen. Vooral in tactisch opzicht bedoelde hij. De Graafschap veranderde een en ander en Den Bosch kreeg het nog lastig. ,,Al met al was het een nuttige partij", vond Boesen. ,,Vooral in tactisch opzicht." 

Quote

Al met al was het een nuttige partij, vooral in tactisch opzicht.

trainer Wil Boesen

Startopstelling FC Den Bosch: Heemskerk; Fernandes, Biemans, Pröpper, Heymans; Brouwers, Felida, Bouyaghlafen; Blummel, Meerveld, Bolsios.

Na de rust: 45: Leijten, Santermans, Van Son, Vossebelt, Kaars, Verbeek, Kersten; 60: Mert, Azizov, Van Winden, Deijl.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement