Ondanks stijgende prijzen blijven Nederlanders gewoon vakantie vieren
Alles wordt duurder, en ook reizen. Maar Nederlanders houden hun vakanties er gewoon in. Alleen kiezen ze wel vaker voor all-inclusive en blijven ze kritisch op de prijs.
Zes keer per jaar meet het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) het reissentiment en de vakantieplannen van Nederlanders en internationale reizigers uit zes landen. De nieuwste Vakantiemonitor laat een ding duidelijk zien: de reiswens is nog net zo vurig als voorheen.
80 procent van de ondervraagden, afkomstig uit Nederland, Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, is van plan om op vakantie te gaan dit jaar. ,,We zien dat mensen heel graag willen blijven reizen, de intentie om in 2023 op vakantie te gaan is hoog”, zegt Jos Vranken, directeur van NBTC.
Of al die reiswensen leiden tot meer boekingen, is de vraag. In het NBTC-onderzoek zegt 25 procent een vakantie geboekt te hebben. Vranken: ,,Inflatie, energieprijzen, het consumentenvertrouwen en corona maken het lastiger te voorspellen of mensen hun vakantie-intentie ook daadwerkelijk omzetten in een boeking.”
Reisorganisaties twijfelen er niet aan. Review- en boekingssite Zoover wijst op de stijging van het aantal boekingen in de laatste week van december en de eerste week van januari. In die periode zijn 2,5 keer zoveel vakanties geboekt dan gemiddeld in die periode. Een derde van de Nederlanders die boeken, heeft de meivakantie al vastgelegd, een op de vijf zijn zomervakantie. En niet geheel verrassend: Spanje is met een aandeel van 32,3 procent het populairst.
All-inclusive
Ook bij TUI komt Spanje als favoriet uit de bus. Het is de meest geboekte bestemming voor deze zomer, op de voet gevolgd door Griekenland en Turkije. Ook TUI heeft niet de indruk dat Nederlanders hun vakanties laten schieten door alle prijsstijgingen, maar het ziet wel dat het van invloed is de vakantiekeuze: all-inclusivereizen zitten in de lift.
Zo staat het aantal vakanties geboekt op basis van all-inclusive binnen Europa nu al op +75 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vakantiegangers weten dan precies waar ze met de prijs aan toe zijn. ,,Het verklaart mede de enorme stijging van het aantal al geboekte vakanties naar Turkije komende zomer; de vakantiebestemming bij uitstek waar een enorm aanbod aan all-inclusiveresorts is”, aldus TUI.
Populair
Nederland blijft volgens het NBTC-onderzoek onverminderd populair. De verwachting is dat het aantal mensen dat in eigen land op vakantie gaat, dit jaar weer licht stijgt. Waar in 2022 11 procent meer mensen op vakantie ging in eigen land, stijgt dat vermoedelijk met 2 procent naar 13 procent ten opzichte van pre-coronajaar 2019.
Maar ook verre reizen doen het goed, zien de reisorganisaties. Zo was Bali voor corona een van de populairste verre bestemmingen en is dit eiland op weg naar het oude niveau van 2019. Het lijkt erop dat reizigers het verre oosten sowieso gemist hebben de afgelopen jaren. Vakanties naar Indonesië en Thailand worden ‘ingehaald’, klinkt het.
Hoewel Nederlanders prijsbewuster zeggen te zijn, blijkt de gemiddelde reissom die consumenten uitgeven aan hun vakantie de afgelopen drie jaar wel fors te zijn gestegen: van 1647,20 euro in 2019 naar 1954,18 euro in het huidige boekingsseizoen (+18,6 procent). Tussen 2021 en 2022 was die stijging 6,5 procent. Een lichtpuntje lijkt er wel, als we Zoover mogen geloven. ,,Sinds eind vorig jaar zijn de prijzen nauwelijks meer gestegen”, zegt Sterre Hoek van de reviewsite.
Het leven wordt duurder en je koopt waarschijnlijk niet zo snel meer een nieuwe telefoon of een extra paar schoenen. Maar hoe erg is dat eigenlijk? Maken spullen gelukkig? :
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Bloemkooloogst valt tegen, prijs gaat door het dak: ‘Bij de groenteboer liggen ze nu voor 5 euro’
In de supermarkt is hij niet te koop of erg duur: de bloemkool. In Spanje, waar ’s winters wordt geteeld, was het voor de groente te koud om te groeien. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUMWaarvan Akte
De man zegt dat hij wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week een man die wil dat zijn zoon meer erft dan zijn dochters.
-
PREMIUMGeld & Geluk
Linda en Sergio betalen 500 euro per maand aan energie: ‘De cv nog niet aan gehad’
In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Linda en Sergio komen in aanmerking voor de voedselbank, maar vinden dat niet nodig. ‘Als we zin hebben in biefstuk, kopen we dat.’ -
-
-
PREMIUMGeldflaters
David kocht online een PlayStation voor zijn zoon, maar ontving hem niet: ‘Voelde me oliedom’
Iedereen maakt wel eens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. Deze week David (48) die online voor 500 euro een PlayStation 5 kocht en hem nooit ontving. -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten?