Volledig scherm
Kinderen leren bij GeoFort op ludieke wijze meer over geotechnieken. © GeoFort

GeoFort in Herwijnen wint award voor beste kindermuseum in Europa

HERWIJNEN - Het educatieve themapark GeoFort dat in de Nieuwe Hollandse Waterlinie bij Herwijnen ligt heeft donderdag de prijs voor beste kindermuseum van Europa gewonnen. De prijs werd uitgereikt tijdens het Ecsite Congres in Oostenrijk.

De jury koos uit de ingezonden deelnemers GeoFort als winnaar, omdat het museum 'potentieel droge onderwerpen' op een directe, leuke en sociale manier weet te brengen. "Kinderen leren er al doende, terwijl ze lol hebben", aldus de jury. Bij GeoFort draait het om cartografie en navigatie. Bezoekers maken er in de GeoExperience kennis met oude en nieuwe geotechnieken. Zo gaan ze met een lift zogenaamd naar het diepste van de aarde en kunnen ze in een spionagezaal met luchtfoto's.

Dijkdoorbraak
"Ik ben heel trots dat GeoFort opvalt in het internationale netwerk en nu gewonnen heeft", reageert GeoFort-directeur Willemijn Simon van Leeuwen. "De manier waarop wij kinderen enthousiasmeren doen we met via sense of fun, via sense of experience en via sense of urgency. Een voorbeeld van een GeoFort onderwijsprogramma is de serious game om een dijkdoorbraak tegen te gaan."

Met de winst van de award ontvangt het themapark een wisseltrofee van Nijntje en 5.000 euro. Andere genomineerde Nederlandse musea waren het Nemo Science Museum en het Verzetsmuseum Junior. Eerder wonnen er musea in onder meer de Verenigde Staten en Denemarken.