Volledig scherm
© EPA

Straf Vettel blijft staan, beroep verworpen door FIA

De tijdstraf voor Sebastian Vettel in de Grand Prix van Canada blijft staan. De wereldautosportbond FIA heeft de aanvraag voor een herziening verworpen.

Ferrari stelde eerder nog met ‘overweldigend nieuw bewijs’ te komen om de straf te herzien. De FIA oordeelt anders. ,,Er is geen significant of relevant nieuw bewijs aangedragen.”

Luister hier naar de Formule 1-podcast Pitstop: 

Vettel werd in Montreal bestraft vanwege het gevaarlijk terugkomen op de baan, nadat hij een uitstapje over het gras maakte. Toen de Duitser weer op het asfalt kwam, hinderde hij Lewis Hamilton. Hoewel Vettel als eerste over de streep kwam, werd hij door de tijdstraf van vijf seconden teruggezet naar de tweede plek.

Tegen straffen die tijdens de race worden uitgedeeld kan officieel geen protest aangetekend worden, dus de enige hoop voor Ferrari was een herzieningsaanvraag. Daarvoor moest de renstal wel met nieuw bewijs komen, dat nog niet beschikbaar was voor het einde van het evenement, een paar uur na de race.

Vijf van de bewijzen (telemetrie, video van onboard camera's, foto's, gps-data en een getuigenis van Vettel) werden gelijk van tafel geveegd, omdat deze al voor het einde van het evenement beschikbaar waren. Een videoanalyse van tv-zender Sky Sports werd wel gezien als nieuw bewijs, maar niet relevant, omdat het een persoonlijke mening bevatte van Karun Chandhok, de analist van dienst. Een andere video, een camera gericht op het gezicht van Vettel, werd ook als nieuw bestempeld. Deze was ook niet relevant volgens de FIA, omdat dit geen beelden waren die niet door andere camera's opgemerkt waren.

Bekijk hier het moment waarvoor Vettel bestraft werd:

  1. Verstappen wint bizarre GP van Brazilië, Gasly eindigt als tweede en Ferrari's klappen bovenop elkaar

    Verstappen wint bizarre GP van Brazilië, Gasly eindigt als tweede en Ferrari's klappen bovenop elkaar

    Max Verstappen heeft een bizarre Grand Prix van Brazilië gewonnen. De Nederlander won meerdere gevechten op de baan en kwam zo als eerste over de streep. Achter de Nederlander eindigde Toro Rosso-coureur Pierre Gasly als tweede, vlak voor Lewis Hamilton, al wordt de wereldkampioen nog onderzocht. Hij ramde namelijk Alexander Albon van de baan op het moment dat die tweede lag. Beide Ferrari's vielen uit, nadat zij op elkaar klapten.