Het einde van de couveuse? Onderzoekers aan de TU Eindhoven ontwikkelen kunstbaarmoeder
In Nederland wordt ongeveer zeven procent van alle baby's te vroeg geboren. Een premature geboorte kan levensgevaarlijk zijn. Onderzoekers aan de TU Eindhoven werken daarom aan een ‘kunstbaarmoeder’, een soort couveuse 2.0 die de overlevingskansen en levenskwaliteit van extreem vroeggeboren baby’s moet vergroten. ,,Binnen acht jaar willen we de eerste extreem vroeggeboren baby’s helpen.”
Naar de komst van een kindje kijk je lang en intens uit. Maar als je baby te vroeg geboren wordt, brengt het vaak een periode van angst en bezorgdheid met zich mee. Een bevalling is ‘te vroeg’ wanneer het in de eerste 37 weken van de zwangerschap plaatsvind, in plaats van rond de gebruikelijke 40 weken. De grootste groep prematuren wordt geboren tussen 32 en 36 weken. Hun overlevingskansen zijn bijna honderd procent. Voor 28 weken spreken we van extreem prematuur, en stijgt de kans op complicaties. Als het kind na 24 of 25 weken al wordt geboren, is er bijna een wonder nodig om het in leven te houden.
De overlevingskansen bij die allerjongste groep zijn namelijk klein: ongeveer de helft overlijdt bij 24 weken zwangerschap. En de baby’s die wel overleven, hebben vaak nog een leven lang last van gezondheidsproblemen zoals verminderde longfunctie of hersenschade. Ze lopen ook een groter risico om blind of doof te worden.
De kunstbaarmoeder is net als de natuurlijke baarmoeder gevuld met vloeistof.
Onderzoekers van de TU Eindhoven willen die extreem vroeggeboren baby’s helpen om nog even verder te groeien. Hoe? Door een kunstbaarmoeder te ontwikkelen. ,,Dat is veel natuurlijker dan een couveuse. Hopelijk kunnen we extreem vroeggeboren kinderen zo door de kritische periode van 24 tot 28 weken helpen”, vertelt gynaecoloog en deeltijdhoogleraar Guid Oei op de site van de TU/e.
Jonge kinderen kunnen soms moeilijk slapen of veel te vroeg wakker worden. Herken je dit? Dan kan een slaaptrainer je misschien verder helpen. Vijf van deze apparaten worden kritisch aan de tand gevoeld op Ouders van Nu.
Zijn collega Frans van de Vosse, hoogleraar Cardiovasculaire Biomechanica binnen de faculteit Biomedische Technologie van de TU/e, voegt daar nog aan toe: ,,De kunstbaarmoeder is net als de natuurlijke baarmoeder gevuld met vloeistof. De navelstreng staat in verbinding met een kunstmatige placenta en zorgt ervoor dat het kind zuurstof en voedingsstoffen krijgt. De toestand van de baby zou continu in de gaten gehouden worden. Denk hierbij aan hartslag en zuurstofvoorziening, maar ook hersen- en spieractiviteit.”
Lammetjes
Om de kunstbaarmoeder te testen, ontwikkelden onderzoekers van de TU/e een levensechte oefenpop. Of, om precies te zijn, een model dat een veel te vroeg geboren foetus moest nabootsen. In een ziekenhuis in de Amerikaanse stad Philadelphia werd vijf jaar geleden ook al een experiment uitgevoerd met schapenfoetussen. ,,Dat geeft aan dat het principe mogelijk is”, zegt van de Vosse.
,,De komende acht jaar gaan we deze technologieën verder uitwerken, en komen we tot eerste prototypes van de kunstbaarmoeder. Binnen acht jaar willen we de eerste extreem vroeggeboren baby helpen in onze kunstbaarmoeder in de eerste klinische tests. Dat is een geweldig mooie uitdaging”, besluit Oei.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zeinab wilde haar abortus omkeren met een overdosis progesteron
Zeinab Heidarabadi (37) heeft een lang jaar achter de rug. Haar man verloor zijn baan, haar dochter zit vast in Iran en zelf is ze gevangen in de papiermolen van het Nederlandse vreemdelingenbeleid. Maar ze kreeg ook een gezonde zoon, Dana, die op wonderlijke manier in haar leven kwam. Wordt 2022 het jaar dat Zeinab haar gezin weer compleet zal zijn? -
Peiling: Bijna helft ouders wil broodtrommel inruilen voor gezonde schoollunch
Bijna de helft van de Nederlandse ouders (44 procent) zou best willen dat hun kind op school een gezonde lunch krijgt. Dat blijkt uit een peiling van journalistiek onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) samen met stichting Ouders & Onderwijs. Ook mag de middagmaaltijd best wat langer duren. -
PREMIUM
Suzanne, haar man én zoontje te vroeg geboren: code rood, galmde het door het ziekenhuis
Wereldproblemen zijn ver weg als je te vroeg geboren zoon vecht en worstelt. Verslaggever Suzanne Borgdorff tekent op hoe het eerste jaar van Pieter eruitzag. ,,Zijn borstkastje beweegt snel op en neer. Hij is aan het overleven.’’ -
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
Je zoons opvoeden tot fatsoenlijke mannen: elf tips van professionals
Meer dan de helft van de jonge vrouwen (52 procent) was naar eigen zeggen slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag het afgelopen jaar. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deze week. Protect your daughters. Educate your sons, zingt het rond op social media, maar hoe kunnen we ermee aan de slag? Rutgers-programmamanager Willy van Berlo en orthopedagoog Bryan van Dansik geven tips over hoe we jongens (en meisjes) al vroeg kunnen voorlichten.
-
PREMIUM
Dankzij Sandra wordt Jaroon (29) overladen met miniatuurvrachtwagens: ‘Ben heel blij met haar’
Sandra Abbink werkt bij De Twentse Zorgcentra. Naast haar werk helpt ze cliënt Jaroon Olthof met zijn verzameling miniatuurvrachtwagentjes. Dat hoeft ze niet te doen, maar ze doet het wel. Jaroon is elke keer weer dolblij als iemand een miniatuurtje richting Twente stuurt. -
-
-
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.