Volledig scherm
© REUTERS

Grands Prix in Bahrein en Vietnam uitgesteld, F1 vreest voor Zandvoort

Na de Grands Prix van Australië en China zijn ook de races in Bahrein en Vietnam afgelast. De debuutrace in Hanoi stond gepland voor 5 april, terwijl de Formule 1-race in Bahrein op 22 maart verreden zou worden. 

De Formule 1 zegt te verwachten dat het kampioenschap eind mei zou kunnen beginnen. Dat zou betekenen dat ook Zandvoort (op 3 mei) niet doorgaat. De wereldmotorsportfederatie FIA zegt in een eigen persbericht te hopen dat het F1-seizoen juist in Zandvoort weer verder gaat. Na een rommelige week qua dienstmededelingen vanuit de Formule 1, gaat de organisatie op dezelfde voet verder met de nieuwe berichtenstroom. 

Ook de organisatie in Zandvoort weet niet waar het aan toe is. ,,We lezen tegenstrijdige berichten vanuit de FIA en FOM (de organisatie van de F1, red.). Wij hebben nog geen officieel bericht ontvangen dat we van de kalender af zijn en proberen daar helderheid over te krijgen”, zo laat de organisatie van de GP van Nederland weten.

Volledig scherm
© REUTERS

Voor alles geannuleerde races geldt officieel dat er gezocht gaat worden naar een nieuwe datum. In de praktijk zal dat niet meevallen, de kalender zit bomvol.

Vietnam leek de afgelopen tijd gerust op het doorgaan van de inaugurele race. Drie weken lang kwamen er in het land geen nieuwe besmette gevallen aan het licht. Maar vrijdag bleek een stewardess van Vietnam Airlines het coronavirus te hebben. Daarna volgden meer besmettingen, vooral in Hanoi, al vallen de getallen naar Europese begrippen nog altijd erg mee. Wel had het land de visumprocedure voor acht Europese landen eerder deze week opgeschorst, waaronder Frankrijk, Spanje, Finland en het Verenigd Koninkrijk.

Formula 1 on Twitter

Due to the continued global spread of COVID-19 and after ongoing discussions with the FIA, and race organisers a decision has been taken by all parties to postpone the Bahrain Grand Prix and the Vietnam Grand Prix due to take place on March 20-22 and April 3-5 respectively #F1

Verstappen

Vlak voor de eerste training van de Grand Prix van Melbourne had de organisatie van de Formule 1 en de race in Australië de knoop doorgehakt: de openingsrace van dit seizoen gaat niet door. De oorzaak was uiteraard het coronavirus waarvoor de Formule 1 niet immuun blijkt. Bij een teamlid van McLaren was het virus namelijk vastgesteld. ,,Als één team wegvalt, moeten we niet starten”, zei Max Verstappen. ,,Dat zou oneerlijk zijn.

Natuurlijk is hij teleurgesteld, maar de coureur van Red Bull heeft ook begrip voor het besluit om de openingsrace van de Formule 1 in Australië ‘last minute’ af te gelasten. ,,We keken allemaal uit naar de start van het seizoen 2020", schrijft Verstappen op Instagram. ,,Natuurlijk ben ik teleurgesteld, maar we begrijpen allemaal dat dit uiteindelijk de juiste beslissing was. Ik vind het jammer voor al de fans en iedereen die hierbij betrokken is. Blijf veilig.”

Luister ook naar de AD F1-podcast: