Volledig scherm
Daniel Ricciardo rijdt dit weekend met een aangepast design op de helm. Daar prijkt nu een longhorn op, het logo van een universiteitsteam in Texas. © BSR Agency

Blog | Amerikaanser wordt de Formule 1 niet meer

Onze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.

Door Arjan Schouten

De wens van Liberty Media is volkomen logisch. De Amerikaanse eigenaar wil nog een Grand Prix in Amerika. Het liefst zelfs twee. In het westen (Las Vegas? Los Angeles?) en aan de oostkust (Miami?). Die wens bestaat al bij Liberty sinds ze twee jaar terug in de sport stapten voor miljarden. Geografisch gezien bijzonder goed te verklaren, als je steviger voet aan de grond wil krijgen als sport op het Amerikaanse continent. En het zal er vroeg of laat ook echt wel van gaan komen dat Max Verstappen en co naar die logische ‘destination city’s’ trekken voor een nieuwe race. Als ook het Circuit of the Americas dan maar op de kalender blijft, want een Amerikaanser evenement dan de grand prix in Texas ga je toch nooit meer vinden.

Volledig scherm
Verstappen tussen de ‘Stars and Stripes’. © AFP

Op twintig minuten rijden van downtown Austin vind je dit weekend alle Amerikaanse clichés verzameld op een kluitje. Mannen met oversized riemen en cowboylaarzen. Geblondeerde Texaanse schonen met cowboyhoed en zonnebril. Grazende longhorns in de weilanden rondom het circuit, dat stiekem toch een beetje in de ‘middle of nowhere’ ligt. De ‘Stars and Stripes’, overal wapperend en levensgroot op het circuit geschilderd, check het maar op Google Earth als u het niet gelooft. Burgers en beef jerky in de fanzone, waar je Coca Cola en milkshakes zonder schaamte in ‘maatje caloriebom’ kunt bestellen. De parkeerplaatsen staan vol met Chevrolets, Dodge Vipers en Ford Mustangs, alsof je je op de set waant van The Dukes of Hazzard, of Bullit met Steve McQueen. En alsof het allemaal nog niet Amerikaans genoeg is, komt ook popprinses Pink vanavond nog optreden na de kwalificatie. Het best bezochte moment van het hele weekend, dat hebben eerdere optredens van Britney Spears en Bruno Mars wel bewezen.

Volledig scherm
Daniel Ricciardo met de mascotte en cheerleaders van de Texas Longhorns. © BSR Agency

Formule 1 is voor een groot deel ook entertainment en dat hebben ze in Texas goed begrepen. Een dagje uit moet uit meer bestaan dan auto’s kijken. Vanavond dus Pink, gisteren was het al de beurt aan Imagine Dragons. Dat geld voor die artiesten had de organisatie beter in het asfalt kunnen steken, want dat ligt er erbarmelijk bij, vol hobbels. En toch komen de coureurs hier graag. In die typisch Amerikaanse smeltkroes hier op COTA hoor je behalve wat klachten over de hobbels geen coureur klagen. Velen passen speciaal voor deze afspraak op de kalender zelfs hun helmdesign aan. Leclerc rijdt met de Amerikaanse vlag, Daniel Ricciardo met een soort American Football-helm van de Texas Longhorns. En allemaal zijn ze na de grand prix in Mexico eerst nog even naar een NBA-wedstrijd geweest. Max Verstappen naar de LA Lakers, Alexander Albon had afgelopen maandag een ‘courtseat’ bij de Houston Rockets.

Anoniem keken ze er een potje basketbal op het allerhoogste niveau. Net zoals ze ook vrij relaxed in Austin gewoon ongestoord een steak weg kunnen knagen in een sterrenrestaurant. Nauwelijks een Amerikaan te vinden die naast Lewis Hamilton nog veel meer F1-coureurs herkent. En dat is ook wel eens fijn voor de zeker in Europa ‘wereldberoemde’ coureurs.

Wat verwacht verslaggever Arjan Schouten van de Amerikaanse GP?