Inflatie in Nederland afgenomen, boodschappen wel weer duurder
Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in januari opnieuw afgenomen ten opzichte van een maand eerder. De afname van de inflatie is in de supermarkten alleen nog niet te merken.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie vorige maand is gedaald tot 7,6 procent. In december waren consumentengoederen en -diensten nog 9,6 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.
Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in rap tempo duurder geworden. Maar de laatste tijd gaan de prijzen iets minder snel omhoog. Dit is al de vierde maand op rij dat de inflatie afneemt. Dat heeft alles te maken met de prijzen van gas, elektriciteit en ook benzine. Die liepen eerder vorig jaar nog heel hard op, maar laten de laatste tijd juist een daling zien. Wel is energie nog steeds fors duurder dan een jaar geleden.
In welk Europees land doe je de voordeligste boodschappen? Deze site deed boodschappen in zeven landen en verschillen zijn groot. Waar een pot Nutella in Nederland bijvoorbeeld 4,16 euro kost, is die in België met 2,75 euro het goedkoopst.
Supermarkten
Ondanks dat de inflatie in januari is afgenomen, zijn de prijzen in de supermarkt afgelopen maand wel opnieuw gestegen. Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen lag in januari wederom hoger dan in december. De gemiddelde prijstoename van deze producten bedroeg vorige maand 14,5 procent, tegen 14 procent in de maand ervoor.
Wel lijkt de prijsstijging in supermarkten op jaarbasis iets af te vlakken. Zo lag die in november nog op 12,9 procent. Rabobank-onderzoeker Sebastiaan Schreijen, gespecialiseerd in onder meer food-retail en consumentengedrag, meldde begin deze maand al een afvlakking te verwachten. ,,Verschillende grondstoffen dalen in prijs en ook de gasprijs is de afgelopen tijd flink omlaag gegaan. Daarom denk ik dat de prijzen in de supermarkt over, ruwweg, een halfjaar zullen stabiliseren”, aldus Schreijen. Of de prijs op termijn weer omlaag gaat, durfde hij niet te zeggen.
Inflatie is de gemiddelde stijging van de prijzen voor goederen en diensten die de consument koopt. Oftewel hoeveel duurder het leven wordt in een jaar tijd. Meer weten over wat termen zoals koopkracht, indexering en modaal inkomen ook alweer betekenen? Lees het in onze economie-woordenlijst.
Om een goede vergelijking te maken met andere Europese landen heeft het CBS ook inflatiecijfers volgens de Europese methode gegeven, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 8,4 procent, tegen 11 procent in december.
Het CBS waarschuwt wel dat deze snelle raming is gemaakt op basis van nog onvolledige gegevens. Later deze maand brengt het statistiekbureau pas de reguliere inflatiecijfers naar buiten.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Hoge gasprijzen en dure boodschappen: inflatie uitgelegd
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM7 landen
Wij betalen 4,16 euro voor pot Nutella, Belgen maar 2,75 euro: dit kosten boodschappen in Europa
In welk Europees land doe je de voordeligste boodschappen? Deze site deed boodschappen in zeven landen. De verschillen zijn best groot. Waar een pot Nutella in Nederland 4,16 euro kost, is die in België met 2,75 euro het goedkoopst. Voor een fles zonnebloemolie (hier: 3,69 euro) moet je in Spanje zijn: 2,20 euro. -
PREMIUM
Pensioenbaas Jos Brocken moest knokken tegen kortingen
Na 16 jaar bij pensioenfonds PMT, waarvan de laatste vijf jaar als bestuursvoorzitter, stopt Jos Brocken bij PMT. Vijf jaar moest hij knokken om dreigende verlaging van de pensioenen af te wenden, maar in zijn laatste dagen kon hij nog twee keer de pensioenen verhogen. -
PREMIUM
Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUM
‘Ga niet met de hogedrukspuit over het terras met groene aanslag’
Last van algen op tegels, schutting en bloempotten in de tuin? Wacht even met de hogedrukspuit, zegt hovenier Bert Moelee van De Tuinexpert. Hij heeft een betere oplossing. -
PREMIUM
Flinke aanslag op de mat? Vier vragen over de gemeentelijke belastingen
Bij de meeste huishoudens is hij inmiddels wel op de mat geploft: de jaarlijkse belastingaanslag voor de gemeentelijke heffingen. En dan volgt er nog een nota van het waterschap. Waar betaal je precies voor? En waardoor kunnen de kosten per gemeente en waterschap zo sterk verschillen?
-
Het is weer tijd voor de belastingaangifte: zelf doen of is het verstandig om hulp in te schakelen?
Veel mensen zien als een berg op tegen het invullen van de belastingaangifte en besteden dat liever uit aan een belastingadviseur, maar is dat wel nodig? ‘Als je denkt dat je geld laat liggen, laat je dan adviseren.’ -
-
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
PREMIUMGeld & Geluk
Inez en Greg kochten boerderijtje in Frankrijk: ‘Mochten het voor 23.000 euro hebben’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Inez is van de cijfertjes, Greg niet. Ze laten hun Franse boerderijtje opknappen: ‘Ik mocht het hebben voor de helft van de vraagprijs, 23.000 euro.’
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer