Volledig scherm
Een dienblad vol bierglazen tijdens de Vierdaagsefeesten © Flip Franssen

Vierdaagsefeest energieneutraal met 50.000 biertjes

NIJMEGEN - Om de Vierdaagsefeesten milieuvriendelijker en groener te maken wil de organisatie bezoekers dit jaar stimuleren om het geld voor een biertje te doneren aan de bouw van een zonnepark.

Een biertje op de Vierdaagsefeesten kost gemiddeld 2,50 euro. 

Met dit geld zal in samenwerking met land- en tuinbouworganisatie ZLTO bij boeren in de regio de daken van stallen worden voorzien van zonnepanelen. Met die panelen kunnen de zomerfeesten in de komende jaren van volledig groene stroom worden voorzien.

Bezoekers van het meest bekende festival van Nijmegen kunnen dit jaar dus één biertje opgeven om te kunnen bijdragen aan een milieuvriendelijke editie van de Vierdaagsefeesten, die helemaal energieneutraal is. ,,We hebben 50.000 mensen nodig die eenmaal dit bedrag van 2,50 willen doneren. Aangezien we elk jaar 360.000 unieke bezoekers hebben, lijkt dat een haalbare missie. Het hoeft niet per se dit jaar al gehaald te worden, we hebben hiervoor drie jaar uitgetrokken’’, vertelt directeur Teddy Vrijmoet.

Het plan van Vrijmoet is om bij alle ingangen van de binnenstad tussen 14 en 20 juli teams te hebben klaarstaan die de donaties verzamelen. ,,In gele shirtjes met zonnetjes, zodat we lekker opvallen. We zoeken nog mensen die tegen betaling de donaties willen verzamelen, dus wie dat leuk lijkt, is van harte welkom.’’

Bekers recyclen

De organisatie spant zich al jaren in om het evenement meer milieuvriendelijk en sociaal te maken. Zo zijn de drinkbekers recyclebaar. Toch worden er nog duizenden bekertjes op de grond gegooid. Ook daar wil Vrijmoet aandacht voor vragen. ,,We gaan ergens op een groot plein een actie houden. Daar kunnen mensen hun gebruikte bekers recyclen. We moeten stoppen het te zien als afval, want het zijn gewoon grondstoffen.’’

De zonnepanelen die voor 50.000 pilsjes gelegd kunnen worden, zullen over het hele jaar zelfs te veel groene stroom opwekken. ,,Die zorgen voor meer stroom dan we tijdens de Vierdaagse gebruiken. Het restant zouden we kunnen verkopen en de opbrengst aan het goede doel geven. We zouden er ook andere evenementen in de regio mee kunnen verbeteren. Aan de weekmarkt op de Grote Markt bijvoorbeeld’’, aldus Vrijmoet.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement