Volledig scherm
Jordy van der Winden (l) in duel met Darren Maatsen van RKC. © Remko Kool

RKC verschalkt Den Bosch in derby

Mario Bilate heeft de Brabantse derby Den Bosch – RKC in het voordeel van de Waalwijkers beslist: 2-3. In een duel dat in de tweede helft pas echt op gang kwam kregen de Bosschenaren te weinig en RKC te veel.

In de beginfase gebeurde er vrijwel niets in De Vliert. Beide ploegen speelden op zeker en lieten de bal achterin rondgaan. In de 24ste minuut schudde Beltrame het publiek wakker. Dankzij een goede loopactie van de Juventus-huurling en een goede steekpass van Sam Kersten kon de Italiaan, die dit seizoen na een jaar afwezigheid terugkeerde in De Vliert, simpel binnenschuiven.

De goal gaf RKC inspiratie om ook de aanval te zoeken. Het resulteerde razendsnel in een gelijkmaker. Na een afgeslagen corner viel de bal gelukkig voor de voeten van RKC-verdediger Jan Lammers, die niet twijfelde en de Waalwijkers binnen vier minuten naast FC Den Bosch zette.

Mispeer

Het had twee minuten later alweer 2-1 voor Den Bosch moeten staan. Na een voorzet van aanvoerder Danny Verbeek verscheen Bouyaghlafen alleen voor Vaessen. De Rotterdammer wilde het echter te mooi doen en peerde mis. Vaessen kon nog niet op adem komen of hij zag het volgende blauwe shirtje alweer op zich afkomen. Na een goede actie van Bouyaghlafen drong Beltrame het 16-meter gebied binnen. Hij schoof de bal echter naast. Vlak voor het rustsignaal leek het alsof Vaessen met zijn hoofd al aan de thee zat. Hij liet een zwak schot van Romat door zijn handen glippen, maar herstelde zich ternauwernood.

Ook Fred Grim concludeerde dat RKC te weinig creëerde voor de pauze. Hij besloot de kleine creatieveling Dylan Seys in het veld te brengen voor de onopvallende Tahiri. De meeste mensen zaten nog niet op hun stoelen of ze veerden alweer op. De Est Rauno Sappinen maakte zijn tweede goal in Bossche dienst. Na een goede actie verraste hij Vaessen in de korte hoek, 2-1. Seys had RKC binnen vijf minuten tot twee keer toe op 2-2 kunnen zetten. De Belg vond echter twee keer doelman Van der Steen op zijn weg.

Aantrekkelijk

RKC toonde, ondanks dat FC Den Bosch steeds meer grip kreeg, aanvallende intenties en dat werd na een uur voetbal beloond. Spits Mario Bilate volleerde na een corner hard raak. De wedstrijd werd steeds aantrekkelijker en het spel golfde vervolgens in rap tempo op en neer. Romat leek FC Den Bosch in de 68ste minuut op voorsprong te zetten. Uit een vrije trap van Verbeek kopte hij keurig binnen. Hij stond echter buitenspel.

Beide ploegen besloten vervolgens vol de aanval op te zoeken. Er ontstond een hoog tempo waardoor de toeschouwers toch waar kregen voor hun geld. Vaessen, die een hele onzekere indruk maakte, liet de 250 meegereisde supporters opnieuw schrikken. Na een terugspeelbal liet zijn techniek de doelman even in de steek. Opnieuw liep het goed af.

Het is aannemelijk dat Grim veel tijd steekt in spelhervattingen. Nadat eerder twee corners een doelpunt opleverde, schoot Mario Bilate nu uit een verre ingooi opnieuw hard raak: 2-3. Hij bezorgde de Waalwijkers daarmee de overwinning. Een hard gelach voor FC Den Bosch, dat meer verdiende maar toch kopje onderging.