Betalingsproblemen stapelen zich op: opvallend veel 35-minners zeggen moeilijk rond te komen
Door de gestegen prijzen stapelen de betalingsproblemen bij steeds meer huishoudens zich op. Bijna vier op de tien huishoudens hebben moeite met rondkomen. Dat blijkt uit het rapport Rondkomen en betalingsproblemen 2022 dat het Nibud vandaag presenteert.
Uit het onderzoek blijkt dat een derde van de huishoudens betalingsherinneringen ontvangt, 21 procent heeft een betalingsregeling getroffen, 10 procent van de huishoudens heeft een voorschot op het salaris gevraagd. Ook halen steeds meer Nederlanders geld van de spaarrekening (9 procent tegenover 6 procent in 2018) en lenen ze geld bij familie om betalingsachterstanden op te lossen (20 procent).
Nibud-directeur Arjan Vliegenthart maakt zich zorgen: ,,De paniek die velen ervaren over alle gestegen prijzen zien wij terug in deze cijfers. Het is zichtbaar dat veel Nederlanders gebukt gaan onder de hoge vaste lasten en stijgende uitgaven. We zitten echt in een uitgavencrisis en mensen doen hun best om alle rekeningen te betalen.”
Meer mensen maken zich zorgen
Volgens het rapport heeft 37 procent van de Nederlanders moeite met rondkomen. Dat percentage is vergelijkbaar met dat van 2018. Maar het voorlichtingsinstituut ziet wel een aantal grote veranderingen. Zo maken meer mensen zich zorgen over geld dan in 2018. Mensen met een uitkering of een laag inkomen komen net als in 2018 vaker dan gemiddeld moeilijk rond, maar het blijft niet beperkt tot deze groepen.
Opvallend veel jongeren tot 35 jaar zeggen moeite te hebben met rondkomen. Bijna de helft van hen (49 procent) heeft moeite met rondkomen en ruim een kwart zegt zelfs moeilijk tot zeer moeilijk te kunnen rondkomen. Nooit eerder zag het Nibud deze leeftijdsgroep er zo uitsteken vergeleken met andere leeftijdsgroepen. ,,De druk op jongvolwassenen is groot en als je vanwege geldproblemen niet meer mee kan doen, kan je je buitenspel gezet voelen, met alle gevolgen van dien", zegt Vliegenthart.
Ook ziet het voorlichtingsinstituut dat meer hogere inkomensgroepen moeite hebben met rondkomen. Waar in 2018 nog 6 procent van de hogere inkomens aangaf moeilijk tot zeer moeilijk rond te kunnen komen, is dit in 2022 12 procent. De belangrijkste reden die hogere inkomens aandragen is dat ze te makkelijk geld uitgeven. Mogelijk hebben ze moeite met het aanpassen van hun uitgaven aan de huidige situatie waarin energie en voedsel fors duurder zijn geworden, aldus het Nibud. In het onderzoek wordt overigens onder een hoger inkomen verstaan een netto-inkomen per maand hoger dan 2250 euro bij een eenpersoonshuishouden en hoger dan 4000 euro bij een twee- of meerpersoonshuishouden.
Spannend
Eerder dit jaar zag het Nibud al dat door de gestegen vaste lasten en daarbovenop de gestegen voedselprijzen veel mensen moeite hebben met het betalen van de rekeningen. 2023 wordt financieel gezien een spannend jaar, vreest Vliegenthart. ,,In hoeverre gaan mensen baat hebben van het omvangrijke koopkrachtpakket en het energieplafond? En krijgt iedereen de hulp die ze nodig hebben?”
Vorige maand concludeerde het Economisch Bureau van ABN Amro al dat het aantal betalingsachterstanden bij zorgverzekeraars met bijna 20 procent was gestegen. In het onderzoek van het Nibud staat de zorgverzekering op nummer een van te laat betaalde rekeningen (met 28 procent), gevolgd door de energierekening (27 procent) en water (24 procent).
In het onderzoek zijn ruim 2500 mensen tussen 18 en 75 jaar ondervraagd via een online vragenlijst. Om consumenten de helpende hand te bieden, lanceert het voorlichtingsinstituut vandaag de gratis online training Aan de slag met je geldzaken.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De belangrijkste cijfers over de energiecrisis: zoveel betaal je nu voor gas en stroom
De prijzen voor energie schoten de lucht in. Wat is de prijs voor gas, elektriciteit en brandstof nu? En hoe staat het met de gasvoorraad? Deze grafieken geven antwoord. -
PREMIUMWaarvan Akte
Bij haar testament voeg ik een notitie dat ik heb gewaarschuwd voor de gevolgen
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week zorgt een testament voor herrie in de tent. -
Kan je overstappen als je een behandeling hebt lopen? En zeven andere vragen over je zorgverzekering
Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan nog twee dagen. In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen. Vandaag: acht veelgestelde vragen over zorgverzekeringen en overstappen. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.
-
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
-
-
Ondanks stijgende prijzen blijven Nederlanders gewoon vakantie vieren
Alles wordt duurder, en ook reizen. Maar Nederlanders houden hun vakanties er gewoon in. Alleen kiezen ze wel vaker voor all-inclusive en blijven ze kritisch op de prijs. -
Bijna helft Nederlanders vreest zorgverzekering niet te kunnen betalen
Acht op de tien Nederlanders maakt zich zorgen over de stijgende zorgpremie. Bijna de helft (43 procent) is bang de premie volgend jaar niet meer te kunnen betalen. Vooral vrouwen en mensen tot 55 jaar maken zich zorgen, aldus onderzoek in opdracht van Independer.