Fans vol lof over concert Rammstein in Goffertpark, maar er klinkt ook kritiek: ‘Hoe zit het met die stikstofuitstoot?’
NIJMEGEN - Veel lyrische reacties op sociale media over het eerste van twee concerten dat Rammstein gisteren gaf in Nijmegen. Al vragen sommigen zich ook af hoe het zit met de stikstofuitstoot.
‘Het was weer Ge-Wel-dig! Nog een keer!’, schrijft Diana Hijman op Twitter. En ‘Beter dan dit wordt het niet hoor’, vindt Erik Bos boven een videofragment van Ich Will.
De Duitse Tanzmetallband Rammstein zou eigenlijk al in 2020 naar Nijmegen komen, maar corona gooide toen roet in het eten. Het geduld van de 60.000 fans die een kaartje hadden voor het eerste van twee uitverkochte concerten, werd tot maandagavond op de proef gesteld.
Het chagrijn door het lange wachten was gelijk verdwenen nadat de band aftrapte met een oorverdovende knal waarna Armee der Tristen, het eerste nummer van hun meest recente album Zeit, over de uitverkochte Goffertweide schalde.
Groot spektakel met rook en vuur
De show die volgde was één groot spektakel met veel zwarte rook en enorme vuurkolommen die zorgden voor gigantisch veel warmte. Het riep her en der de vraag op wat dit betekende voor de lokale stikstofuitstoot.
‘Avondje #Rammstein en Nijmegen mag een jaar lang niet bouwen voor wie in stikstof gelooft’, grapt Bulte R. ‘Gaaf, Rammstein. Heb ze in GelreDome gezien destijds. Bij al het vuur en CO2 etc, kijk je vast even de andere kant op’, schrijft mariskArt onder een tweet van Lisa Westerveld die als fan en ‘gewoon in metalshirt’ bij het concert was.
Volgens stikstofprofessor Wim de Vries van de Wageningen Universiteit kan het lokaal zeker voor een flinke uitstoot zorgen, maar is het vanuit landelijk oogpunt totaal verwaarloosbaar. ,,Je krijgt daar ter plekke een hoge concentratie fijnstof en de vraag is of dat goed is voor je gezondheid’’, zegt hij. De Vries vergelijkt het met vuurwerk tijdens de jaarwisseling. Ook dan zijn er tijdelijke concentraties met stikstof, maar die zijn dan wel veel hoger. ,,Maar dat is allemaal van tijdelijke aard. Het zou eerder een principekwestie kunnen zijn.’’
De Vries doelt daarmee op of het wel handig is om gezien het huidige tijdsbeeld en de discussies over stikstof handig is om gebruik te maken van vlammen en rookkanonnen. ,,En daarnaast: dat 60.000 mensen op welke manier dan ook daar naartoe komen zorgt natuurlijk voor een veel grotere uitstoot van stikstof.’’
Kippenvelmomentje
Terug naar het concert: de in 1994 opgerichte band met zanger Till Lindemann aan het hoofd trekt een kleine dertig jaar later een gemêleerd publiek van jong en oud, metal vestjes en casuals; het beweegt en geniet allemaal vrolijk naast elkaar.
De uitvoering van Engel, zorgde voor een kippenvelmomentje. Een deel van de band verplaatste zich naar een podium in het midden van het veld, waar ze het nummer ten gehore bracht. Met minimale muzikale begeleiding, maar gesteund door een publiek dat de tekst uit volle borst meezong.
Minder blij zijn mensen over de bereikbaarheid van de concertlocatie. Hoewel er nauwelijks hinder was van protesterende boeren ontstonden rond 17.00 uur al wel de eerste files rond Nijmegen. Wat ook niet hielp was dat station Nijmegen Goffert door een storing niet bereikbaar was.
Chaos na afloop
Na afloop beklaagden diverse bezoekers zich over de verkeersafhandeling. Die zou te wensen overlaten. Naar verluidt zouden diverse taxi's alleen voor woekerprijzen willen rijden. ‘Concert was geweldig, de chaos en @&@$# Taxi’s erna stuk minder. Taxi’s vroegen 5x de prijs ook via officiële boekingen die werden namelijk geweigerd en kon je prijs afspreken’, beweert Michel Hol.
Vanavond mogen opnieuw 60.000 mensen meezingen met de pompende beats onder nummers als Du hast, Deutschland en Sonne. Omwonenden doen er goed aan te controleren of de servieskast wel goed dicht zit, want volgens Suzanne Verheijden trillen de wijken rondom de Goffertwei vrolijk mee.
Een kleine tip voor degene die dinsdagavond naar het concert gaat: kom op tijd. Er stonden maandagavond lange rijen voor de muntenkassa's, die waren 's middags aanzienlijk korter.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Boetes voor mountainbikers buiten officiële paden: ‘Wij hebben niet voor niets een MTB-route aangelegd’
Mountainbikers die zich buiten de officiële route wagen in Nationaal Park Veluwezoom riskeren een boete van 109 euro. Afgelopen zondag deelden boswachters en faunabeheerders van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, de gemeente Rheden en politieagenten zeventien boetes voor fietsen buiten de MTB-route. -
PREMIUM
Vaste gast verslikte zich in steak en stierf in Murats bistro in Berg en Dal: ‘We willen hem eren’
BERG EN DAL - Even voor 20.30 uur vrijdagavond ging het mis in Bistro Le Steak in Berg en Dal. Een vaste gast verslikte zich in zijn steak en stierf. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Met video
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
-
PREMIUM
Zorgt Snollebollekes echt voor een aardbeving? Wat doet Lee Towers met het gehoor? Zó zit het echt
NIJMEGEN - De politie werd gebeld. Geschrokken omwonenden dachten bij het vorige Vierdaagse-optreden van Snollebollekes aan een aardbeving. De feestact keerde maandagavond terug in Nijmegen. Weer schudde de Waalkade op zijn grondvesten. Maar was dit een aardbeving? En hoe erg deinde de grond bij andere optredens in de stad? -
-
-
PREMIUM
Bier flink duurder op Vierdaagsefeesten, consumpties kosten 50 cent meer dan vorige keer: ‘Niet te betalen als student’
NIJMEGEN - Schrik niet: het eerste biertje op de Vierdaagsefeesten in Nijmegen is op de meeste plekken een euro duurder dan de vorige keer. En het tweede (en die daarna volgen) toch ook nog zo’n vijftig cent. -
PREMIUM
257 miljoen voor stikstof naar Gelderland: meer boeren kunnen worden uitgekocht
Gelderland kan versneld veel meer boeren uitkopen en andere maatregelen nemen om de stikstofcrisis te bezweren. De provincie krijgt ruim een derde van de 750 miljoen euro die minister Van der Wal in totaal beschikbaar heeft gesteld. ,,Als er hier stikstof verdwijnt, werkt dat door in het hele land”, aldus de minister.