Gepensioneerden zijn enige groep die er komende jaren in koopkracht op achteruitgaat
Gepensioneerden zijn de enige groep die er de komende jaren in koopkracht op achteruitgaat. Vooral de hoge inflatie hakt er stevig in. Dat leidt tot boosheid bij senioren.
De komende jaren moeten gepensioneerden rekening houden met een daling van de koopkracht van 0,4 procent per jaar, meldt het Centraal Plan Bureau (CPB), de rekenmeesters van het kabinet. Het CPB rekende de gevolgen door van de plannen van het nieuwe kabinet.
Op Prinsjesdag bleek al dat vrijwel niemand er op vooruit of achteruit zou gaan. Reden voor de onderhandelaars voor een nieuw kabinet om toch wat maatregelen te nemen om de koopkracht van burgers te vergroten.
In het nieuwe regeerakkoord zijn daarom maatregelen aangekondigd die zorgen voor meer euro’s in de portemonnee. Een heel belangrijke is de verhoging van het minimumloon. Daardoor zal de koopkracht voor werkenden - een hoger minimumloon leidt ook tot verhoging van andere lonen - 0,4 procent stijgen berekende het nieuwe kabinet. Mensen met een uitkering gaan er zelfs 0,5 procent op vooruit, omdat de uitkeringen gekoppeld zijn aan het minimumloon. Hoe meer dat stijgt, hoe meer de uitkering stijgt.
AOW losgekoppeld van minimumloon
Goed nieuws voor de gepensioneerden zo leek het, want de AOW is ook gekoppeld aan het minimumloon. Maar die koppeling wordt losgelaten, anders zou het te duur worden, vindt het kabinet. Dat tot grote woede van de gepensioneerden. Zeker omdat indexatie van het aanvullend pensioen er voor de meesten niet inzit.
Toch gingen ouderen er nog 0,3 procent op vooruit berekende het kabinet. Aan die berekeningen werd direct getwijfeld. Zo verhoogt het kabinet allerlei belastingkortingen. Maar senioren met geen of een klein aanvullend pensioen betalen zo weinig belasting dat ze die korting niet kunnen verzilveren.
Tekst loopt door na de grafiek.
Gepensioneerden leveren 0,4 procent in
Uit de doorrekening van het CPB blijkt nu dat het nog erger gesteld is. De rekenmeesters concluderen dat gepensioneerden juist 0,4 procent inleveren. De oorzaak daarvan is de hard gestegen inflatie.
Die ligt een half procent per jaar hoger dan eerder berekend. Vooral in 2022 en 2023 wordt een hoge inflatie verwacht. En dat vreet direct aan de koopkracht. Dat geldt ook voor werkenden en mensen met een uitkering. Zij leveren weliswaar niet in, maar gaan er per saldo ook niets op vooruit, blijkt uit de berekeningen van het CPB.
De vraag is of het kabinet hier mee wegkomt. Ouderenorganisaties protesteren luidkeels. Vooral de ontkoppeling van de AOW en het minimumloon is voor hen een dolkstoot in de rug. Ook door de seniorenleden van CDA, VVD en D66 wordt opgeroepen om de koopkracht van gepensioneerden te verbeteren.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Overstappen op een dynamisch energiecontract: hier moet je op letten
De energieprijzen houden ons al een tijdje bezig. Steeds meer mensen hebben daarom interesse in een dynamisch energiecontract. Die prijzen veranderen continu op basis van de handelsbeurs voor energie. Maar hoe vergelijk je die dynamische energiecontracten en hoe weet je of je de beste keuze maakt? -
PREMIUM
Miljonairsbegeleidster Bea van de Postcodeloterij: ‘Je leert mensen pas kennen als ‘t om geld gaat’
Bea Post (68) begeleidt mensen die opeens heel rijk worden na deelname aan de Postcode Loterij. Al dertig jaar. Er was zelfs een man die zelfmoord pleegde toen hij miljonair werd. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
PREMIUMWaarvan Akte
Oom Wim liet een handgeschreven briefje achter waarin hij de buurman 5000 euro schenkt
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week hebben twee familieleden ruzie over een erfenis. -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Karin (61) heeft nauwelijks pensioen opgebouwd: ‘Krijg straks 30 euro, bruto’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Karin zal het vooral moeten doen met AOW en spaart daarom voor een buffer. ‘Mijn winterschoenen heb ik voor 25 euro op de kop getikt bij Scapino.’ -
-
-
PREMIUM
Alles wordt duurder, en dus klinkt de roep om hoger pensioen steeds luider
Je kunt er de klok op gelijkzetten: zodra de bladeren vallen, barst ook de jaarlijkse pensioendiscussie los. Al gaat het nu niet om kortingen, maar om indexatie. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat?