Volledig scherm
Archiefbeeld van Sam Kersten in duel met Jong Ajax-speler Kai Sierhuis. © Jasper Ruhe

Oppeppen is niet nodig voor Sam Kersten tegen FC Oss

FC Den Bosch-speler Sam Kersten (20) wil weleens te rustig naar een duel toeleven. Maar niet bij de derby tegen FC Oss. ,,Dit duel wil ik winnen. Vooral vanwege mij Osse vrienden."

Hij doorliep de middelbare school in Oss, veel van zijn vrienden komen uit Oss, en hij heeft een hoop familie in Oss. Maar toch staat Sam Kersten vanavond in het blauw-wit van FC Den Bosch aan de aftrap van de derby. Met maar één doel voor ogen: winnen van FC Oss, om die ploeg op de ranglijst te passeren

Lees verder onder de foto...

Volledig scherm
Archiefbeeld van Sam Kersten en RKC Waalwijk-speler Serginho Greene. © ©Toin Damen

,,Zodat ik eindelijk niet meer van al mijn vrienden hoef aan te horen dat Oss boven ons staat", grijnst hij. Nee, Kersten voelt geen haat ten opzichte van Oss. Helemaal niet. Daarvoor komt hij te vaak in die stad. Bovendien is hij op zaterdag assistent-trainer bij de C1 van de amateurs van TOP, waar zijn neefje speelt. Maar het is wel zo dat hij elke week, als hij naar de uitslagen in de Jupiler League kijkt, stiekem hoopt dat FC Oss verloren heeft. ,,Natuurlijk. FC Den Bosch is mijn club. Dat is al vanaf mijn dertiende zo. En dan wil ik wel dat wij ruim boven FC Oss op de ranglijst staan."

Dat Kersten zich vooral speler van FC Den Bosch zou gaan voelen, lag aanvankelijk niet voor de hand. Geboren in het Radboudumc in Nijmegen en opgegroeid in Ravenstein begon hij als 5-jarig ventje in dat dorp met voetbal. Drie jaar later werd hij gescout door TOP. Daar maakte hij de fusie van de Osse jeugdopleiding met die van NEC mee. Op zijn dertiende vonden ze hem in Nijmegen echter niet goed genoeg meer. ,,Dat was toen ook zo. Ik had wat aanpassingsproblemen bij de overgang van de lagere naar de middelbare school en draaide toen niet lekker."

Beloften

FC Den Bosch raapte hem op met alle gevolgen van dien. Kersten doorliep de hele jeugdopleiding, stroomde door naar de beloften en debuteerde vorig seizoen in het eerste elftal.

Quote

Natuurlijk. FC Den Bosch is mijn club. Dat is al vanaf mijn dertiende zo. En dan wil ik wel dat wij ruim boven FC Oss op de ranglijst staan.

Sam Kersten

Daaruit is hij nu al niet meer weg te denken. Tijdens de voorbereiding van vorige zomer kreeg hij door de blessure van Bart Biemans de kans als rechtercentrale verdediger. Die kans greep Kersten met beide handen. Door zijn prima optredens bleef hij ook op de plek staan toen Biemans weer fit was. De ervaren Belg speelt nu naast hem als linkercentrumverdediger. ,,We vullen elkaar goed aan. Met al zijn ervaring coacht Bart wat meer in het veld, dat moet ik nog ontwikkelen."

Rust

Wie Kersten ziet voetballen wordt verrast door de enorme rust die de nog maar net 20-jarige verdediger uitstraalt. ,,Dat hoor ik wel vaker. Het is iets dat ik altijd al heb gehad, dat van nature in me zit. Natuurlijk is het zo dat ik ook wedstrijdspanning voel, al merkte ik dit seizoen tegen mindere tegenstanders wel dat ik dat eigenlijk weer te weinig had en daardoor slechter begon te spelen. Daardoor probeer ik me nu voor elke wedstrijd op te peppen."

Dat hoeft hij vanavond niet te doen. Voor de derby is de spanning er vanzelf. Zeker met al zijn Osse vrienden op de tribune. ,,Die hopen allemaal dat ik goed speel, maar dat FC Oss wint.'' Hij lacht. ,,Nou, laat mij maar goed spelen. Maar wel terwijl FC Den Bosch wint."

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement