Volledig scherm
Nyck de Vries © Videostill

De Vries bekroont inhaalrace met tweede plek: 'Dit had ik echt even nodig'

Sprintrace in BakoeNa een lange inhaalrace haalde Nyck de Vries vandaag het podium in de Formule 2 sprintrace in Bakoe: derde. Een heel welkom resultaat voor de Fries van Prema, die het seizoen ongelukkig begonnen was. ,,Potentie telt niet als je dat niet om kunt zetten in resultaat.‘’

Door Arjan Schouten

In de nauwe straten van Bakoe verremde hij zich in de hoofdrace nog twee keer en moest hij de race uiteindelijk afbreken in de pits met een probleem aan het stuur. Maar in de sprintrace herstelde Nyck de Vries zich vandaag sterk. Gestart vanaf plaats veertien greep hij de 21 rondjes over het Baku City Circuit aan voor een lange inhaalrace, die uiteindelijk stopte op plaats drie. Winnaar George Russell en nummer twee Sergio Sette Camara bleven buiten bereik, maar verder rolde De Vries in zijn Prema-bolide knap het halve veld op. Na diskwalificatie van  Camara werd dat zelfs de tweede plaats. 

,,Dit resultaat was echt even nodig’’, reageerde De Vries opgelucht, met een enorme blinkende beker in zijn handen. ,,Of ik ‘m mooi of lelijk vind? Oh, dat maakt me echt niet uit. De punten tellen."

Quote

Ik ben blij dat ik op het podium sta.

Nyck de Vries

Zo best was zijn seizoenstart puur op resultaten beschouwd immers nog niet. ,,De potentie telt niet, als je dat niet om kunt zetten in resultaat. Naar ‘als’ en ‘maar’ luistert niemand en dat begrijp ik ook. Maar de potentie is er de hele tijd al. Race 1 lagen we tweede in Bahrein, de tweede race daar lagen we op kop. Gisteren lag ik weer tweede. Er gebeurde steeds een hoop in de kwalificatie, waar zowel het team als ik fouten hebben gemaakt. Altijd goede races gereden, maar het nog niet om kunnen zetten. Daarom denk ik dat dit resultaat héél belangrijk is."

Hij zei het de avond voor de race nog tegen zijn trainer. ,,Als we nou maar één keer eens wat neer kunnen zetten, dan weet ik zeker dat het kampioenschap écht begint. Er is natuurlijk een hoop druk, iedereen verwacht veel. Prema heeft altijd goed gepresteerd, al zegt dat niet alles meer, want de auto’s zijn dit jaar echt heel anders. De top is veel breder, wat het kampioenschap mooi maakt. En ik twijfel er niet aan dat we daar aan mee gaan doen."

De 23-jarige Fries, al jaren onderdeel van het talententeam van McLaren, jaagt dit seizoen op een mogelijk zitje bij het Britse Formule 1-team voor 2019. Lando Norris, De Vries’ concurrent op die missie, strandde vandaag in Azerbeidzjan op plaats vijf.

Eerder dit jaar riep De Vries live op Ziggo dat hij zijn kansen op Formule 1 in eigen hand heeft. Dat er sowieso een kans komt als hij de titel wint. Bij McLaren werd dat weer ontkent. ,,Niemand heeft garanties", aldus teambaas Zak Brown.

,,Ik ga daar verder niet meer op in", aldus De Vries, in Azerbeidzjan. ,,Ik weet hoe ik er nu voor sta en dat is helemaal prima. De eerste prioriteit is het kampioenschap winnen."

  1. Mercedes presenteert op Valentijnsdag nieuwe bolide

    Mercedes presen­teert op Valentijns­dag nieuwe bolide

    Mercedes onthult op Valentijnsdag de bolide waarmee Lewis Hamilton en Valtteri Bottas komend seizoen weer op jacht gaan naar de wereldtitel in de Formule 1. De Duitse renstal, die al jaren de koningsklasse van de autosport domineert, maakte bekend dat de presentatie op 14 februari wordt gehouden. "We zeggen niet dat je je plannen voor Valentijnsdag moet cancelen, maar je zou het waarschijnlijk wel moeten doen...", schrijft Mercedes in een bericht op Twitter.