Angela (46) zeilt al drie jaar de wereld over, en krijgt daarvoor betaald: ‘Breng boten van A naar B’
digital nomadsWerken vanaf een tropisch eiland, met laptop én cocktail voor de grijp: nu we dankzij corona steeds meer locatie-onafhankelijk werken, zet de trend van leven als een ‘digitale nomade’ stevig door. Maar is het echt zo idyllisch als het ons, op een regenovergoten dag in Nederland, lijkt? Hoe pakken digital nomads het aan? En hoe regelen zij het financieel? Deze week: Angela Brandsma (46) die sinds drie jaar over de hele wereld zeilend leeft en werkt.
Hoe verdien jij je geld?
,,Booteigenaren betalen mij om met hun boot op vakantie te gaan. Nee hoor, grapje: Ik breng boten van A naar B. Zoals nu van IJmuiden naar Tallin in Estland. Deze booteigenaar wil daar een wedstrijd zeilen maar heeft geen tijd zijn boot erheen te brengen. Dus dan huurt hij mij in.”
Hoe kwam het zo?
,,Mijn hele leven ben ik al zeiler, ik groeide op in bootjes, ben wereldkampioen zeilen geweest. Nadat ik International Business ging studeren, werkte ik in de uitzendbranche. Ik wilde heel graag een gezin. Toen ik die prins op het witte paard maar niet tegenkwam, dacht ik: ik word wel zwanger van een donor. Mijn zoontje, George, overleed een maand na zijn geboorte aan een zeldzame hartafwijking. In november zou hij zes jaar zijn geworden. Ik heb nog zestien pogingen gedaan en drie miskramen gehad. Daarna was ik er wel klaar voor om mezelf tegen een boom aan te rijden. Ik vond er niks meer aan zo. Maar dat kon ik niet maken. Niet voor George, die knokte ook voor zijn leven, niet voor mijn neefjes en nichtjes of mijn ouders, die ik dan hetzelfde zou aandoen als wat ik doormaakte. Ik ging denken: wat vind ik nog wel leuk? Dat is dit geworden.”
Hoe pakte je het aan?
,,Ik ben eerst meegegaan als bemanningslid en stak de Atlantische oceaan over om te kijken hoe het was. Vanuit daar is het balletje gaan rollen. Ik heb dik twee jaar de nodige opleidingen gedaan. Ik ben nu Yachtmaster Ocean. En ik moest ook de nodige veiligheidstrainingen zoals EHBO volgen, want als er midden op de oceaan iets gebeurt, kan niemand je helpen. Ik vaar nooit alleen. Meestal heb ik twee bemanningsleden mee, zeker als ik meer dan vier dagen onderweg ben. Soms wil de eigenaar mee om ervan te leren.”
Hoe zette jij het financieel op? Had je een buffer?
,,Niet echt, al het geld wat ik over had, was naar IVF-trajecten gegaan. Ik had wel mijn huis verkocht, maar dat kocht ik in een tijd toen alles best duur was, dus ik hield er niet veel aan over. Dat betekende dat ik de eerste tijd echt zuinig moest zijn. Maar het scheelde dat ik bijna geen onkosten meer had. Ik leefde vanuit mijn tas. Als je voor een boot werkt, eet en slaap je op kosten van de eigenaar. Op het water geef je niks uit. Als ik eens in Nederland ben, verblijf ik op mijn eigen boot die daar ligt. En in de winter logeer ik bij mijn ouders.”
Ik heb gespaard en voor dat geld kocht ik onlangs een appartement in La Palma, Mallorca
Je bent bijna permanent op zee. Moet je wennen als je aan land bent?
,,De eerste dag is het raar. Als ik dan onder de douche sta, lijkt deze te bewegen. Maar dat gaat snel over. En ik moet altijd wennen aan doorslapen. Op zee ben je altijd onderdeel van een wachtsysteem, dan is het bijvoorbeeld drie uur op, zes uur af. Soms duurt het een week voor ik een nachtritme te pakken heb.”
Bouw je pensioen op?
