Volledig scherm
Jordy van de Corput (19) leeft ontspannen naar zijn debuut in het betaald voetbal toe. "Meer dan gezonde spanning verwacht ik niet." Foto Sandra Peerenboom

Jordy van de Corput treft het

DEN BOSCH - Zijn naam klinkt behoorlijk Rotterdams, maar is beter uit te spreken dan die van zijn collega-keepers bij FC Den Bosch. Merkte Jordy van de Corput maandag, toen Wilfred Genee op tv struikelde over Niki Mäenpää en Brahim Zaari.

De drie doelmannen waren in het nieuws vanwege een bizar gegeven. Mäenpää en Zaari hebben dit weekeinde interlandverplichtingen en de KNVB wilde niet meewerken aan een verschuiving van het duel van Den Bosch, vanavond in Zwolle. Van de Corput (19) moet het dus doen in het nieuwe Oosterenkstadion.

Hij groeide op in Ridderkerk en speelde in de jeugd bij Sparta en Feyenoord. In de D'tjes van de grootste club waren zijn wedstrijden vaak opwarmertjes in De Kuip, als Feyenoord moest spelen. Voetballen in een stadion is dus niet nieuw, wat heet. Maar als eerste keeper in het betaald voetbal wel. Wie had dat gedacht. "Ik vond de wedstrijden op de bank, toen Niki geblesseerd was, al mooi meegenomen. Twee weken geleden begonnen Niki en Brahim al grappen te maken dat het wel eens een basisplaats zou kunnen worden. Dat werd vorige week dus helemaal zeker. Ik had liever in De Vliert mijn debuut gemaakt, maar dit is ook een mooi stadion. Ik heb het getroffen."

Spelers en trainers proberen Van de Corput al de hele week gerust te stellen. Goed bedoeld, er spreekt vertrouwen vanuit, maar volgens de Rotterdammer liggen de zenuwen niet echt op de loer. "Natuurlijk kijk je even om je heen als je het stadion betreedt, maar meer dan gezonde spanning verwacht ik niet."

Van de Corput was in de zomer al nagenoeg rond met hoofdklasser ASWH, toen FC Den Bosch hem benaderde om derde keeper te worden. "Ik wilde het toch graag nog bij een profclub proberen, hoewel de vooruitzichten bij ASWH heel goed waren. Maar ik heb het hier goed naar m'n zin. Met drie Rotterdamse teamgenoten voelde ik me snel thuis. Met Samuel (Scheimann, red.) heb ik bij Feyenoord nog gespeeld."

Omdat die club ging bezuinigen, werden daar de tweede elftallen geschrapt. "Ik baalde enorm, want mij was verteld dat ik kon blijven. FC Utrecht heeft me prima opgevangen." Na een rampseizoen met twee flinke blessures eindigde ook dat verhaal. En kwam uiteindelijk Den Bosch. Waar het snel kan gaan. Brahim Zaari was vorig jaar ook derde keeper. Nu eerste, en bijna Marokkaans international. "Zo ver denk ik natuurlijk nog niet. Het zou al heel mooi zijn als ik volgend jaar tweede keeper zou kunnen worden." Dat kan manager Fred van der Hoorn niet beloven. "Maar eigen jongens hebben een streepje voor op anderen." brabantsdagblad.nl /

fcdenbosch