Extra geboorteverlof bij vaders in trek: ‘Cultuuromslag, wat enige tijd vraagt’
Bijna driekwart van de vaders of partners nemen na de geboorte van hun kind aanvullend geboorteverlof op van in totaal zes weken. 16 procent nam genoegen met de reguliere verlofperiode van een week en de rest heeft helemaal geen verlof opgenomen.
Dat blijkt uit de evaluatie Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG), die in 2019 van kracht is geworden en per 2020 is uitgebreid. Sindsdien mogen vaders of partners in loondienst na een week betaald geboorteverlof, daar nog eens vijf weken aan vastplakken. Die vijf weken extra verlof worden deels vergoed door het UWV.
De vaders en partners die van het aanvullend geboorteverlof gebruikmaken, doen dat vooral om meer tijd met hun pasgeboren kind door te brengen, blijkt uit de evaluatie. Die heeft minister Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) naar de Tweede Kamer gestuurd.
Niet nodig
Van de 26 procent die geen aanvullend verlof opnam, zei bijna de helft dat niet nodig te hebben. Zij gingen minder werken of stopten helemaal met werken. Een groot deel van die 26 procent had er op zich gebruik van willen maken, maar gaf aan dat zij zich dit financieel niet konden veroorloven.
De WIEG wordt na deze evaluatie niet gewijzigd, schrijft Van Gennip. De evaluatie geeft daar geen aanleiding toe. Het gaat daarnaast ook om een ‘cultuuromslag, wat enige tijd vraagt'.
Bovendien hebben de coronamaatregelen ‘vrijwel zeker’ invloed gehad op het gebruik en de effecten van het aanvullend geboorteverlof, stelt de bewindsvrouw. ,,Maatregelen als het thuiswerken veranderden de verdeling van (extra) zorgtaken.”
Wegvallen inkomen
Ook de onzekerheid over de economische situatie of het wegvallen van inkomen als gevolg van de coronacrisis, zijn mogelijk van invloed geweest op het gebruik van het extra geboorteverlof, zo blijkt uit de evaluatie.
Het is te vroeg om nu al conclusies te trekken over de beoogde effecten van de WIEG, schrijft Van Gennip, zoals het leveren van een positieve bijdrage aan de band tussen het kind en de partner. Met de wet wordt ook beoogd de kansen van vrouwen op de arbeidsmarkt te vergroten.
Vakbond FNV is kritisch. Partners met lagere inkomens maakten minder vaak gebruik van de regeling dan die met hogere inkomens. Doordat je 30 procent van je inkomen moet missen in die periode, is de regeling volgens de FNV minder toegankelijk voor armere huishoudens. De vakbond wil dat de overheid voortaan het salaris volledig doorbetaalt bij het aanvullende geboorteverlof.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bange kinderen door traumatische knipbeurt: ‘Alsof je met een hakmes op ze afkomt’
Krijsen, huilen of de schaar uit je handen slaan. Voor het eerst naar de kapper gaan, kan traumatisch zijn voor kinderen. Daarom komt de Haagse kapster Kisla Kowlesar (50) met een voorleesboekje voor de kleinsten. Om over deze fobie, ook wel keirofobie genoemd, te komen. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
PREMIUM
Ongelijkheid begint al in de baarmoeder: ‘Je organen worden maar één keer aangelegd’
Armoede en stress in de eerste jaren van een kind beïnvloeden blijvend het brein en het gedrag. Zwanger zijn in tijd van schaarste heeft levenslang effect op het kind. In het boek Gelijk goed beginnen van professor Tessa Roseboom lezen we wat we zelf kunnen doen om elk kind gelijke kansen mee te geven - al is het maar een gezonde spermacel leveren, niet roken in de buurt van een kind of een ovenschotel op de stoep zetten bij een pas bevallen moeder. -
Onderzoek
Vader die zzp’er is neemt meer vrij rondom geboorte dan papa in loondienst
Zeven op de tien vrouwelijke zzp’ers vrezen opdrachtgevers te verliezen als ze moeder worden. In de praktijk loopt dat wel los, blijkt uit onderzoek van Knab. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Gwenny en Marino verwelkomen met Laex twaalfde kindje met letters ‘A’, ‘L’, ‘E’ en ‘X’ : ‘Ons gezin is nu compleet’
Blij nieuws voor Gwenny Blanckaert en Marino Vaneeno uit het Belgische Staden. Met hun kersverse spruit Laex verwelkomen ze een zusje voor Alex (14), Axel (13), Xela (12), Lexa (11), Xael (10), Xeal (9), Exla (6), Leax (5), Xale (3), Elax (2) en Alxe (1). Creatief zijn met een beperkt aantal letters, heet dat dan. -
PREMIUMmarieke doet pabo
Als journalist moet Marieke de taaltoets van de pabo makkelijk halen... Toch?
Sommige mensen denken dat ik, gezien mijn achtergrond, de taaltoetsen van de pabo met twee vingers in mijn neus haal. Zelf hoopte ik daar ook een beetje op, maar toen ik onlangs de oefentoets voor de Landelijke Kennisbasistoets Nederlands maakte, kwam ik van een koude kenniskermis thuis. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.