Frontale botsing op de Waal bij Lent, 160 passagiers veilig aan wal

NIJMEGEN - In de Waal bij Lent is vannacht een aanvaring geweest tussen een passagiersschip en een goederenschip. De 160 opvarenden van het Zwitserse passagiersschip zijn veilig aan wal gezet door brandweer en Rijkswaterstaat. De berging duurt nog de hele dag. Het passagiersschip is verankerd onder de brug, de plek van de aanvaring. 

Volledig scherm
Geëvacueerde passagiers worden opgevangen in het gemeentehuis van Nijmegen. © Paul Rapp

De frontale aanvaring gebeurde vannacht rond 03.40 uur. De botsing zou een gat hebben geslagen in de romp van het passagiersschip Edelweiss. Desondanks zinkt het passagiersschip volgens de instanties niet.

Het vrachtschip Forenso was geladen met auto's. Bij de aanvaring is door een van de schepen een pijler van de spoorbrug geraakt. Daardoor reden er tot ongeveer 07.00 uur vanochtend minder treinen tussen Arnhem en Nijmegen, meldde spoorbeheerder ProRail.

Inmiddels is het treinverkeer hervat. Ook fietsers kunnen gewoon over de Snelbinder rijden en ook het scheepvaartverkeer kan gewoon langs de plek van het ongeval. 

Stadhuis

Volledig scherm
Burgemeester Hubert Bruls heeft de evacués toegesproken in het gemeentehuis. © Paul Rapp

Een boot van de brandweer en een boot van Rijkswaterstaat liggen bij het passagiersschip op de Waal. De eerste prioriteit was om mensen van het passagiersschip veilig aan wal te zetten. Het ging daarbij om zo'n 160 passagiers en 80 andere opvarenden.

Net voor 06.00 uur vanmorgen werd de evacuatie afgerond. Alle passagiers werden in veiligheid gebracht. Ze zijn in Nijmegen aan wal gezet bij de Kanaalhaven en worden opgevangen in het stadhuis van Nijmegen. Bemanning is nog aan boord gebleven.

Brand aan boord

Volledig scherm
De schade aan het passagiersschip na de botsing op de Waal bij Nijmegen vannacht. © Roland Heitink/Persbureau Heitink

Door de botsing is aan boord van het passagiersschip een brand uitgebroken. De brandweer kreeg die al snel onder controle.

Volgens de hulpdiensten zijn er geen gewonden gevallen aan boord van beide schepen. Er was ambulancepersoneel aan boord van het passagiersschip, zo laat de brandweer via Twitter weten: ‘Passagiers zijn geschrokken, maar geen gewonden’.

Onderzoek door de politie moet nog uitwijzen hoe de aanvaring heeft kunnen gebeuren. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid is niet duidelijk of de hoge waterstand in de Waal en de grotere stroomsnelheid van het water in de rivier een rol hebben gespeeld.

Volledig scherm
Frontale aanvaring op de Waal. © 112Nieuwsgroep Davy Derksen
Volledig scherm
Er zit een gat in de romp van het passagiersschip na de botsing op de Waal bij Nijmegen. © Davy Derksen/112 Nieuwsgroep
Volledig scherm
Geëvacueerde passagiers worden opgevangen in het gemeentehuis van Nijmegen. © Paul Rapp