Niet alleen de premies gaan omhoog: dit verandert er aan de zorgverzekering in 2023
De zorgpremies gaan volgend jaar flink omhoog. Maar wie verder kijkt naar de polissen, ziet nog meer. Wat verandert er volgend jaar aan onze zorgverzekering? We zetten de belangrijkste punten uit de kleine lettertjes op een rij.
Het voorgevoel dat de premies gaan stijgen blijkt te kloppen als een bus: we gaan gemiddeld 10 euro per maand meer betalen voor onze zorgverzekering. Alle zorgverzekeraars hebben inmiddels hun premies voor 2023 bekendgemaakt. Met 122,95 per maand ben je volgens Independer het voordeligst verzekerd bij Gewoon Zekur Polis. Voor 33,55 extra heb je de duurste basisverzekering: a.s.r. Basisverzekering Restitutie: 156,50.
In de rubriek zorgverzekeringsmythes schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink wekelijks over zorgverzekeringen.
Vrije zorgkeuze met uitsterven bedreigd
A.s.r. biedt met deze duurdere restitutiepolis wel vrije zorgkeuze. Dit type polis wordt echter met uitsterven bedreigd. Dit jaar sneuvelen er negen van die vrijekeuze-polissen en daarmee is de markt van restitutie volgens Poliswijzer.nl bijna gehalveerd.
VGZ stapt er concernbreed vanaf en stapt net als FBTO over op combinatiepolissen. Andere verzekeraars stopten voorgaande jaren al met restitutiepolissen. Al is met het verdwijnen van de belofte vrije zorgkeuze niet bij elke verzekeraar verdwenen.
Met de opmars van de combinatiepolis wordt het er voor verzekerden niet bepaald eenvoudiger op. Een combinatiepolis is een combinatie van een naturapolis én een restitutiepolis. Zo kan voor ziekenhuiszorg restitutie gelden en kun je als verzekerde overal zonder problemen terecht. Voor GGZ of wijkverpleging kan natura gelden. Als er geen contract is tussen verzekeraar en zorgverlener, kan het zijn dat je een deel van de rekening zelf moeten betalen.
Wat voor soorten zorgpolissen zijn er eigenlijk?
- Met een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze en kan je bij elke zorgverlener terecht. De premie is hiervan vaak hoger.
- Een naturapolis is lager in prijs, maar daar staat tegenover dat je alleen bij gecontracteerde zorgverleners terechtkunt. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan kan het zijn dat je een deel moet bijbetalen.
- Een combinatiepolis is een combinatie tussen bovenstaande. Voor een deel heb je vrije zorgkeuze, maar je kunt er niet van uitgaan en in sommige gevallen moet je iets bijbetalen. De premie is wel lager dan die van een restitutiepolis.
De ene combinatiepolis is de andere niet
Maar: het wordt nog ingewikkelder. Een combinatiepolis is niet alleen een soort hybride auto. Daar komt nog eens bij dat de ene hybride auto verder kan rijden op een volle accu dan de ander. Zo heeft de ene combinatiepolis meer beperkende natura-onderdelen dan de andere. Dat maakt de ene combinatiepolis premium en de ander light.
Voordat je met je hybrideauto op pad gaat, wil je weten hoe ver je op een volle accu kunt rijden. Net zo raadzaam is het bij een combinatiepolis de voorwaarde te bekijken: voor hoeveel zorgsoorten geldt een (natura) beperking? Voor welke zorgsoorten gelden beperkingen? En gaat mij dat als verzekerde raken? Is wijkverpleging nu en binnen een jaar niet belangrijk voor je, dan is er niets aan de hand.
Met het verdwijnen van de budgetpolissen, komen verzekeraars tegemoet aan de wens van zorgautoriteit NZa
Er verdwijnen dit jaar niet alleen restitutiepolissen. Er verdwijnen ook drie merken: PNOzorg, ZorgDirect en PMA. En ook zogenoemde budgetpolissen verdwijnen; naturapolissen met minder keuze. Anderzorg (Menzis) stopt met de Basisverzekering Compact en ZieZo (Zilverenkruis) doet hetzelfde met de Selectief-variant. ,,Daarmee verdwijnt de polis met de meest beperkte ziekenhuiskeuze”, zegt Jorn Alders van Poliswijzer.nl. ,,Hiermee komen de verzekeraars tegemoet aan de wens van zorgautoriteit NZa.”
