Volledig scherm
De stallen van De Knorhof in Erichem. © DG

Brand waarbij 20.000 varkens dood gingen, verspreidde zich razendsnel

ERICHEM - De brand die donderdagavond woedde in de stallen van De Knorhof in het Gelderse Erichem is ontstaan in een stal achter het woonhuis. Dat zegt hoofdofficier van dienst van de brandweer Jan van Amerongen. Door niet geïmpregneerde isolatiepanelen verspreidde de brand zich razendsnel door alle stallen.

Daarbij kwamen 20.000 varkens om. ,,Binnen een half uur was het vuur verspreid door het hele complex’’, aldus Van Amerongen. ,,Dat ging heel snel door de isolatiepanelen die heel makkelijk brandden. Tegenwoordig zijn die geïmpregneerd, maar deze nog niet.’’ De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. De politie verricht daar onderzoek naar.

Door de enorme rookontwikkeling zijn de 20.000 varkens vermoedelijk gestikt. Diezelfde rookontwikkeling was reden voor de hulpdiensten om de veiligheid van mensen in de omgeving voorop te stellen.

Tekst gaat onder de foto verder.

Volledig scherm
Nablussen. © DG

De brandweer is naar verwachting de hele vrijdag nog druk bezig met het nablussen van de stallen. Nog steeds ontstaan er af en toe kleine brandjes in de stallen. Het enorme complex telt ongeveer 120 bij 120 meter.

Asbest

Bij de brand is asbest in de directe omgeving vrijgekomen. Een extern bedrijf brengt het verspreidingsgebied in kaart. ,,Verderop in het dorp zijn roetdeeltjes neergedaald. Dat is geen asbest’’, aldus van Amerongen.

De Partij van de Dieren haalde vrijdagochtend in een persbericht fel uit naar de gemeenteraad van Buren, waaronder Erichem valt. De 'dieronvriendelijke partijen in de gemeenteraad van Buren hebben stelselmatig initiatieven van de Partij voor de Dieren om iets aan brandveiligheid van stallen te doen tegengewerkt", aldus de partij.

poll

Gemeentes moeten mede verantwoordelijk zijn voor de brandveiligheid in grote stallen

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
832 stemmen
BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement