Volledig scherm
© Getty Images

'Kvyat heeft van zichzelf meer talent dan Hartley en Gasly'

Toro Rosso wordt volgend jaar vertegenwoordigd door Brendon Hartley en Pierre Gasly. Normaliter zou Daniil Kvyat een stoeltje hebben bij de opleidingsploeg van Red Bull, maar hij werd al tijdens het afgelopen seizoen gepasseerd. Toch vindt teambaas Helmut Marko dat de Rus van zichzelf getalenteerder is dan Hartley en Gasly.

Volledig scherm
Max Verstappen met Helmut Marko tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi © ANP
Quote

Hij trok zich terug in zijn schulp en wilde niemand hem laten vertellen wat hij moest doen.

Helmut Marko

,,Ja, ik vind dat Kvyat meer talent heeft", zegt Marko in gesprek met Autosport. ,,Helaas liet hij dat alleen in zijn eerste jaar zien bij zowel Red Bull als Toro Rosso."

In mei 2016 moest Kvyat zijn stoeltje bij Red Bull afstaan aan Max Verstappen. Ook bij het kleine broertje wist de Rus geen indruk te maken. Hij werd in Maleisië en Japan al vervangen door Gasly, vanaf de Grand Prix van Mexico van oktober dit jaar werd hij definitief gepasseerd. Marko denkt dat de ruil Verstappen-Kvyat iets heeft laten knappen bij de Rus. ,,Zijn optredens bij Red Bull gingen hard achteruit. Hij had problemen met banden en remmen die Daniel Ricciardo niet had. In korte tijd gebeurde er op mentaal gebied iets bij hem. Hij verloor zijn snelheid en zijn gemak. We weten niet waarom. We hebben veel geprobeerd, maar zijn snelheid kwam maar niet terug."

Volgens Marko trok Kvyat zich terug. ,,Er waren teveel incidenten bij de start van races, maar hij reageerde er niet goed op. Hij trok zich terug in zijn schulp en wilde niemand hem laten vertellen wat hij moest doen.

,,Het is triest, want ik herinner me races in de GP3 in Monza en Spa waar hij iedereen van de baan reed. Ook bij Toro Rosso reed hij een keer het hele veld voorbij toen hij in de achterhoede begon. Hij viel Kimi Räikkönen aan toen zijn remmen het begaven. Hij heeft een paar sensationele races gereden."

Williams

De deur voor een nieuw Formule 1-seizoen voor Kvyat staat nog op een kier. Hij is nog altijd een optie voor het enige stoeltje dat nog vrij is voor het nieuwe seizoen, dat bij Williams naast Lance Stroll. De renstal maakt niet voor januari bekend wie die plek krijgt. Kvyats 22-jarige landgenoot Sergej Sirotkin lijkt favoriet; ook de 33-jarige Robert Kubica heeft een rentree nog niet opgegeven. Verder zoekt Pascal Wehrlein nog een werkgever nadat hij door Sauber voor het nieuwe seizoen is vervangen door Charles Leclerc. Kvyat wordt als een back-up-optie beschouwd.