Nieuwe tweelingpolissen
Nog wel steeds in het schap: tweelingpolissen. Dat zijn polissen die binnen één concern, inhoudelijk nauwelijks van elkaar verschillen. Daarmee jagen verzekeraars op gezonde mensen, ziet Wynand van de Ven, emeritus-hoogleraar Zorgverzekeringen aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Want die leveren geld op. ,,Die winst gaat de overheid nu eenmalig afromen”, zegt Van de Ven.
Wel werden binnen verzekeringsconcerns dit jaar de prijsverschillen kleiner tussen Bewuzt en VGZ, VinkVink en Menzis, ZieZo en Zilveren Kruis en Just en CZ, ziet Van de Ven. Het verrast hem niet dat tweelingpolissen niet helemaal zijn verdwenen. ,,Daar leveren ze simpelweg te veel geld voor op.” Sterker nog: er zijn er dit jaar twee bijgekomen. Alders: ,,Zorg Basis van Univé en UC Basis Keuze van United Consumers.”
Aanvullende verzekeringen met een volledige vergoeding voor orthodontie kunnen dit jaar niet meer worden gesloten zonder wachttijd van een jaar
Aanvullende verzekeringen stijgen mee
Op gebied van de aanvullende verzekeringen, die in tegenstelling tot de basisverzekering niet verplicht zijn, ziet Independer weinig verschillen. ,,De inhoud is op gebied van belangrijke zorgsoorten als tandarts en fysiotherapie redelijk gelijk gebleven”, zegt Mirjam Prins. ,,Wel ging in ongeveer de helft van de gevallen de premie omhoog. Er zijn zeer lichte stijgingen van 30 cent per maand, maar ook stijgingen van enkele euro’s per maand.”
Wat bij aanvullende verzekeringen wel opvalt is de opmars van de zogenoemde wachttijd. ,,Aanvullende verzekeringen met een volledige vergoeding voor orthodontie kunnen dit jaar niet meer worden gesloten zonder wachttijd van een jaar”, ziet Alders van Poliswijzer.nl. ,,Dat betekent: als je de verzekering nu afsluit, gaat de vergoeding voor orthodontie pas een jaar later in.”
Wil je op de hoogte blijven van handige tips om met je geld om te gaan en geïnspireerd raken hoe anderen hun financiën regelen? Volg ons dan op Facebook en Twitter!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zorgpremies 2023 bekend: forse stijging meest gekozen polissen
Verzekerden met de goedkoopste basispolis, zoals van Anderzorg, Zilveren Kruis, FBTO en De Friesland, zijn volgend jaar zo’n 15 procent meer kwijt aan hun verzekering. Ook de meest gekozen zorgpolissen worden flink duurder. Vooral collectief verzekerden gaan die premiestijging voelen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMWaarvan Akte
Grote kluis in nieuw kantoor maakt indruk
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week een grote kluis in een nieuw kantoor. -
PREMIUM
Minister legt winst zorgverzekeraars aan banden, maar gezonde overstappers blijven interessant
Het kabinet gaat geld afromen op polissen waar zorgverzekeraars te veel winst op maken. Die maatregel moet voorkomen dat zorgverzekeraars ook dit najaar jagen op gezonde overstappers. Omdat die geld opleveren en daardoor interessant zijn lokken verzekeraars gezonde overstappers met goedkope tweelingpolissen.
-
PREMIUM
In deze sportschool krijg je geld terug als je komt trainen: ‘Hoe vaker je komt, hoe goedkoper het wordt’
Dit jaar je goede voornemen om meer te gaan sporten eíndelijk volhouden? Sportinstructeur Kafel Voorn heeft de oplossing. ,,Voor iedere training die je doet, krijg je bij mij een euro terug.” -
-
-
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Onzinkortingen mogen echt niet meer: ‘Kijk goed naar de prijzen bij andere winkels’
Even snel de prijs verhogen om daarna een korting aan te bieden? Dat mag niet meer. Sinds 1 januari geldt een verbod op misleidende ‘van-voor’-prijzen. De van-prijs moet voortaan de laagste prijs zijn die de verkoper dertig dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gebruikt.