Volledig scherm
Fred van der Hoorn. © Pro Shots

Fred van der Hoorn verlaat FC Den Bosch

DEN BOSCH - Fred van der Hoorn vertrekt begin volgend jaar bij FC Den Bosch. Dat is het huidige hoofd scouting met de voetbalclub overeen gekomen.

Het ziet ernaar uit dat Van der Hoorn, die bij FC Den Bosch een contract voor onbepaalde tijd had, zijn taken in februari zal neerleggen.

Bezuinigingsmaatregelen
Net als het vertrek van algemeen directeur Edward van Wonderen, nog geen week geleden, heeft de exit van Van der Hoorn alles te maken met de financiële situatie van FC Den Bosch. ,,Om de club duurzaam financieel gezond te maken is een structurele verlaging van de kosten noodzakelijk", zegt Jan-Hein Schouten, die drie weken geleden de eveneens vertrokken Maarten de Gruyter opvolgde als voorzitter van de raad van commissarissen.

,,Wij willen vier ton bezuinigen en daarom zijn deze maatregelen nodig. Fred heeft in verschillende functies, op het veld en daar buiten, in ruim twintig jaar onwaarschijnlijk veel voor FC Den Bosch betekend. Een beslissing om de samenwerking te beëindigen gaat dan ook niet in de koude kleren zitten. En persoonlijk vind ik het ook loodzwaar. Echter, in de weg naar structurele gezondmaking van FC Den Bosch moeten we in deze fase van beide kanten de grootste offers brengen. Fred zal als kind van de club altijd onderdeel blijven uitmaken van de FC Den Bosch-familie en altijd welkom zijn op de club. We beraden ons de komende periode op welke wijze we Fred kunnen bedanken voor zijn bijzondere staat van dienst", aldus Schouten.

Kop van jut
Van der Hoorn speelde tussen 1984 en 2002, verspreid over twee periodes en elf seizoenen, in totaal 330 officiële wedstrijden bij FC Den Bosch. Daarna was de geboren Bosschenaar in diverse andere functies werkzaam bij de club. Waar hij als speler uitgroeide tot held van de aanhang en de bijnaam 'Mister FC Den Bosch' verwierf, gold hij in zijn laatste jaren als technisch manager als kop van jut bij diezelfde supporters.

Vooral na het bekerechec tegen de amateurs van VVSB in februari van dit jaar klonk luidkeels de roep om het aftreden van Van der Hoorn bij actievoerende fans. Waar trainer René van Eck de laan werd uitgestuurd, bleef Van der Hoorn echter aan. In mei legde hij wel zijn taken als manager voetbalzaken neer en werd hij hoofd scouting.

Ook daaraan komt nu een einde. De scoutingstaken worden straks ondergebracht bij de afdeling voetbalzaken van FC Den Bosch en zullen in de praktijk de verantwoordelijkheid worden van hoofdtrainer Wiljan Vloet.

Van der Hoorn, die momenteel in Boedapest verblijft, liet dinsdagavond weten dat hij 'blij en trots' is op de lange periode die hij bij Den Bosch heeft doorgebracht. ,,Vanwege alle spelers en trainers waarmee ik hier heb samen mogen werken en vanwege alle bestuursleden en voorzitters. Veel daarvan zijn nog steeds vrienden van mij. Ook tegenover Jan-Hein Schouten koester ik geen hard feelings. Allesbehalve, zijn vader was voorzitter bij de club toen ik als speler terugkwam uit België. Ik heb bij FC Den Bosch altijd alles in het belang van de club gedaan. En ja, daar zaten goeie beslissingen bij en er zullen ook wel foute bij gezeten hebben. Net als bij iedereen. Maar het is mij altijd om FC Den Bosch gegaan. Ik hoop ook dat de club tegen de stroom in weer naar boven zal weten te roeien. En ik zal gewoon in de Vliert blijven komen en de club met raad en daad bijstaan waar ik kan", aldus Van der Hoorn.

Lees in Brabants Dagblad van woensdag meer over het vertrek van Fred van der Hoorn bij FC Den Bosch.