Volledig scherm
Foto ter illustratie. © anp

Eindhovenaar krijgt tbs voor moord op schoonmoeder in Maasbommel

EINDHOVEN - De 34-jarige man uit Eindhoven die vorig jaar in Maasbommel zijn 58-jarige schoonmoeder met een mes doodde, is ontoerekeningsvatbaar. Tot dat oordeel komt het gerechtshof in Arnhem. Marcos J. krijgt tbs met dwangverpleging opgelegd, maar hoeft niet naar de cel in.

De rechtbank legde J. eerder dit jaar eenzelfde straf op. Het Openbaar Ministerie was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. Bij het hof had de aanklager een celstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging geëist.

Schijnbaar uit het niets pakte Marcos J. op 16 juli 2016 een mes uit de keuken, liep daarmee naar de slaapkamer van zijn schoonouders en stak zijn nog slapende schoonmoeder dood. Naar eigen zeggen droegen stemmen in zijn hoofd dat op.

Vluchttas

Dat het met de Eindhovenaar al langer niet goed ging, staat vast. Dat was ook de reden dat hij die zomer met zijn hoogzwangere vriendin introk bij haar ouders. ,,Ik had constant het gevoel achtervolgd te worden", vertelde J. ,,En toen ik bij mijn schoonouders introk, begon ik te geloven dat ze samen met mijn vriendin een moordaanslag op me beraamde."

Volgens de nabestaanden overdreef de Eindhovenaar zijn psychische problemen en ging hij die ochtend berekenend en koelbloedig te werk. Zo had hij al een vluchttas klaar staan en wachtte hij tot de broer van zijn vriendin de woning had verlaten. Direct na de steekpartij vluchtte hij uit de woning, die hij hermetisch afsloot.

Ook justitie is er niet van overtuigd dat de man volledig ontoerekeningsvatbaar is, het hof is dat wel. De verdachte had in ieder geval kort voor en kort na het incident een vertekend beeld van de realiteit, waardoor de steekpartij hem niet toe te rekenen is. Anders dan de rechtbank is het gerechtshof er niet van overtuigd dat de Eindhovenaar stemmen in zijn hoofd hoorde. De eindconclusie - wel tbs maar geen cel - is echter eenzelfde als de rechtbank eerder trok.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement