Volledig scherm
Kakhi Jordania was zelf niet aanwezig in de rechtbank. © Roel van der Aa

Kakhi Jordania vangt bot bij rechter en mag geen beslag leggen op geld FC Den Bosch

Het verzoek van Kakhi Jordania om beslag te leggen op de gelden van FC Den Bosch is afgewezen. Volgens de rechter is het niet aannemelijk dat de club het geld van de Georgiër, tot een bedrag van 810.000 euro, aan andere zaken heeft besteed dan afgesproken. FC Den Bosch is op alle punten in het gelijk gesteld door de rechter; Jordania moet ook nog de kosten voor de hoorzitting betalen. 

FC Den Bosch kan opgelucht ademhalen: de advocaat van de club stelde woensdag tijdens de rechtszaak dat een faillissement aannemelijk was geweest als Jordania zijn zin kreeg. Andere investeerders waren dan niet meer geneigd om in te stappen. In een eerste reactie stelt FC Den Bosch dat de uitspraak boekdelen spreekt. ‘FC Den Bosch is op alle punten in het gelijk gesteld en heeft volgens de rechter eerder een vordering op Jordania’, stelt de club in een reactie. De club vindt het ‘buitengewoon vervelend’ dat de rechter er aan te pas moest komen. 

Momenteel bedraagt het begrotingstekort voor komend seizoen 1,6 miljoen euro, FC Den Bosch moet voor 26 augustus een sluitende begroting indienen bij de KNVB. Diezelfde KNVB verleende eerder geen goedkeuring voor de overname van de aandelen van de club door Jordania. Daarmee is volgens de rechtbank de ongelukkige situatie ontstaan dat Jordania de aandelen niet mag overnemen, maar dat hij FC Den Bosch wel mede heeft gefinancierd. Daarop eiste Jordania dat de club hem zijn investeringen tot een bedrag van 810.000 euro terugbetaalde: dat bedrag was volgens hem aan andere zaken besteed dan waarvoor hij het beschikbaar had gesteld. 

Volgens de rechter is dat niet bewezen; het belang van de club weegt voor hem zwaarder dan het belang van Jordania, die zelf niet in de rechtbank aanwezig was. En daarom mag Jordania geen beslag leggen op het geld. ‘Gelukkig heeft de rechter de kwestie juist beoordeeld’, staat ook nog in de schriftelijke reactie van FC Den Bosch.

Hoe nu verder?

Het is momenteel nog de vraag hoe de kwestie zich voortzet. FC Den Bosch heeft met de advocaat van Jordania de afspraak gemaakt om volgende week een voorstel te doen aan de Georgiër waarin staat hoe beide partijen uit elkaar gaan. FC Den Bosch streeft naar een totale afwikkeling met de geldschieter. Of Jordania daar vrede mee neemt en/of hij verdere juridische stappen onderneemt, is tot die tijd ongewis.