Gevoelige verliezen cryptovaluta: ‘Die 20 procent rente is natuurlijk te mooi om waar te zijn’
Het was gooi- en smijtwerk op de cryptomarkt deze week. Bitcoin en andere cryptomunten leden gevoelige koersverliezen. Beleggers zagen de waarde van hun beleggingen met miljarden dalen.
De vlam sloeg dinsdag in de pan met de ineenstorting van de cryptomunten terra en het zusje luna. Ook andere cryptomunten, waaronder de bitcoin, gingen onderuit. ,,Het was paniek de afgelopen dagen’’, zegt Teunis Brosens, expert cryptomunten bij ING. ,,Het experiment met de terra is uit elkaar geklapt, maar ook de bitcoin wankelde.’’ Inmiddels lijkt de rust weergekeerd, maar niemand durft te voorspellen voor hoe lang.
De markt voor cryptomunten heeft al veel van haar glans verloren. Vorig jaar was de markt zo’n 3000 miljard dollar waard. Daar is nu nog een derde van over. De bitcoin, nog steeds met afstand de grootste cryptomunt, halveerde in een half jaar tot zo’n 30.000 dollar.
De terra en de luna waren relatief kleine spelers. Toch had de ondergang van de stablecoins (zie kader onderaan) al grote invloed op de markt. Tether, de grootste stablecoin, kon de waarde ook niet behouden. Als tether onderuitgaat, heeft de hele cryptomarkt een serieus probleem. Later herstelde de koers weer, maar de schrik zit er inmiddels goed in.
Bescheiden bedragen
Vanuit de centrale banken klonk opnieuw de roep om de markt van cryptomunten te reguleren. Zeker gezien het toenemend aantal mensen dat in crypto’s stapt. Alleen in Nederland zijn er tussen de 1,2 en 1,6 miljoen mensen die geld in cryptomunten hebben zitten, volgens verschillende onderzoeken. De meesten met bescheiden bedragen tot 2500 euro. Maar de AFM, de financiële waakhond, schat dat zo’n 100.000 Nederlanders in grote financiële problemen komen als de cryptomarkt instort.
Lucas Wensing, directeur van cryptobroker Amdax juicht het ook toe als er meer regels en toezicht komen. ,,Wat dat betreft kan de paniek nog tot een verbetering leiden.’’ Hij denkt niet dat het vertrouwen van beleggers nu helemaal weg is. ,,De bitcoin verliest al sinds november aan waarde. Maar toch groeit elke maand het aantal klanten bij ons met 6 procent.’’
Wat is een stablecoin?
De grootste stablecoin is Tether. Stablecoins zijn cryptomunten die pretenderen een vaste waarde te hebben, in dit geval één dollar. Die vaste waarde is belangrijk, want stablecoins zijn de smeerolie van de cryptomarkt. Veel van de handel in cryptomunten loopt via stablecoins. Iemand verkoopt bijvoorbeeld bitcoins voor stablecoins en gebruikt die stablecoins vervolgens om andere cryptomunten te kopen.
Tether, de grootste stablecoin, zegt dat ze voor elke uitgegeven Tether één dollar in kas heeft. De waarde van de munt is dus gedekt. Al wordt daar wel aan getwijfeld, omdat Tether niet wil zeggen waar de dekking precies uit bestaat.
Bij Terra was die dekking er maar heel gedeeltelijk. Toen beleggers afgelopen week massaal Terra’s gingen verkopen was er dan ook geen houden aan. In een dag tijd daalde de waarde van één dollar naar 18 dollarcent. Inmiddels is de munt helemaal verdwenen. Dat betekent een strop van zo’n 15 miljard dollar voor beleggers in de munt.
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Kudsi moest een bruidsschat betalen voor Büsra: ‘18.000 euro aan gouden munten’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. De bruidsschat kostte Kudsi twintig gouden munten, Büsra betaalde 8000 euro voor haar hennafeest. Uiteten gaan ze bij de Mac of Burger King: ‘Lekker, simpel, gezellig.’ -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
Afrikaans land dat verscheurd is door armoede en oorlog gaat bitcoin als betaalmiddel gebruiken
Inwoners van de Centraal-Afrikaanse Republiek, ook wel bekend als Centraal-Afrika, kunnen voortaan hun boodschappen betalen met digitale munten. Het arme land staat nog wel voor wat uitdagingen om van zo’n online betalingssysteem een succes te maken. -
Econoom: CBS blaast inflatie op met eigenzinnige rekenmethode
Dat Nederland de hoogste inflatie kent van alle landen van West-Europa heeft deels met de specifieke rekenmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) te maken. Volgens economen van ABN Amro kan de eigenzinnige methode de inflatieverwachtingen ook beïnvloeden. -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken.
-
Waarom de meeste mensen - ondanks de inflatie - nog steeds geven aan goede doelen
De energierekening hoger, de koopkracht lager: toch blijft de meerderheid trouw aan goede doelen. Dat blijkt uit onderzoek van ABN Amro MeesPierson. Waarom vinden we dat belangrijk en hoe kies je een goed doel? -
PREMIUM
Bij ongeneeslijk zieke Christel (38) kunnen mensen met kleine beurs gratis boodschappen halen
RUURLO - Christel Grotenhuis (38) is ongeneeslijk ziek en heeft hooguit nog een jaar te leven. Ze wil in de korte tijd die haar nog rest zoveel mogelijk anderen helpen. Daarom kunnen mensen met een kleine portemonnee nu gratis boodschappen halen uit een kastje naast haar huis in Ruurlo. ,,Het is altijd mijn droom geweest om op deze manier iets goeds te doen voor mijn medemens.’’ -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer