‘Overmacht van Max kan wisseling van de wacht zijn’

Crashen in de KeukenIn de serie Crashen in de Keuken van Ziggo Sport blikt Rob Kamphues samen met Robert Doornbos terug op het voorbije Formule 1-weekend. De twee komen tijd te kort om te praten over de sensationele Grand Prix van Brazilië. Kamphues en Doornbos hebben het over de overwinning van Max Verstappen, de machteloze Sebastian Vettel en over Valteri Bottas. Veroorzaakte de Fin expres een safetycar?

Quote

Vettel is zijn carrière aan het vergooien

Rob Kamphues

Inhaalacties aan de lopende band, safetycars, crashes en Verstappen als glorieuze winnaar; Kamphues genoot met volle teugen. ,,Een van de mooiste races die ik ooit heb gezien. We hebben met Max wel vaker mooie races gezien, maar dit was wel heel bijzonder”, vertelt Kamphues.

Vol overmacht pakte Max Verstappen gisteren de overwinning op Interlagos. De 22-jarige Nederlander moest tot twee keer toe een Mercedes en nog een keer een Ferrari inhalen. ,,Bij de eerste de beste poging zette hij 'm ernaast. Hij kwam de pits uit met een achterstand op Leclerc en Hamilton en wist dat hij ze met nieuwe banden binnen twee rondes moest pakken”, aldus Kamphues. Hij komt superlatieven tekort. ,,Bizar, dat kan eigenlijk alleen hij. Hij wordt nu ook niet meer gepakt op snelheid. Max heeft de beste auto.” 

Voor het eerst in zes jaar stond er geen coureur van Mercedes of Ferrari op het podium. En dat is volgens Kamphues geen toeval. ,,Het kan zomaar dat we de eerste tekenen van een wisseling van de wacht hebben gezien. Red Bull is echt sneller dan Mercedes en Ferrari, eigenlijk al drie races nu. Misschien is dat wel wat we volgend jaar het hele jaar gaan zien. Dan kan Max echt mee gaan doen.” Maar hoe kan het dan dat Max ‘opeens’ sneller is dan de Mercedessen en Ferrari's? ,,Dat kan al in de software zitten die in de auto's is geïnstalleerd. Daar kan het team al van alles mee”, legt Kamphues uit.

Volledig scherm
© BSR Agency

Machteloze Vettel

Wat Kamphues en Doornbos vooral opviel, was de rijstijl van Hamilton, Leclerc en Vettel. ,,Ze leken zich al wel enigszins zorgen te maken. Ze reden zo gestrest en gejaagd. Ze zien dat Red Bull steeds sneller wordt”, zegt Kamphues. Het resulteerde in een crash tussen de twee Ferrari's, met Vettel als aanstichter. Kamphues: ,,Het is bij hem wel de derde of vierde keer dat hij zo zijn teamgenoot wil intimideren. Dat krijgt hij nog wel te horen van zijn team. Hij weet dondersgoed dat hij zijn carrière aan het vergooien is”, zegt Kamphues.

Volledig scherm
Sebastian Vettel. © BSR Agency

Ook Hamilton botste. Daardoor liep Alexander Albon zijn podiumplaats in Brazilië mis, want die had hij volgens Kamphues niet meer weggegeven. ,,Zonde voor hem, maar aan de andere kant: als er helemaal geen safetycar was geweest, dan was hij gewoon zesde geworden.” Een ander opmerkelijk incident deed zich voor met Valteri Bottas, die een safetycar veroorzaakte. ,,Het leek erop alsof hij zijn auto expres zonder stuur op de weg parkeerde", denkt Kamphues hardop.

Braziliaanse vis

Kamphues dook zoals gewoonlijk weer de keuken in, dit keer om een Braziliaanse specialiteit te bereiden. De manier waarop Kamphues met die specialiteit in aanraking kwam, is hoogst opmerkelijk te noemen. ,,Ooit trok ik voor een programma door de Braziliaanse oerwouden. Heel de dag gezocht naar een specifieke vis, niet gevonden. Uiteindelijk heb ik hem toch gegeten bij de indianen waar wij verbleven. Het ging om een soort meerval", vertelt Kamphues. Maar hoe heet die vis dan precies? ,,Dat weet ik niet. We waren toen al weken niet in de buurt van een satelliettelefoon.”

Crashen in de Keuken is vanaf 19.00 uur te zien op onze website en app.