Volledig scherm
Arcade Fire sluit dag 2 Best Kept Secret af. © BD

VIDEO: Arcade Fire stuurt hun publiek met kippenvel de nacht in

HILVARENBEEK - De melodie van nieuwste single ‘Everything Now’ klinkt over de vlakte bij het hoofdpodium waar de bezoekers van Beste Kept Secret zich op dat moment en masse verzameld hebben. De track is nog maar een week of twee oud, maar het publiek herkent de tonen ervan direct. Dat de videoschermen langs het podium in groot oplichtende letters de titel van de song laten zien helpt ook, en de band komt op gekleed in jacks, overhemden en shirts met de gefingeerde corporate ‘Everything Now’ logo’s uit de clip van het nummer.

Vervolgens gaat de flard van hun nieuwe single over in ‘Wake Up’, een nummer van hun debuutalbum dat tegen de verwachting in de daadwerkelijke opener van de set blijkt te zijn. Tijdens dat nummer blijven de videoschermen uit, maar ze springen weer aan zodra ‘Everything Now’ alsnog zijn volwaardige entree maakt. Dat gaat vergezeld van een enorme lichtkrant achter de band, die de title laat zien in originele vorm en vertaald naar het Nederlands als ,,Alles Nu".

Tekst gaat verder onder de video

Ondertussen gaat de zon onder, wat zanger Win Butler ook opmerkt nadat het uiterst toepasselijk ‘Here Comes The Night Time’ passeert. Dat de muziek en de setting zo mooi samenvallen levert een bedwelmend moment op, dat het effect van de dansbare melancholie van Arcade Fire nog verder versterkt.

Een band die eigenlijk geen traditionele frontman of vrouw heeft, maar als een collectief muzikanten dat continu van rol en instrument wisselt, samen boven elkaar uitstijgt. Het publiek gaat helemaal op in hits als ‘Ready To Start’, dat zoals zoveel van hun oeuvre, een prachtige aanzwellende opbouw heeft, zonder in effectbejag te vervallen.

Tijd voor praatjes met het publiek is er nauwelijks, de nummers lopen veelal naadloos in elkaar door, waardoor het optreden van Arcade Fire één groot spektakelstuk wordt, waar ook de nummers van het aankomende album prima op hun plek zijn. Als de band tegen het eind ‘Rebellion (Lies)’ speelt, zingt het publiek uit volle borst mee, wat ze nog lang aanhoudt nadat de band zelf hun instrumenten al heeft laten rusten. Zo stuurt Arcade Fire hun publiek met kippenvel de nacht in.