Volledig scherm
De Gelderse gedeputeerden Jan Markink (links) en Jan Jacob van Dijk. © Toma Tudor/ Marina Popova/ bewerking DG

Gedeputeerden Gelderland mogen bijbaan houden

ARNHEM - Gelderse gedeputeerden mogen er betaalde bijbanen bij blijven houden. Een voorstel van de SP om een verbod op betaalde nevenfuncties uit te vaardigen, haalde het gisteren niet in Provinciale Staten.

Volgens Peter de Vos (SP) zouden betaalde nevenfuncties helemaal uit den boze moeten zijn. Hij denkt dat het te vaak leidt tot de schijn van belangenverstrengeling. Beter zou het daarom zijn om er helemaal van af te zien. In de buurprovincies Overijssel en Brabant hebben de gedeputeerden vrijwel geen betaalde nevenfuncties. In Gelderland verdienen de gedeputeerden Markink (VVD) en Van Dijk (CDA) allebei ongeveer 20.000 euro bij.

'Heel lastig'

Volledig scherm
Peter de Vos. © eigen foto

VVD-fractieleider Hans de Haan zei woensdag dat hij niks kan met de term 'schijnbare belangenverstrengeling'. ,,Het begrip schijnbaar betekent dat het er niet is. Het is heel moeilijk om iets wat er niet is, te weerleggen. Dat maakt het begrip schijn heel lastig. Het zou betekenen dat elke willekeurige opmerking de schijn van zou kunnen hebben. Hoe moet je je daar in vredesnaam tegen verdedigen?’’

De Vos erkende dat zo'n verdediging erg moeilijk is, en dat dat juist de reden zou moeten zijn om af te zien van elke betaalde bijbaan. Maar een meerderheid was het niet met hem eens en stemde zijn voorstel weg. De PVV wilde ook van onbetaalde bijbanen af. Dat voorstel kreeg ook van de SP geen steun. D66'ers stelden dat gedeputeerden dan ook geen voorleesouder of vrijwilliger bij de voedselbank konden zijn. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement