Volledig scherm
De dag na de grote brand in de stallen van De Knorhof in Erichem. © AS Media

Partij voor de Dieren wijst naar raadspartijen na enorme stalbrand: 'Zij mogen zich heel diep schamen'

ERICHEM - De Partij voor de Dieren in de gemeente Buren haalt fel uit naar de raadspartijen VVD, PCG en Gemeentebelangen naar aanleiding van de stalbrand donderdag in Erichem, waarbij 20.000 varkens de dood vonden. 'Zij mogen zich heel diep schamen', zegt de partij in een persbericht.

Volledig scherm
Grote brand in Erichem. © AS Media

Deze 'dieronvriendelijke partijen in de gemeenteraad van Buren hebben stelselmatig initiatieven van de Partij voor de Dieren om iets aan brandveiligheid van stallen te doen tegengewerkt', aldus de Partij voor de Dieren. Daarbij gaat het volgens raadslid Joop de Jonge om brandveiligheidsvoorschriften bij nieuwbouw waarin brandmelders, sprinklers, nooduitgangen of brandwerende ramen en deuren verplicht kunnen worden gesteld. 

Iets dat volgens hem niet alleen landelijk maar ook in een gemeente als Buren kan worden opgepakt waar 'meer dan een miljoen dieren gehouden worden in de vee-industrie'. Ook het verdelen van stallen in compartimenten zou kunnen helpen. 

'Alleen toetsen aan het verouderde bouwbesluit betekent dat voor een stal met dieren dezelfde bescherming geldt tegen brand als voor een opslagloods met appels', aldus de partij.

Actieplan

Tweede-Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zegt dat haar fractie na de zomer opnieuw op maatregelen gaat aandringen om de kans op dit soort drama's te beperken. ,,Het actieplan van de overheid van 2011 is er eigenlijk alleen één op papier. Het werkt niet. Er is geen dalende trend te zien, niet in het aantal branden en niet in de aantallen omgekomen dieren.’’ Daarbij gelden de sindsdien te nemen maatregelen vooral voor nieuwe stallen, aldus Ouwehand, terwijl de meeste dieren in oudere stallen zitten.

Het aanbrengen van luchtwassers om de lucht schoner te maken, is ook een slechte zaak, aldus Ouwehand. ,,Die maken stallen nog brandgevaarlijker.’’ De lucht schoner maken moet je volgens haar doen door minder dieren te houden.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement