Volledig scherm
Stefan Velkov (FC Den Bosch) in duel met Danilo Pereira van Jong Ajax. © Pro Shots

Onrust in eerste divisie over voetbal tijdens interlandperiodes: 'Ga niet lopen zeuren'

Nieuw seizoen, dezelfde kritische geluiden. Verschillende clubs uit de Keuken Kampioen Divisie voelen zich in hun hemd gezet door de KNVB, omdat de competitie tijdens de aankomende interlandperiode gewoon doorgaat. Daardoor kan een aantal clubs geen beroep doen op een of meerdere spelers, waaronder FC Den Bosch. ,,Ik ga niet moeilijk doen", zegt trainer Wil Boessen daarover.

FC Twente, Sparta en NEC uitten deze week forse kritiek op de KNVB. De drie titelkandidaten kunnen het maar moeilijk verkroppen dat de Keuken Kampioen Divisie niet wordt stilgelegd tijdens interlandperiodes. Saillant detail: het besluit om tijdens interlandperiodes te voetballen is door het overgrote deel van de Keuken Kampioen Divisie-clubs zelf genomen. Daarbij moet worden aangetekend dat FC Twente, Sparta en Roda JC destijds nog in de eredivisie speelden en dus niet zijn gehoord tijdens de evaluaties. Verder stemden alleen MVV en NEC tegen.

Door de (jeugd)interlands mist FC Den Bosch Stefan Velkov (Jong Bulgarije) en Leo Väisänen (Jong Finland), terwijl RKC Waalwijk geen beroep kan doen op Said Bakari (Comoren). TOP Oss heeft geluk en hoeft geen enkele speler af te staan aan een nationale bond.

FC Den Bosch-trainer Wil Boessen staat volgens eigen zeggen 'neutraal' in de kwestie. ,,Ik ga niet moeilijk doen. Wij wisten toen we deze spelers haalden, dat we ze zouden moeten missen in interlandweekenden. Dat is een keuze die we hebben gemaakt en dat moeten we nu dus met de rest van de selectie oplossen. Dan ga ik daarover ook niet lopen zeuren."

KNVB verbaasd

De KNVB laat in een persbericht weten verbaasd te zijn over de commotie. De voetbalbond wijst erop dat een grote meerderheid van de clubs in de eerste divisie voorstander is van het voetballen in interlandperiodes. Daardoor wordt er minder op maandag gespeeld, ook een wens van supporters, en kan het seizoen later beginnen.

Aanvoerder Velkov
Stefan Velkov maakte deze zomer de overstap van Slavia Sofia naar FC Den Bosch. De 21-jarige centrale verdediger, die al 72 wedstrijden in de hoogste afdeling van het Bulgaarse voetbal achter zijn naam heeft staan, is tevens aanvoerder van Jong Bulgarije. Velkov kwam tot op heden tot 14 jeugdinterlands, waarin hij één doelpunt maakte.

Volledig scherm
FC Den Bosch moet twee spelers missen, zoals Wil Boessen hier uitbeeldt. © Pro Shots