Er zijn behoorlijk wat Nederlanders die er mee te maken hebben: weet jij waar box 2 voor dient?
BelastingaangifteHet is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: wat is eigenlijk box 2?
Wanneer je de belastingaangifte invult, krijg je te maken met zogenoemde boxen. De Belastingdienst heeft namelijk verschillende categorieën waarin ze bepalen hoeveel belasting jij over jouw inkomen moet betalen. Box 1 is de bekendste: inkomen uit werk en woning. Heb je veel vermogen, dan krijg je ook te maken met box 3: inkomen uit sparen en beleggen. Maar wat is eigenlijk box 2?
Wanneer moet je iets invullen in box 2?
,,Box 2 gaat over inkomen uit aanmerkelijk belang”, zegt Emma Verschure, belastingadviseur, fiscaal jurist en eigenaar van Emma’s Tax Law. ,,Dat is een moeilijke term voor als jij (of samen met je fiscaal partner) minimaal 5 procent van de aandelen bezit van een besloten of naamloze vennootschap (bv of nv). Jouw invloed bij een bedrijf is dan groter dan wanneer je een paar aandelen via bijvoorbeeld een beleggingsportefeuille hebt.”
,,Dit geldt vaak voor mensen die een eigen bv of nv hebben, of die veel aandelen in een bedrijf hebben”, zegt Marc Derksen, registeraccountant en oprichter van boekhoudprogramma Paperdork. ,,In principe is box 2 niet ingewikkeld. Je moet in het aangifteprogramma van de Belastingdienst enkele simpele vragen beantwoorden. Daaruit komt dan vanzelf naar voren of je te maken hebt met box 2 of niet. Uiteindelijk moet je hier je aandelen opgeven en aangeven wat voor soort aandelen het zijn.”
Naast dat er naar de aandelen van jou en je fiscaal partner wordt gekeken, wordt er ook gekeken naar de bloed- en aanverwanten
Er zijn veel (familie)bedrijven in Nederland. Daardoor zijn er nog behoorlijk wat Nederlanders die met box 2 te maken hebben. Verschure: ,,Naast dat er naar de aandelen van jou en je fiscaal partner wordt gekeken, wordt er ook gekeken naar de bloed- en aanverwanten in een rechte lijn van jou en je fiscaal partner. Dus ouders, opa en oma, kinderen, kleinkinderen enzovoort.”
,,Als daar iemand een aanmerkelijk belang heeft, dan ga jij automatisch ook mee, ongeacht of je zelf aan die 5 procent komt of niet. Dus stel je vader heeft 10 procent van de aandelen in een bv en jij hebt 1 procent van de aandelen, dan heb jij automatisch ook een aanmerkelijk belang.”
Hoeveel belasting betaal je in box 2?
Momenteel doen we de aangifte inkomstenbelasting. Dat betekent dat er in box 2 dus wordt gekeken naar jouw inkomsten uit aanmerkelijk belang. ,,Dat kan bijvoorbeeld zijn door dividend of andere winstuitkeringen of door de verkoop van je aandelen”, zegt Derksen.
,,Uiteindelijk betaal je 26,9 procent belasting over het belastbaar inkomen in box 2. Je hoort weleens dat men dat te weinig vindt. De kanttekening is wel: het gaat vaak om dividend en winstuitkeringen. Daar is al minstens 19 procent winstbelasting over betaald. Het is een extraatje voor de aandeelhouders. Net als dat mensen in loondienst soms een winstdeling kunnen krijgen.”
Stel dat je 10.000 euro aan bruto dividend hebt gekregen in het belastingjaar 2022. ,,Dan moet de bv al 15 procent dividendbelasting inhouden”, zegt Derksen. ,,Je krijgt dus netto maar 8500 euro. Maar die 26,9 procent geldt wel over 10.000 euro. Je zou dan 2690 euro inkomstenbelasting moeten betalen, maar die 1500 euro dividendbelasting wordt daar weer vanaf getrokken.
Hoe lager het rendement dat wordt behaald op de aandelen, hoe gunstiger het is om de aandelen juist wel in box 2 te hebben
Wat is het verschil met Box 3?b
,,De boxen zijn een rangorde van de verschillende inkomstenbronnen die belast worden in de inkomstenbelasting”, legt Verschure uit. ,,Vandaar box 1, 2 en 3. Deze rangorde is gemaakt om inkomsten te kunnen onderverdelen als zij in meerdere boxen zouden passen. Zo zijn aandelen in box 3 belast, maar indien je meer dan 5 procent van de aandelen hebt, is het in box 2 belast. Omdat box 2 hoger staat dan box 3, vallen ze in box 2. Als je de boxen had omgedraaid, dan zou er nooit iets in het aanmerkelijk belang vallen, omdat de aandelen dan al eerder waren belast.”
Je hoort nog weleens dat mensen bewust minder dan 5 procent van de aandelen willen hebben, omdat ze dan niet met box 2 te maken hebben. Volgens Verschure is het niet vanzelfsprekend dat box 3 gunstiger is dan box 2.
,,Sterker nog: dat is voor iedereen anders. Hoe lager het rendement dat wordt behaald op de aandelen, hoe gunstiger het is om de aandelen juist wel in box 2 te hebben. In box 3 betaal je namelijk belasting over de waarde van de aandelen en in box 2 betaal je belasting over het dividend dat je uitgekeerd krijgt. Dat is het grootste verschil. Wat slimmer is, hangt dus af van jouw vermogen, maar ook van het rendement van de aandelen.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Linda en Sergio betalen 500 euro per maand aan energie: ‘De cv nog niet aan gehad’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Linda en Sergio komen in aanmerking voor de voedselbank, maar vinden dat niet nodig. ‘Als we zin hebben in biefstuk, kopen we dat.’ -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema. -
PREMIUM
Ahold-topman stapt naar Europese Unie om werk te maken van prijsverschillen tussen landen
De dagelijkse boodschappen zijn veel minder duur geworden dan iedereen denkt. Dat zegt topman Frans Muller van Ahold Delhaize, het concern achter Albert Heijn, Etos en Bol.com. ,,Consumenten zijn slim, weten de prijzen en letten op aanbiedingen.”Zaandam -
PREMIUM
Bloemkool kost bij supers nog geen drie euro, bij de groenteboer ruim vier euro, zo zit dat
Eén bloemkool voor 4,45 euro. ,,Ik krijg er heel veel vragen over in de winkel", zegt groenteboer Jeroen de Feijter van 't Boertje in Terneuzen. En wat hij verdient aan die peperdure bloemkool? Niets. ,,Ik verkoop ze met verlies, maar ik moet wel, om tegen de super op te kunnen.” -
Het is weer tijd voor de belastingaangifte: zelf doen of is het verstandig om hulp in te schakelen?
Veel mensen zien als een berg op tegen het invullen van de belastingaangifte en besteden dat liever uit aan een belastingadviseur, maar is dat wel nodig? ‘Als je denkt dat je geld laat liggen, laat je dan adviseren.’
-
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
belastingaangifte
Eigen huis in 2022? Hier moet je rekening mee houden bij de belastingaangifte
Het is weer zover: vanaf vandaag kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2022. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke aftrekposten moet je niet vergeten als je een eigen koopwoning hebt?