'Gelderland moet miljarden teruggeven aan inwoners'

NIJMEGEN - De provincie Gelderland kan de miljarden die ze op de bank heeft staan het beste teruggeven aan de inwoners van de provincie. Dat stelt Maarten Allers, directeur van het COELO, het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden.

De provincie Gelderland heeft sinds de verkoop van energiebedrijf Nuon ruim vier miljard op de bankrekening staan. En doordat de provincie jaarlijks minder uitgeeft dan dat er binnenkomt groeit dit bedrag alleen maar. 

Zo werd ook dit jaar weer ruim 80 miljoen toegevoegd aan de reserves. Zelfs de accountant van de provincie ziet de grote berg geld waar de provincie op zit als een probleem.

Quote

Het was beter geweest als de NU­ON-gel­den nooit bij de provincie waren terecht gekomen

Maarten Allers, directeur van het COELO

Niet te verdedigen

Quote

Wij hebben dit zelf verdiend

Jan Markink, De Gelderse gedeputeerde van Financiën

Volgens Allers is de grote reserve niet te verdedigen. ,,Zo’n reserve roept vragen op. Waarom heft de provincie nog belasting, terwijl ze nu al meer geld heeft dan nodig is? Een provincie heeft weinig bestuurlijke taken en heeft dus ook niet zo veel geld nodig’’, zo stelt Allers, zelf ook hoogleraar economie. Hij gaat zelfs nog een stap verder: ,,Het was beter geweest als de NUON-gelden nooit bij de provincie waren terecht gekomen. Dan liever bij de staat. Dan was de staatsschuld omlaag gebracht.”

De PVV lanceerde in 2011 al het plan om het geld te verdelen onder Gelderlanders. Daarvoor bleek toen geen enkele steun bij andere partijen te bestaan. De provincie zelf wil het liefst jaarlijks extra geld investeren in projecten in de regio. Ook daar heeft Allers zijn vraagtekens bij. ,,Je moet je afvragen of je zo’n project ook zou doen als je het geld niet had? Is het antwoord nee, dan is het waarschijnlijk ook geen goed plan.’’

Zelf verdiend

De Gelderse gedeputeerde van Financiën Jan Markink ziet helemaal niets in het voorstel van Allers. Hij vindt dat de provincie het geld zelf verdiend heeft, door als grootaandeelhouder intelligent te opereren. ,,Er zijn ook provincies die dat niet hebben gedaan. Wij hebben dit zelf verdiend. En we geven het uit aan projecten die ten goede komen aan de inwoners van Gelderland.’’

Gisteren las je al wat lezers van De Gelderlander met de 4 miljard zouden doen, maar wat zouden deskundigen er mee doen? Vier aan het woord: 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement