Volledig scherm
FC Oss viert de zege op Jong AZ. Richard van der Venne (links) en Lesly de Sa hebben lol. © Pro Shots

Eindejaarsrapport FC Oss: Mous de uitblinker

AnalyseFC Oss verraste in de eerste seizoenshelft  vriend en vijand door aan het begin van het seizoen de koppositie te grijpen. Daarna zakte de ploeg even in, maar heeft zich knap hersteld. Een negende plek (met nog een inhaalwedstrijd te gaan) is het resultaat. 

Volledig scherm
FC Oss-doelman Xavier Mous voorkomt een doelpunt van De Graafschap. © Lars Smook/Pro Shots

 Xavier Mous: 6,7
De keeper van FC Oss was de meest opvallende speler bij de Ossenaren. Mous is rustig in het doelgebied, coacht goed en heeft spectaculaire reddingen. Bovendien heeft hij een goede trap waarmee hij zijn medespelers weet te bereiken. Hij ontpopte zich ook nog tot penaltykiller. De Osse verdediging kan bouwen op de Amsterdammer. Knap voor de man die het gehele vorige seizoen miste vanwege een gescheurde kruisband.

Rick Stuij van den Herik: 6,1 

Volledig scherm
Rick Stuy van den Herik © Marcel Bonte

Rick Stuij van den Herik werd door trainer Klaas Wels tot aanvoerder gebombardeerd. Velen hadden verwacht dat de natuurlijke leider Ferry de Regt de band zou krijgen. Het werd dus Van den Herik en die rol staat hem goed. Hij coacht meer dan voorheen, al kan hij veel overlaten aan De Regt. Stuij van den Herik haalt een constant niveau, maakt verdedigend heel weinig foutjes. Aan de bal blijft hij sterk: in de opbouw van FC Oss is hij een bepalende speler.

Ferry de Regt: 6,1 
Het mocht FC Oss niet nog een keer overkomen dat het 95 doelpunten tegen zou krijgen, zoals vorige competitie gebeurde. Daarom werd Ferry de Regt gehaald, die voormalig aanvoerder van Fortuna Sittard is. In Oss maakt De Regt zijn status waar, De Regt is de leider van de defensie. Natuurlijk mag het allemaal wel wat gepolijster bij de Limburger. Gelukkig kan hij de opbouw grotendeels overlaten aan zijn kompaan Stuij van den Herik.

Richard van der Venne: 6,1
Richard van der Venne is een opvallende speler uit de selectie van FC Oss. Hij werkt zich een slag in de rondte, dat was iedereen al van hem gewend. Hij gaat steeds beter spelen, maar nog veel belangrijker: Van der Venne is gaan scoren. Tot nu toe heeft hij zes doelpunten gemaakt. Een fraai aantal voor de middenvelder. Overigens was het niet iedere week perfect wat Van der Venne liet zien. Tegen Jong PSV en Fortuna Sittard scoorde hij bijvoorbeeld onvoldoendes.

Dennis Janssen: 6,0
Janssen kampte met een liesblessure, die zich lang voortsleepte. Dat is zonde voor hem, want in het 5-3-2 systeem van FC Oss is hij een vaste waarde. Janssen is eigenlijk middenvelder maar als rechtsback kan hij heerlijk opstomen. Hij kan dat vaker en meer doen, maar dan zal hij meer energie in de wedstrijd moeten leggen. Janssen is aan de bal het sterkst, verdedigend mag het allemaal wat agressiever.

Volledig scherm
Lorenzo Piqué © Marcel Bonte

Lorenzo Piqué: 6,0
Piqué was in het verleden weleens op een foutje te betrappen: een verkeerde brede bal of een onbesuisde actie naar voren. Dit seizoen is de verdediger veel evenwichtiger, volgens hemzelf speelt hij zijn meest stabiele seizoen uit zijn carrière. Piqué blijft één van de sterkste verdedigers uit de Jupiler League. Bovendien is hij snel. Voor FC Oss is hij dit jaar een zekere kracht.

Lion Kaak: 6,0
Lion Kaak was vaak geblesseerd in de eerste seizoenshelft. Dat was een tegenvaller voor trainer Klaas Wels. Kaak is min of meer de enige ballenafpakker in de selectie van de Ossenaren. Kaak schuwt het vuile werk niet, en laat anderen beter voetballen. Aan de bal is hij niet erg zichtbaar, dat moet wel gezegd. Toch is FC Oss met een fitte Kaak beter in balans.

Erik Quekel: 6,0
Quekel scoorde dit seizoen 4 doelpunten, eigenlijk te weinig voor een spits. Zeker als je de onmogelijke taak hebt om doelpuntenmachine Tom Boere op te volgen. Toch is iedereen bij FC Oss tevreden over Quekel. De spits beukt, ramt, sjort. Hij brengt zo anderen in stelling, maar zelf wil hij vaker scoren. Daartoe kreeg hij de laatste 6 wedstrijden geen kans, vanwege een slepende knieblessure.

Volledig scherm
Istvan Bakx © Marcel Bonte

Dean van der Sluys: 5,9
Van der Sluys is onder trainer Klaas Wels opgeleefd. Onder Wels’ voorganger speelde hij namelijk geen minuut. Nu is hij de opkomende linksback, die vaak de ruimte neemt om mee naar voren te gaan. Van der Sluys wisselt goede momenten af met mindere. Lang niet iedere voorzet is goed, maar de linksachter sticht wel veel gevaar. Als hij constant goede voorzetten zou geven, zou hij de onbetwiste assistkoning van FC Oss zijn.

Fatih Kamaci: 5,9
Volgens aanvoerder Rick Stuij van den Herik heeft Fatih Kamaci de beste loopactie van de Jupiler League. Mede dankzij die kwaliteit staat Kamaci nu op 7 treffers. Dat is niet gek voor de middenvelder annex aanvaller. Toch heb je het gevoel dat Kamaci meer in zich heeft dan hij laat zien. Kamaci is snel, sterk en handig. Met die kwaliteiten moet hij vaker zijn stempel op de wedstrijd drukken.

Volledig scherm
Thijs van Pol juicht na het maken van de 1-0 tegen FC Volendam. © Marcel Bonte

Thijs van Pol: 5,9 
Voorafgaand aan het seizoen wist Van Pol eigenlijk nog steeds niet waar hij aan toe was. Hij had een heel jaar voornamelijk op de bank gezeten, want Tom Boere was eerste keus. Dit jaar krijgt hij veel meer kansen, zeker nu Quekel geblesseerd is. Van Pol is geliefd bij de supporters die hem roemen vanwege zijn werklust. De spits geeft nooit op en heeft een goede trap. Van Pol heeft echter niet de fijnste techniek.

Huseyin Dogan: 5,8 
Van Dogan werd heel veel verwacht in Oss. Voorafgaand aan het seizoen werd over hem verteld dat hij agressiviteit koppelde aan mooie techniek. Of hij zijn belofte heeft waargemaakt? Gedeeltelijk. Dogan is een goede voetballer, met kracht en inzicht. Toch heeft hij zijn potentie nog niet kunnen waarmaken in Oss. Soms lijkt hij wat te ijverig om te laten zien wat hij allemaal kan.

Istvan Bakx: 5,8
Istvan Bakx was in de voorbereiding op dit seizoen één van de uitblinkers van FC Oss. Naarmate de eerste seizoenshelft vorderde is de Zeeuw toch wat weggezakt. Bakx heeft de mooiste traptechniek van het team en ook een heel fijne balbehandeling, toch komt dat er niet helemaal uit. Soms oogt hij nonchalant en hij is ook slordig geweest in sommige wedstrijden. Bakx kan beter dan hij heeft laten zien.

Niels Fleuren: 5,7
Fleuren is linksbenig, maar stond door de blessure van Dennis Janssen vaak op rechtsachter. Dat was soms behelpen, zeker omdat de backs in het 5-3-2 systeem van FC Oss voor de aanvallende impulsen moeten zorgen. Desondanks heeft de Limburger zich er heel aardig doorheen geslagen. Fleuren is de degelijkheid zelve. Verwacht geen hoogstandjes, maar wel passes die aankomen. Hij is voor FC Oss een prima verdediger, die op meerdere posities uit de voeten kan.

Lesly de Sa: 5,2 
De Sa is bij FC Oss de pechvogel van de eerste seizoenshelft. In de wedstrijd tegen RKC scheurde hij zijn kruisband af. Dat is treurig voor hem. Zeker als je bedenkt dat De Sa pas net in vorm aan het raken was. Hij kwam binnen met een trainingsachterstand, waardoor hij slechts mondjesmaat aan spelen toekwam. In de minuten die hij in actie kwam, liet hij voornamelijk zien supersnel te zijn.

Trainer Klaas Wels: 7,5
Wie de selectie van dit jaar en vorig jaar vergelijkt, komt tot de conclusie dat FC Oss er niet op vooruit is gegaan. Met het vertrek van Boban Lazic, Justin Mathieu en Tom Boere leverde FC Oss veel doelpunten in. Het is des te knapper dat Klaas Wels dit team op de negende plaats heeft gebracht. Wels soms wat moeilijk te peilen, maar alle spelers van FC Oss zijn het erover eens dat Wels een vakman is.

Volledig scherm
Klaas Wels © Marcel Bonte
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement