Grootste ergernis over kattenvoer Whiskas: opeens 44 procent duurder
met VideoMinder in de verpakking stoppen, maar niet de prijs verlagen. Krimpflatie heet dat. Kijkers van tv-programma Radar mochten stemmen welke fabrikant het het meest bont heeft gemaakt. De winnaar van de verkiezing ‘Wie heeft de kleinste?’ werd Whiskas 7+. De prijs van dit kattenvoer steeg stiekem met maar liefst 44 procent.
Het fenomeen bestaat al veel langer, maar het viel consumentenprogramma Radar op dat het de laatste tijd wel heel vaak voorkomt: krimpflatie. Fabrikanten stoppen minder in de verpakking maar houden de prijs wel ongeveer gelijk of gooien die zelfs omhoog. Radar besloot een oproep te doen aan kijkers om producten te noemen waarbij men zich hier schuldig aan heeft gemaakt. De voorbeelden stroomden binnen.
Radar nomineerde tien merken voor de ‘Wie heeft de kleinste’-trofee, waarna het publiek de afgelopen week kon stemmen op het meest ergerlijke voorbeeld. Die twijfelachtige eer gaat naar Whiskas 7+. De twaalf blikjes van Whiskas 7+ hadden eerst nog een inhoud van 100 gram en gingen ooit voor 4,49 euro over de toonbank, maar opeens is het gewicht van de twaalf blikjes nog maar 85 gram en moeten consumenten een bedrag van 5,49 euro betalen: een stijging van 44 procent.
Bekijk hieronder alle stijgingen van de producten die genomineerd waren. Het verhaal gaat daarna verder
Roel Govers, hoofd Corporate Affairs van Mars Nederland dat het kattenvoer produceert, kreeg de trofee ‘Wie heeft de kleinste’ zojuist uit handen van Antoinette Hertsenberg. In een eerste reactie zegt hij: ,,Uit onderzoek van Whiskas bleek dat die porties verkleind moesten worden, om te voorkomen dat katten zouden overeten en te dik zouden worden. Daar zijn we al jaren mee bezig, en dat valt nu samen met die prijsverhoging. En dat geeft -geef ik meteen toe- een typisch beeld.”
De Radar-presentatrice vindt Whiskas een terechte winnaar omdat de inhoud is aangepast zonder daarover te communiceren. ,,Per gram van het product wordt nu 44 procent extra betaald, het lijkt mij dat je hierover heel duidelijk moet zijn tegen de consument.”
Ergernis
Andere fabrikanten maakten het ook behoorlijk bont. Een van de andere genomineerden waren de tulpenbosjes van Albert Heijn. De prijs ging van twee bossen van negen tulpen voor 5 euro, naar twee bossen van acht tulpen voor 5 euro, een stijging van 13 procent. Ook de Verkade San Francisco was in de race. Dat had aanvankelijk een inhoud van 300 gram voor 1,99 euro bij Albert Heijn, maar ging later naar 230 gram voor 1,95 euro; een prijsstijging van 28 procent.
De Hema koffiepads waren eveneens genomineerd. Eerst zaten er in een zak 46 pads voor 3 euro, daarna ging het aantal naar 40 pads voor een bedrag van 3,75 euro, wat neerkomt op een prijsstijging van 44 procent. De Harlekijntjes konden er ook wat van, tot ergernis van veel Nederlanders. De dropjes gingen van 550 gram voor 2,55 euro naar 300 gram voor 1,99 euro. Dat was dus 43 procent duurder.
Ook Maaslander belegen 50+ deed mee. De kaas ging van 200 gram voor 3,59 euro naar 150 gram voor 2,99 euro, een prijsstijging van 11 procent. Knoflooksaus Bieze sprong helemaal in het oog: de saus ging van 250 gram voor 0,75 euro naar 170 gram voor 1,49 euro.
In vergelijking hiermee viel het met de Lay’s Paprika Chips nog best mee. Die ging van 335 gram voor 2,19 euro naar 300 gram voor 2,65 euro: ‘slechts’ 35 procent omhoog. Custard Koopmans ging van 400 gram voor 0,89 euro naar 300 gram voor 0,95 euro, een stijging van 42 procent. En tot slot was ook Karvan Cevitam een van de genomineerden. Een fles limonadesiroop ging van 750 ml voor 3,49 euro naar 600 ml voor 3,69 euro, een stijging van 32 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGeld & Geluk
Rianne (29) woont bij haar moeder Pauline: ‘Kostgeld hoeft ze niet te betalen’
-
PREMIUM
Hoeveel zoet eet jij? Een week geen toegevoegde suiker kan wel 99 suikerklontjes schelen
In koekjes, chocolade en frisdrank, maar ook in pastasaus: toegevoegde suiker zit in meer producten dan je zou verwachten. Zo eten we onbewust (veel) meer suiker dan we zelf inschatten. Met de Nationale Suiker Challenge (5 t/m 11 juni) daagt het Diabetes Fonds alle Nederlanders uit om een week lang geen toegevoegde suikers te eten. Hoe pak je dat aan, en hoe houd je dat als echte zoetekauw vol? -
Grote verschillen tussen trouwkosten op stadhuis: dit ben je in jouw gemeente kwijt
Trouwen op het gemeentehuis wordt steeds duurder en de verschillen zijn groot. Zo kost een huwelijk op zaterdagmiddag in het Haagse stadhuis met 1467 euro meer dan twee keer zoveel als in Ede, waar je 685 euro kwijt bent. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Niet zelden ga ik op zoek naar gevonden voorwerpen in de vagina
Een patiënt komt in paniek de spreekkamer van huisarts Rutger Verhoeff binnen. Het condoom is kwijt en zou nog in haar vagina moeten zitten. Hij schrijft erover in de rubriek Huisarts Vertelt. -
Vlucht vertraagd of geannuleerd en geen overmacht? ‘Vergoeding varieert van 250 tot 600 euro’
De meivakantie is voor velen een goed moment voor een vliegvakantie naar de zon, maar wat als het misgaat? In deze rubriek legt redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt van de Consumentenbond je rechten als consument uit. Deze week: je vlucht geannuleerd of bagage vermist, wie draait hiervoor op?
-
Dit betaal je aan tol voor een autovakantie naar Kroatië
-
-
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.” -
PREMIUMGeld & Geluk
Gerrit en Jannie hebben geen geldzorgen: ‘Hypotheek hebben we twintig jaar vastgezet’
Gerrit en Jannie zijn blij met hun nieuwe appartement, al vindt Gerrit het wel jammer dat hij veel van zijn vrachtwagenminiaturen moest wegdoen, vertelt hij in de Mezza-rubriek Geld en Geluk. ,,Ons vorige huis hebben we goed verkocht. Ik had geen behoefte de hypotheek af te lossen omdat we nog een paar jaar belastingaftrek kunnen genieten.”