Volledig scherm
© AFP

Hamilton: De coureurs maken de F1 niet saai, de regelmakers doen dat

Lewis Hamilton snapt dat veel fans vinden dat de Formule 1 saai is geworden. ,,Maar dat komt niet door de coureurs, maar door de regelmakers. Zij hebben jarenlang slechte beslissingen genomen.”

De discussie over de staat van de Formule 1 laaide opnieuw op na een Grand Prix van Frankrijk waarin niets gebeurde en Hamilton met achttien seconden voorsprong over de finish kwam. ,,Maar wij maken de regels niet. Wij hebben niets met de geldverdeling tussen de teams te maken. Jullie moet de druk zetten op de mensen die aan de top staan. Zij moeten hun werk doen”, vertelt Hamilton aan de journalisten na afloop van de race.

,,Ik denk wel dat de topmannen de situatie proberen te verbeteren. Maar ze hebben jarenlang slechte beslissingen genomen. Dit is een cirkel die er al was voordat ik de Formule 1 in kwam. Dat komt door de manier waarop Bernie Ecclestone (de voormalige baas van de F1) leiding gaf aan de sport. Totdat die manier van leiding geven aangepast wordt, blijft de situatie zo.”

De vijfvoudig wereldkampioen heeft wel goede hoop dat de Formule 1 spannender gaat worden. ,,Ik ben vorige week naar Parijs gegaan om bij de vergadering te zijn”, verwijst Hamilton naar de meeting waar teambazen en de eigenaren van de Formule 1 discussieerden over de toekomst van de F1. ,,Ik was bij die vergadering en zag dat iedereen iets wilde veranderen. Nog nooit vroegen ze aan een coureur wat er moest veranderen. Ik denk dat ik daar wel aan heb kunnen bijdragen.”

De Formule 1 zit op dit moment in een kritieke fase qua regelgeving. In oktober moeten er nieuwe regels zijn voor het seizoen dat in 2021 van start gaat. Met de regels moet de verdeling van het geld eerlijker worden en de strijd op de baan intenser. 

Bekijk hier de samenvatting van de GP van Frankrijk: