Volledig scherm
Met de metaaldetector zocht Cees van der Poel naar prikkeldraad tussen zijn gras. © Cees van der Poel

Agriterreur in Maas en Waal terug van weggeweest: prikkeldraad en keien in gemaaid gras

BENEDEN-LEEUWEN - De agriterreur in Maas en Waal leek voorbij. Maar nu is deze weer opgelaaid. In de 'ruggen' van gemaaid gras van een melkveebedrijf in Beneden-Leeuwen zijn ruim een week geleden prikkeldraad en keien verstopt. 

Vorig jaar waren er in Maas en Waal veel vernielingen: massaal omgezaagde fruitboompjes, spijkers en roestvrijstalen buizen in nog te oogsten maisstengels en opengesneden kuilvoerbergen.

Enige geval

Loonwerker Smits&De Kleijn trof het prikkeldraad en de keien werden aan bij oogstwerkzaamheden (het hakselen van het gras). Het is tot nu toe het enige geval, zegt hij. 

Doordat zijn hakselaar uitgerust is met een metaaldetector, kon hij voorkomen dat het prikkeldraad in de graskuil terechtkwam waar het gras tot kuilvoer wordt verwerkt. Zo werd voorkomen dat koeien het in hun voer zouden krijgen. Na de ontdekking zocht ook de boer, Cees van der Poel, met een metaaldetector naar stukken prikkeldraad. Er kwamen er vele tevoorschijn.

Politieonderzoek

Volledig scherm
In de boomgaard van Bianca en Geert Aanholt zijn vorig jaar 350 fruitbomen vernield. © DG

Het politieonderzoek naar de vernielingen in het gebied bij diverse fruittelers en boeren in het gebied heeft tot nu toe niets opgeleverd. Ook de recente agriterreur is gemeld bij de politie, zo laat de ZLTO weten. Melkveehouder Van der Poel heeft aangifte gedaan.  De ZLTO meldt dat er na dit incident nog een diefstal op een boerderij is geweest. ,,Maar of dat hierbij hoort, is natuurlijk de vraag'', zegt ZLTO-voorzitter Jan van Lent.

Hij zegt niet verbaasd te zijn dat de terreur weer oplaait. ,,We hadden er rekening mee gehouden. Als boer kun je er niets aan doen. Alleen hopen dat de dader wordt gepakt.'' De politie laat weten dat het team dat inmiddels weer met andere zaken bezig was, nu weer volop met de agriterreur bezig gaat.

Volledig scherm
Agriterreur in 2017 in Wamel: kapotgesneden dekzeilen van kuilvoer. © DG
Volledig scherm
Op de eerste dagen van mei is er door de boeren (en loonwerkers) volop gemaaid. © Caspar Huurdeman
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement