Volledig scherm

Patrick gaat voetballen in Londen, pa koken

Zaterdag 30 juni 2007 - Zestien jaar en dan met je vader in Londen gaan wonen om er beroeps­voetballer te worden. Interessante stap.

Er zit een geinig manneke aan tafel: tenger postuur, guitige ogen, twee briljantjes (?) in het oor, ’cool’ gemanicuurde wenkbrauwtjes. Naast hem zit vader Johnny, ook met oorbellen, aan de andere kant moeder Vanessa. Allen met een tevreden lach.

De familie uit Den Bosch moest er heel even over nadenken, maar ook niet veel langer dan heel even, toen er gekozen diende te worden tussen PSV en Chelsea: het wordt Chelsea! Patrick van Aanholt zelf wilde graag, vader Johnny wilde wel mee. „Wij hebben hem altijd gesteund, vanaf dat hij een kleintje was. En ik geloof in hem.’’

Het is al voor de tweede keer dat Patrick van Aanholt een transfer maakt, al is er dit keer wel sprake van een hele grote overgang. Twee jaar geleden zat de familie aan tafel bij Fred van der Hoorn, de technisch manager van FC Den Bosch. Van der Hoorn deed een verwoede poging te voorkomen dat de talentvolle centrale verdediger (begonnen bij OSC) na vijf seizoenen bij FC Den Bosch voor PSV zou kiezen.

„Van der Hoorn vertelde slechte dingen over PSV’’, zegt de jonge voetballer. Hij bedoelt te zeggen dat Van der Hoorn schetste dat Van Aanholt misschien beter even kon wachten met een transfer naar PSV en dat hij bij FC Den Bosch mogelijk eerder kansen zou krijgen dan bij de landskampioen. Zelfs de grote Ruud van Nistelrooij werd ingeschakeld door Van der Hoorn.

Patrick van Aanholt: „Van der Hoorn belde Van Nistelrooij en toen kreeg ik hem aan de telefoon. Ruud gaf geen advies, vroeg alleen of ik mezelf niet te jong vond voor een overgang.’’ Nee, hij vond zich niet te jong - en dus vertrok- ie.

Intussen heeft de familie Van Aanholt een dergelijk gesprek ook bij PSV gehad. Zaakwaarnemer John Veldman, ooit ook PSV, tevens Ajax, Sparta en het Nederlands elftal: „Stan Valckx vertelde hetzelfde verhaal als Van der Hoorn: dat Patrick wel erg jong was, dat hij bij PSV eerder een kans zou krijgen. Wij als bureau (sportmanagement Pro Athlete, van Sigi Lens) zijn er ook geen voorstander van dat jongens zo jong naar het buitenland gaan, maar het is zijn beslissing en dan steunen we hem wel.”

Geld maakt rauwe beslissingen zoet. Vader Johnny jokt in eerste instantie dat geld geen enkele rol heeft gespeeld (’Het gaat om zijn ontwikkeling als voetballer’), maar geeft later toe dat geld natuurlijk altijd een rol speelt, niet zelden een doorslaggevende rol. Dat is ook niet zo vreemd. Junior, net geslaagd voor zijn VMBO-examen, gaat de komende drie seizoenen naar verluidt zo’n 150.000 euro per jaar verdienen, zeg maar het salaris van premier Balkenende. Vader Johnny hoefde ook niet lang na te denken om te besluiten dat hij zijn werk als koerier er beter aan kan geven om zich de komende jaren te wijden aan het begeleiden van zijn zoon. „Ik word zijn kok.’’

Moeder Vanessa blijft thuis in de Rompert in Den Bosch, bij de andere kinderen (Milangela, 21, Keithy, 18, Jean-Claude, 7). En ze zegt dat ze gewoon blijft doen wat ze doet: werken als schoonmaakster. Ze zal haar zoon en man toch wel geregeld zien, op bezoek in Londen of wanneer Patrick in Nederland is voor een wedstrijd van het Nederlands jeugdelftal. En zo gaat het voortvarend met zijn toch niet misselijke ambitie: „Ik wil de beste worden.’’ De beste van Nederland? „De beste van de besten, van Europa, van de wereld.’’
Hij vindt nu Kaka nog de beste van de wereld, beter dan Ronaldinho. Op zijn plek, centraal achterin, noemt hij Alex en Cannavaro als grootheden.

Hijzelf was afgelopen seizoen voorlopig al de beste van Nederland bij de B-junioren, Patrick van Aanholt werd glorieus gekozen tot Speler van het Jaar. De linksbenige verdediger imponeerde vriend en vijand met zijn duelkracht, zijn passing, koptechniek en zijn goals, zes stuks. Vorige maand maakte hij zijn debuut in het eerste van PSV, in het vriendschappelijke duel met HVCH. Na een uur kwam hij in het veld voor Michael Reiziger.

Nu dan verhuist de Antilliaanse Nederlander naar Londen, net als de 15-jarige Jeffrey Bruma van Feyenoord, die zijn (Surinaamse) moeder en zusje meeneemt. Ze gaan deel uitmaken van een zeer internationaal gezelschap. Laatst speelde Chelsea een jeugdtoernooi met twee Engelsen en verder alleen buitenlanders - zoals ook het eerste team een vreemdelingenlegioen is.
De Uefa verplicht clubs nu meer aandacht te geven aan zelfopgeleide spelers, reden voor Chelsea een inhaalslag te beginnen. Over enkele jaren kan Chelsea de nieuwe Nederlandse aanwinstjes officieel beschouwen als zelfopgeleide spelers. Vorige week was de familie al bij Chelsea, volgende week begint het seizoen, met de eerste training en de familiedag. Eind juli wacht de volgende opwinding: een toernooi van drie weken in Maleisië. Eerste duel van het toernooi: Chelsea-PSV.Patrick van Aanholt

- Geboren: 29 augustus 1990 in Den Bosch.
- Positie: defensie, centraal.
- Clubs: OSC’45 Den Bosch, FC Den Bosch, PSV en vanaf komend seizoen Chelsea.
- Favoriete verdedigers: Cannavarro, Alex, Maldini

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement