Volledig scherm
vlnr: Jurgen van der Poel, Martijn vsn Duuren en Maarten Maassen. © Kees van der Zandt

Oeteldonkse vlag wappert bij Nijmeegse Vierdaagse

NIJMEGEN - Vlaggen van landen uit de hele wereld waren vrijdag volop te zien tijdens de intocht van de Vierdaagse in Nijmegen. Ze werden vol trots gedragen door de deelnemers aan het internationale wandelevenement. Tijdens de finish dook op de Wedren ook de Oeteldonkse vlag op.

Het vaandel in het bekende rood, wit en geel werd gedragen door een aantal wandelaars uit Den Bosch, die sinds jaar en dag nauw betrokken zijn bij het Oeteldonkse carnaval in allerlei functies. ,,Wij vinden de Vierdaagse een geweldig evenement, maar we verloochenen onze afkomst natuurlijk niet”, liet Jos van Mackelenbergh, lid van het Oeteldonkse Boerenparrelement, weten na het succesvol voltooien van zijn zestiende Vierdaagse.

,,Daarom hebben we met een Oeteldonkse vlag meegelopen. Ook aan de internationale vlaggenparade in Nijmegen op maandagavond hebben we meegedaan met die vlag. Heel veel mensen vroegen zich hardop af welk land wij vertegenwoordigden met die rood wit gele kleuren", zegt hij lachend.

Carnaval
Martijn van Duuren, voormalig Jeugdprins van Oeteldonk, liep zijn achtste Vierdaagse met Maarten Maassen, voormalig begeleider van de jeugdhoofdkapel De Koekerellen, en Jurgen van der Poel, die jarenlang in de Oeteldonkse Geminteraod zat. ,,Qua gemoedelijkheid doet de Vierdaagse veel aan carnaval denken. Het is overal gemoedelijk en gezellig ”, zegt Van Duuren.

,,Maar terwijl sommige Oeteldonkers zich ergeren aan carnavalsvierders van boven de rivieren die het feest niet zouden snappen, hoor je hier ongeveer dezelfde geluiden van Nijmegenaren over sommige bezoekers en wandelaars van buitenaf, die te luidruchtig en te vrijpostig zouden zijn.”

Jo van de Griendt
Ook ras-Oeteldonker Jo van de Griendt, als zanger en componist meervoudig winnaar van het Kwekfestijn, liep met zijn dochter Cynthia, begeleidster van de Koekerellen de Vierdaagse uit. ,,Dit was de achtste keer dat ik meedeed”, liet hij na afloop weten. ,,Maar deze editie vond ik veruit de zwaarste. Vooral door de wisselende weersomstandigheden. Het varieerde van snikheet weer tot hevige regen- en onweersbuien en dat was geen pretje. Toch hoop ik volgend jaar weer mee te kunnen doen. Want de Vierdaagse blijft natuurlijk een geweldig evenement om aan mee te doen. Bijna net zo mooi als Oeteldonk.”

Volg het nieuws over de Brabantse inbreng aan de Vierdaagse via bd.nl/vierdaagse.

Volledig scherm
vlnr: Jo van de Griendt, Cyntia van de Griendt en Jos van Mackelenbergh. © Kees van der Zandt