Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images

Er ligt een bom onder het Formule 1-seizoen: ‘Tienduizenden banen op de tocht’

De Britse quarantainemaatregel, mogelijk ook geldend voor de topsportwereld, zet niet alleen een streep door de Formule 1-races op Silverstone. Het hele seizoen komt onder druk te staan.

Door Rik Spekenbrink

Noem het gerust een bommetje onder het toch al onzekere Formule 1-seizoen 2020. De puzzel was al complex, nu lijkt de Britse politiek het belangrijkste stukje in handen te hebben. Als de regel dat iedereen die het eiland binnenkomt veertien dagen in quarantaine moet voor iedereen geldt, heeft de Formule 1 er nog een probleem bij. De gewenste uitzonderingspositie voor de topsport(wereld) is zeer onzeker, zo melden diverse media. Zeven van de tien teams zetelen in Engeland, alleen Ferrari, Alfa Romeo en Alpha Tauri niet.

Op de alternatieve racekalender, nog altijd niet officieel gemaakt door het Formule 1-management (FOM), zou na twee races in Oostenrijk begin juli een dubbel volgen op Silverstone. Dat gaat niet door als het hele circus eerst twee weken in isolatie moet. Dat is op zichzelf nog te overzien, het Duitse circuit van Hockenheim - oorspronkelijk van de kalender gevallen - fungeert als een soort reserve en kan die plek innemen. Maar dan? Na die drie of vier GP’s zou dan een langere pauze moeten worden ingelast, om al het F1-personeel twee weken in quarantaine te houden en dus uit de fabrieken. Zo’n gat is onwenselijk, het hele seizoen moet al in zes maanden worden gepropt.

 1. Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

  Renault: ‘Geen haast met aanstellen vervanger Ricciardo’

  Renault heeft geen haast met het zoeken naar een vervanger van Daniel Ricciardo, de Australische coureur die na dit seizoen vertrekt naar McLaren. ,,We moeten eerst weten hoe onze auto het doet in de races en we hebben dit jaar nog geen race gereden. De prestaties van de auto bepalen ook welk type coureur we zoeken", zegt teambaas Cyril Abiteboul tegen Motorsport.com. ,,Dus wil ik de tijd nemen voor we een keuze voor de coureur maken. Dat kan best nog een aantal maanden duren."
 2. Leclerc scheurt door straten van Monaco voor filmopnames: ‘Dit was geweldig’
  Video

  Leclerc scheurt door straten van Monaco voor filmopna­mes: ‘Dit was geweldig’

  Eigenlijk zouden Max Verstappen en de andere coureurs uit de Formule 1 zondag door de nauwe straten van Monaco racen, maar het bleef als gevolg van de coronacrisis stil in het prinsdom. Toch werden de straten ‘s ochtends afgesloten voor Charles Leclerc, die in een sportauto van Ferrari als enige wel door Monaco mocht racen. Dat deed de 22-jarige Monegask als hoofdrolspeler in een korte film van de Franse regisseur Claude Lelouch.