,,Nog niet. Wel heb ik gespaard en voor dat geld kocht ik onlangs een appartement in La Palma, Mallorca. Ik denk dat je beter kunt investeren dan geld op bankrekeningen te zetten. En ik speel een beetje met aandelen, met geld dat ik kan missen, om te kijken hoe ik mij daarbij voel. Maar stort de handel in als ik midden op de oceaan zit, dan zou ik veel geld kunnen verliezen. Natuurlijk heb ik na de dood van George behoorlijk wat therapie gehad en leerde per dag te leven en dat werkt voor mij heel goed. Misschien komt dat sparen voor een pensioen nog wel maar nu ben ik daar nog wat minder mee bezig.”
Wat vind je op zee?
,,Het is niet altijd sereen, soms zijn er stormen van 55 knopen per uur of dikke golven. Maar je bent één met de natuur, je ziet dolfijnen, walvissen. Er is geen lichtvervuiling dus je ziet alle sterren heel helder. Ik heb een satelliettelefoon maar op zee is geen social media. Iedere keer denk ik: als ik op land ben, ga ik minder op mijn telefoon leven. Maar ik krijg mijn opdrachten online binnen, dus die afspraak met mezelf kom ik nooit na. Op zee ben ik uit de hectiek van wat normale mensen doen. Daar was ik ook nooit geschikt voor. Al had ik honderd keer liever een gezinnetje gehad. Maar dit is mijn plan B en het voelt goed. Ik kan er helemaal van genieten en het is het beste wat ik voor mezelf kon doen.”
Je zou er zin van krijgen op vakantie te gaan. Maar hoe zit het eigenlijk met de coronaregels? Dekt de verzekering je avontuur wel? Reisverzekeringexpert Bas Knopperts van Independer legt het uit:
Reisverzekeringen vergelijk je trouwens ook gemakkelijk bij Independer. Je kunt selecteren op de dekking die bij je past, en de prijzen ook naast elkaar zetten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Spaarrente van 2 procent, maar hoe veilig staat je geld bij een buitenlandse bank?
De spaarrentes zitten in de lift, eindelijk. Op een vrij opneembare spaarrekening van het buitenlandse Trade Republic wordt nu 2 procent rente geboden, de hoogste spaarrente in jaren. Waarom is het verschil met Nederlandse banken zo groot? En vijf andere vragen over je spaargeld. -
PREMIUM1
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
digital nomads
Jody (30) en Sander (35) verlieten Nederland: ‘Flinke buffer van de verkoop van zijn huis’
Werken vanaf een tropisch eiland, met laptop én cocktail voor de grijp: nu we dankzij corona steeds meer locatie-onafhankelijk werken, zet de trend van leven als een ‘digitale nomade’ stevig door. Maar is het echt zo idyllisch als het ons, op een regenovergoten dag in Nederland, lijkt? Hoe pakken digital nomads het aan? En hoe regelen zij het financieel? Deze week: Jody op den Buijsch (30), die samen met haar vriend Sander van der Velden (35) sinds september 2019 als digitale nomade leeft.
-
Geldflaters
Autogarage kwam afspraak met Marieke niet na: ‘Nou nou, mevrouwtje’
Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week Marieke Steinkamp (45), die zonder eerst een prijsopgave te krijgen onverwachts 100 euro kwijt was aan een eenvoudige reparatie aan haar auto én een vrouwonvriendelijke benadering als ‘bonus’ erbij kreeg. -
-
-
digital nomads
Lotte (25) ging van materialist naar minimalist: ‘Leef vanuit handbagage van nog geen tien kilo’
Werken vanaf een tropisch eiland, met laptop én cocktail voor de grijp: nu we dankzij corona steeds meer locatie-onafhankelijk werken, zet de trend van leven als een ‘digitale nomade’ stevig door. Maar is het echt zo idyllisch als het ons, op een regenovergoten dag in Nederland, lijkt? Hoe pakken digital nomads het aan? En hoe regelen zij het financieel? Deze week: Lotte van de Ven (25), die zich door haar scoliose niet laat tegenhouden om haar geld al reizende te verdienen. -
PREMIUM
De huizenprijzen dalen verder en andere economische lichtpuntjes in 2023
2022 bracht een hoop economische ellende. Trekken we die lijn in 2023 door? Of zijn er toch nog lichtpuntjes aan te wijzen? Ja, is het antwoord