De Nederlandsche Bank ziet mogelijkheden crypto’s voor betalingsverkeer
Cryptomunten en hun achterliggende systemen bieden mogelijkheden voor betalingsverkeer. Maar om daar veilig gebruik van te maken moet er veel meer toezicht komen, schrijft De Nederlandsche Bank in een nieuw rapport over crypto’s.
Cryptomunten worden verhandeld op netwerken waarvan iedere schakel een transactie controleert en bijhoudt. Zo’n decentraal betaalplatform zou in de toekomst het betaalverkeer met het buitenland efficiënter en goedkoper kunnen maken. Ook bieden blockchains en soortgelijke netwerken kansen voor innovatie, meent DNB. ,,Die innovatieve meerwaarde zou niet in de kiem gesmoord mogen worden vanwege de risico’s van het huidige speculatieve karakter van crypto’s.”
Voorlopig kleven er veel risico’s aan cryptomunten. Digitale munten die niet zijn gekoppeld aan traditioneel geld of andere waardevolle zaken zijn volgens DNB sowieso niet geschikt als betaalmiddel. Ze schommelen veel te hard in waarde en er zijn geen centrale banken die zich inzetten om dit te stabiliseren. Onderzoek van DNB wijst uit dat veel Nederlandse bezitters van deze munten vooral een gokje willen wagen met crypto’s.
Anders ligt dat bij zogeheten stablecoins. De uitgever van zulke munten belooft dat eigenaren hun cryptomunt kunnen inwisselen voor een vaste hoeveelheid dollars, euro’s of ander bestaand geld. Daardoor ligt hun waarde veel meer vast.
Grote risico's
Maar ook hier zijn er grote risico’s. Zo zouden uitgevers kunnen sjoemelen of beleggen met het geld dat de waarde van deze cryptomunten dekt. Als daar onrust over ontstaat bij de bezitters, stort de koers in of wil ineens iedereen de onderliggende munt. Dat kan doorspelen op andere financiële markten.
Daarnaast is er veel meer toezicht nodig op de munten dan nu gebeurt. Maar de eerste Europese regelgeving rond stablecoins verwacht DNB pas in 2024. Het gaat daarbij om slechts de eerste stap, waarschuwt de centrale bank. Maar ook in een later stadium kan Europese wet- en regelgeving niet alle risico’s tegengaan, omdat crypto’s wereldwijd worden verhandeld.
DNB ziet cryptomunten als een blijvend fenomeen en past zich daaraan aan. Tot nu toe was de toezichthouder vooral bezig met het tegengaan van witwassen en financiering van terrorisme via cryptomunten, maar de komende jaren werkt DNB ook aan regelgeving voor crypto’s om consumenten, beleggers en de financiële stabiliteit te beschermen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
PREMIUMWaarvan Akte
Oom Wim liet een handgeschreven briefje achter waarin hij de buurman 5000 euro schenkt
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week hebben twee familieleden ruzie over een erfenis. -
PREMIUM
Mogen banken binnenkort ál jouw transacties screenen?
Er wordt naar schatting jaarlijks 16 miljard euro aan crimineel geld witgewassen in Nederland. Slechts 2 procent daarvan wordt onderschept. Dat moet beter, vinden banken en politiek. Banken willen strenger worden in controles. Mogen zij binnenkort ál jouw transacties screenen? -
PREMIUM
Krap bij kas? Steeds meer mensen verkopen hun goud en sieraden door crisis
De energiecrisis slaat hard toe: goud en andere edelmetalen worden steeds vaker verkocht om de dagelijkse lasten te kunnen betalen. Onzekerheid over de economie zorgt al langer voor een toename in de goudhandel. ,,Mensen zijn dan bang dat hun geld snel minder waard wordt en investeren dus in goud.” -
PREMIUM
Zerya (15) dolblij met betaalbaar alternatief voor bijles: ‘Niveau omhoog gegaan bij wiskunde’
Huiswerkbegeleiding kan bijdragen aan betere schoolprestaties, maar betekent ook vaak: flink dokken. Wat als je dat niet kunt betalen? Er zijn steeds meer (online) platformen die bijles bieden aan kinderen van ouders zónder dikke portemonnee. ,,Tegenwoordig loop je bijna een leerachterstand op als je geen huiswerkbegeleiding krijgt.”
-
PREMIUM
Jongeren en beleggen: 'Sommigen denken: ‘Ik stop wat geld in crypto, dan kan ik zo een dik huis kopen’
Beleggen is populair onder jonge volwassenen in Nederland. Ze zijn optimistisch over hun financiële toekomst en verwachten hun schaapjes snel op het droge te hebben om eerder met pensioen te kunnen. Maar is dat wel reëel? -
-
-
Wat we kunnen leren van praten over onze stoelgang: ‘We hebben allemaal weleens diarree’
Mensen vinden het vaak ongemakkelijk om over diarree te praten of om ermee naar de huisarts te gaan. Vaak is deze dunne ontlasting vrij onschuldig, maar wanneer is het slim om naar de dokter te gaan? En wat doe je als een kind diarree heeft? -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven?