De zoon (13) van Angelique wordt gepest: ‘Ik twijfel of ik me er als ouder in moet mengen’
Goed OpgevoedDoe ik het wel goed? De twijfel slaat soms toe als het aankomt op opvoeden. We leggen wekelijks een probleem, vraag of dilemma van ouders voor aan een deskundige. Deze keer: de zoon (13) van moeder Angelique (43) wordt al twee jaar gepest door een leeftijdgenoot en zij twijfelt over ingrijpen.
De pesterijen begonnen op de lagere school, begint Angelique. ,,In eerste instantie ging het om subtiele opmerkingen. Mijn zoon wordt nogal snel verliefd, en daar werd hij dan bijvoorbeeld mee gepest door die jongen. Of omdat hij een shirt van Zeeman droeg.” Inmiddels zijn de kinderen van de basisschool af, maar de pesterijen zijn daarmee niet voorbij en lopen steeds verder uit de hand. ,,De jongen heeft laatst stokken gegooid naar onze hond en een ijsje over onze zoon heen gegooid. Hij neemt ook vaak een ander vriendje mee, zodat het twee tegen een is.”
Enige tijd geleden besloot Angelique een gesprek aan te gaan met de moeder van de pester. ,,Haar reactie is altijd hetzelfde. Ze vindt het vervelend. Ik ben verbaal sterk, maar zij zegt vrij weinig. In het gesprek sprak ze haar zoon wel op zijn gedrag aan, maar daarna is er niets veranderd”, aldus de moeder. De zoon van Angelique reageert zelf ook steeds agressiever op de pesterijen. ,,Er worden steeds hardere uitspraken naar elkaar gedaan, zoals ‘pas maar op anders pak ik je’. Mijn zoon zegt het alleen maar uit verdediging. Hij wil hiermee laten zien dat hij niet bang is. Maar daarmee wordt het probleem alleen maar erger, vrees ik.”
Het geduld van Angelique begint op te raken. ,,Toen mijn zoon onlangs fysiek bedreigd was, voelde ik dat ik in staat was de jongen bij zijn jasje te grijpen. Ik wil agressie alleen niet met agressie beantwoorden”, vertelt ze. ,,Nu mijn zoon dertien is weet ik niet of het goed is mij er als ouder nog mee te bemoeien. Maar ik wil wel dat er iets gebeurt. Nu kan mijn zoon er nog tegen, maar ik merk dat hij steeds banger wordt. Onze strategie is nu om de pester zo veel mogelijk te mijden.”
Maar liefst 10 procent van alle basisschoolkinderen geeft aan weleens gepest te worden. Maar wat kun je hier als ouders aan doen? Kek Mama geeft tips.
Luisterend oor
Komt je kind met een pestverhaal thuis? Bied allereerst een luisterend oor, raadt orthopedagoog Marleen Overgaag aan. ,,Het feit dat je kind het met jou deelt is al een hele grote stap. Veel kinderen vertellen het namelijk niet. Geef je kind dus het gevoel dat hij zijn verhaal mag doen.” De volgende stap is om samen tot een plan te komen. ,,Benader het als iets dat jullie samen gaan oplossen en ga hierover in gesprek. Heeft je kind zelf nagedacht over mogelijke oplossingen?”
Dreigen de pesterijen echt uit de hand te lopen, dan kun je de wijkagent inschakelen
Dreigen de pesterijen echt uit de hand te lopen, dan kun je de wijkagent inschakelen. Je kind volledig wapenen tegen pesterijen, dat is niet mogelijk, denkt de orthopedagoog. ,,Pesterijen zullen er altijd zijn en blijven. Waar je als ouder wel invloed op kunt hebben, is hoe weerbaar je kind is”, legt ze uit. ,,Het ene kind kan namelijk beter tegen pesterijen dan het andere kind. Vaak heeft het te maken met het zelfbeeld van het kind. Geef die boodschap dus mee als ouder: je kind mag zijn wie hij is. Dat is in dit geval het beste wapen tegen pesterijen”, tipt de orthopedagoog.
Schakel hulp van een derde in als je er samen niet uitkomt. ,,Als het op school gebeurt, neem dan contact op met de leerkracht. Het helpt om pesten bespreekbaar te maken en de omgeving te betrekken. De leerkracht is onpartijdig en kan een luisterend oor bieden aan beide kinderen”, weet Overgaag. ,,In dit geval gebeurt het in de buurt. Dreigen de pesterijen echt uit de hand te lopen, dan kun je de wijkagent inschakelen.”
Eigen emoties opzij
Idealiter kom je er als ouder samen met de kinderen uit, stelt de orthopedagoog. ,,Schroom niet je er als ouder mee te bemoeien als dingen te lang door sudderen. In dit geval is twee jaar een behoorlijke periode.” Maar als je je ermee gaat bemoeien, laat je eigen emoties dan niet leidend zijn, benadrukt Overgaag. ,,Dan krijg je een conflict tussen de ouders onderling en daar schiet niemand iets mee op. Probeer objectief en oplossingsgericht te blijven. En betrek beide kinderen in het gesprek.”
Het kan natuurlijk ook andersom zijn: misschien ontdek je dat jouw kind andere kinderen pest. ,,Probeer als ouder te begrijpen waar het pesten vandaan komt. Want pestgedrag heeft altijd een oorzaak. Ga als ouder je kind dus niet direct beoordelen of bekritiseren, want waarschijnlijk zit je kind niet lekker in zijn vel”, licht ze toe. ,,Beter is om open en nieuwsgierig te zijn naar je kind toe als je ontdekt dat hij pestgedrag vertoont. Geef je kind het gevoel dat hij zijn verhaal mag doen en toon betrokkenheid als ouder.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Melk van donormoeders: ‘Ik lag in coma na de bevalling, en ben zo blij dat dit kan’
-
Vraag de vroedvrouw
Verloskundige: ‘Wacht even met de navelstreng doorknippen, zo krijgt je baby al zijn bloed terug’
In deze serie buigt verloskundige Margot van Dijk zich over een kwestie uit de praktijk. Deze week: De navelstreng doorknippen. -
PREMIUM
Sexting draait om respect en vertrouwen: ‘Het kan mislopen, maar je hoeft je nooit te schamen’
Sexting, het online versturen van foto’s of video’s van jezelf met seksuele inhoud, is tegenwoordig doodnormaal onder de jeugd. Maar het kan ook volledig misgaan, als dit vermaak leidt tot afpersing of openbaarmaking van de beelden. Tijd voor ouders of verzorgers om met pubers aan de keukentafel te gaan zitten en te bespreken hoe ze veilig aan sexting kunnen doen. Want ze doen het toch. -
PREMIUM
Miranda vecht voor het leven van doodzieke kinderen: ‘Het is onnatuurlijk als een kindje overlijdt’
Ze werkt letterlijk tussen leven en dood. IC-kinderverpleegkundige Miranda Nobel (39) uit Woerden zet alles op alles om doodzieke kinderen weer beter te laten worden. Helaas moeten sommige kinderen het leven loslaten. En dat went nooit.
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
-
-
PREMIUM2
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Vijftig kinderen ontvoerd door ouder tijdens zomervakantie
Tijdens de afgelopen zomervakantie zijn vijftig kinderen door een ouder ontvoerd. 37 van hen werden vanuit Nederland naar het buitenland meegenomen, 13 vanuit het buitenland naar Nederland, zegt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) vrijdag.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer