Volledig scherm

Brandweer Gelderland-Zuid in provincie snelste met blussen

ARNHEM/ DOETINCHEM/ NIJMEGEN - De brandweer in Gelderland is gemiddeld binnen 7 minuten en 48 seconden op de plek van een brand. Korpsen in Gelderland-Zuid zijn daarbij het snelste: binnen een tijd van 7 minuten en 24 seconden kunnen zij de slangen aankoppelen om met blussen te beginnen.

In Noord- en Oost-Gelderland doet een brandweerwagen er met 8 minuten en 18 seconden gemiddeld het langzaamst over. Gelderland-Midden zit daar met 7 minuten en 36 seconden tussenin.

Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het CBS over het jaar 2015, die op een rijtje zijn gezet door dataplatform LocalFocus.

Gemiddelde aanrijtijd
Gelderland-Zuid zit precies op de gemiddelde responstijd in Nederland. De responstijd is de tijd tussen de eerste melding en aankomst van de brandweer ter plekke. De teller begint te lopen als er een brandmelding binnenkomt.

Noord- en Oost-Gelderland zit in de onderste regionen. Korpsen in Brabant- en Limburg-Noord, Groningen en Drenthe zijn nog minder snel ter plaatse. In die laatste provincie doet de brandweer er het langst over: 9 minuten en 54 seconden.

De snelste korpsen van Nederland rijden in de regio Rotterdam-Rijnmond: daar is de brandweer gemiddeld 6 minuten na een eerste melding bij een brand.

8 minuten
Wettelijk is vastgelegd dat de brandweer 8 minuten na de eerste melding ter plaatse moet zijn. Veiligheidsregio's hebben echter de vrijheid te variëren in die tijd, bijvoorbeeld omdat de afstanden op het platteland groter zijn of de risico's bij een brand in een stadscentrum of op een industrieterrein groter zijn.

Rookmelder
In alle 3 de Gelderse veiligheidsregio's is de brandweer sneller geworden ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat daarbij om secondenwerk. Hoewel een woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) blij is met de verbetering van de aanrijdtijden, drukt hij mensen op het hart goede rookmelders te installeren. "Dan wordt een brand soms wel een kwartier eerder ontdekt. Daar winnen we als brandweer veel meer mee dan met een halve minuut tijdswinst door een betere aanrijdtijd."

De veiligheidsregio Gelderland-Zuid en -Midden onderschrijven dat verhaal van de VNOG.