Volledig scherm
Een eerder protest van docenten. © ANP

Gelderse leraren staken op 30 mei

NIJMEGEN - Basisschoolleraren uit Gelderland gaan op 30 mei staken. Dat hebben de vakbonden bekend gemaakt.

De bonden zijn bezig met een estafettestaking. Elke keer wordt in een deel van het land het werk neergelegd. Komende vrijdag staken de leraren in de provincies Limburg en Brabant. De meeste scholen zijn dan dicht. Eerder al werd er gestaakt in het noorden en het westen van het land.

Malieveld

De leraren voeren al langer actie voor een hoger salaris en minder werkdruk. Het in Arnhem opgerichte POinActie was verantwoordelijk voor de grootste onderwijsstaking ooit in Nederland. Een jaar geleden stonden er 60.000 leerkrachten op het Malieveld in Den Haag.

De leraren willen dat Den Haag 1,4 miljard euro extra investeert in het onderwijs. Bijna 1 miljard daarvan is bedoeld voor het verhogen van de salarissen. Tot nu toe wil de regering niet verder gaan dan 270 miljoen euro voor meer salaris en bijna 500 miljoen euro voor het verlagen van de werkdruk.

Volledig scherm
Een eerder protest van docenten in Wageningen op de markt.

Volgens de vakbonden is de salarisverhoging nodig om het werken in het basisonderwijs aantrekkelijk te maken en te voorkomen dat de huidige leraren een overstap maken naar het bedrijfsleven of het voortgezet onderwijs. 

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement