Volledig scherm
Club Gewailt in Yuri © Jochem Jurgens

Opera over turnheld Yuri van Gelder: dé hit op Boulevard

RECENSIEDEN BOSCH - Als hij aan de ringen hangt vergeet Yuri alle beslommeringen. Een evenwichtsdans met tijd en ruimte waarmee de Lord of the Rings zijn aardse misstappen laat verwaaien. Ondanks zijn veel becommentarieerde drugsgebruik en turbulente schorsingen traint Yuri van Gelder lustig door. Het Rotterdamse muziektheatergezelschap Club Gewalt brengt een eerbetoon aan de Brabantse cultheld. 'Yuri - a workout opera' is dé hit op het Boulevard-festivalplein. 

In een volgepakte zweterige tent werkt een gedisciplineerd groepje turners een exact getimede oppepsessie af. Een zinderende ode aan een ultieme loner die zijn eigen koers vaart binnen de vaak huichelachtige sportwereld. De zeven topfitte acteurs dansen synchrone patronen en zingen en passant het levensverhaal van Van Gelder. Pulserende, pompende elektrorock - die herinneringen oproept aan D.A.F., Hot Chip en LCD Soundsystem- zweept de boel flink op in deze peestent.

ZIE OOK: 'We zijn allemaal Yuri' 

Met strakke koppies marcheren de karaktervolle acteurs door het overvolle brein van Van Gelder. Hun operateske Van Gelder-bio is aandoenlijk en indrukwekkend tegelijk. Van zijn bewondering van ringen-god Yordan Yovchev tot Yuri's eigen doorbraak. 'Ik drong door tot de wereldtop', zingen de turners in stralende harmonie. 

Cocaïne

Ook zijn cocaïnegebruik en geruchtmakende rechtszaak passeren de revue. Dreigende, rafelige beats geselen de driftig voortploeterende turners. 'Het was puur voor de fun, zeg maar', klinkt het in koor. Overdonderend is het slot. Een heerlijk schreeuwerig elektrorocknummer met roze gitaartjes waarmee Yuri een flink hart onder de riem krijgt gestoken op weg naar Tokio 2020. 

Nog te zien: zaterdagavond en tijdens het slotweekend op het festivalplein.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement